?>

1. Ulusal Yaban Hayatı Çalıştayı: “Sokak hayvanlarının sebebi, sorumsuz insanlar”

Samsun ondokuzmayıs üniversitesi'nde birinci ulusal yaban hayatı çalıştayı yapıldı.

Yaşam - 6 ay önce

“1. Ulusal Yaban Hayatı Çalıştayı”nda konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, "Bugün sokak hayvanları diye bir sorun konuşuluyorsa, bir tehdit olarak görülmeye başlanıldıysa, aslında bunun arkasında ‘sorumsuz insan’ var. Dünyanın parasını vererek aldığınız bir hayvanı biraz sonra çok rahatlıkla sokağa bırakabiliyorsunuz" dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde “1. Ulusal Yaban Hayatı Çalıştayı düzenlendi. OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan çalıştay, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin dört bir yanından akademisyenleri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi. "Ekosistemi tehdit eden, zararlar oluşturabilecek gelişmeler yaşanıyor"

Çalıştayda konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, "Yaban hayatı araştırmaları artık erdem olmaktan çıktı. İnsanların, insanlık adına yaptıkları zorunlu bir çalışma alanına dönüştü. Nedeni artık insan kendi kıyametini zorluyor. Özellikle sanayi devrimi ile başlayan, bitmeyen, tükenmeyen kazanma, hükmetme, işgal etme çabası sadece insanları değil, sadece mazlum milletleri değil, kâinattaki zinciri de kırmaya başladı. Bugün sokak hayvanları diye bir sorun konuşuluyorsa, bir tehdit olarak görülmeye başlanıldıysa, aslında bunun arkasında sorumsuz insan var. Dünyanın parasını vererek aldığınız bir hayvanı biraz sonra çok rahatlıkla sokağa bırakabiliyorsunuz. O hayvanın ne yaşadığı, o coğrafyada yaşayan insanların ne yaşadığını hesap etmeksizin ekosistemi parçalayan, ekosistemi kıran ilgili bir durum ortaya çıkıyor. Yaban hayatı araştırmaları artık zorunluluk haline dönüşmüştür. İnsanlık için, kainat için bir zorunluluk haline gelmiştir. Ekosistemin yeniden kurgulanması açısında bir zorunluluk haline dönüşmüştür. Türkiye’nin bir takım avantajları var. Türkiye elindeki bu hazine ile yaban hayatı konusunda odak noktasına dönüşebilir. Zengin habitat ve cinsleri var. Veri işlemeciliği yapılamadığı sürece bu veri yük olarak kalıyor. Yük ağırlaştı ve risk yükseldi. Ekosistemi tehdit eden, zararlar oluşturabilecek gelişmeler yaşanıyor. Balık çeşitliliği konusunda zengin bir ülkeyiz ama biraz özelliklerinden hareketle İsrail sazanı diye belirtilen bir tür bütün varlığı yok ediyor. Tehdit ediyor. Kendisinin hiçbir besin değeri yok, hiçbir özelliği yok ama kendi dışında bütün varlığı tehdit eden bir noktaya geldi. İsrail sazanı üzerinde örnek veriyorum ama diğer şeylerde de aynıdır” diye konuştu. "Sokak köpekleri çeteleşiyor"

Doğu Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Resul Doğan, "Son günlerde bildiğiniz gibi 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kamuoyunun gündemindedir. Yaban hayatını en çok etkileyen konulardan bir tanesi de başıboş köpeklerdir. Özellikle kırsalda sayılarda artıkça çeteleşmelere, özellikle bölgemizde de sıklıkla gördüğümüz karaca ve benzeri hayvanlar üzerinde yoğun bir baskı kurmakta ve özellikle yavrulama dönemlerde hayvanlara ciddi anlamda zarar vermektedir” şeklinde konuştu. "Dünya nüfusu artıyor, doğal kaynaklar hızlıca tüketiliyor"

OMÜ Yaban Hayatı Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Özlem Nisbet ise "İnsan nüfusu son 200 yılda katlanarak 2024 itibarıyla 8 milyarı aşmış durumda ve hızla artmaya devam ediyor. Bu artış doğal kaynakların gezegendeki milyarlarca insan tarafından her zamankinden daha hızlı tüketilmesi anlamına geliyor. Özellikle iklim değişikliği, habitatın parçalanması ve kirlenmesi, istilacı türlerin girişi, kontrolsüz balıkçılık ve kaçak avcılık biyolojik çeşitliliğin kaybı ve doğal ortamların bozulması, bu gezegendeki tüm yaşamı destekleyen ekosistem çeşitliliğini tehdit etmektedir. Ekosistemdeki değişiklikler, insanlar, hayvanlar ve ortak çevremiz için olumsuz sağlık sonuçlarına yol açan bulaşıcı ve zoonoz hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olmaktadır. Yaban hayatı, dünya ekosistemlerinin ayrılmaz bir parçasıdır ve doğanın süreçlerine denge ve istikrar sağlar. Yabani hayatını korumanın amacı, bu türlerin hayatta kalmasını sağlamak ve insanları diğer türlerle sürdürülebilir bir şekilde yaşama konusunda eğitmektir" ifadelerini kullandı.

Çalıştayda ayrıca OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü’de bir konuşma yaptı.

Çalıştay 29 Haziran’da sona erecek.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fedaioğlu oldu.

2024-06-24 22:50 - Siyaset

Ak Parti Gaziantep il başkanlığı düğümü çözülüyor.

2024-06-21 16:44 - Siyaset

AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı için Ankara’ya kimler çağrılacak?..

2024-06-23 15:23 - Siyaset

AK Parti Şehitkamil İlçe Başkanı o isim oldu.

2024-06-26 11:14 - Siyaset

GASKİ’den önemli duyuru

2024-06-22 19:32 - Elektrik ve Su

Gürban seçimin faturasını Nazlı Ateş’e kesti.. Şehitkamil ilçe Yönetimi görevden alındı

2024-06-28 13:15 - Siyaset

İSO 500’e Gaziantep damgası

2024-06-25 12:49 - Ekonomi

Yasin Tepe’nin baba acısı.!

2024-06-27 09:53 - Gündem

Gaziantep’te feci kaza.. 1 ölü 2 yaralı

2024-06-21 17:51 - Asayiş

Nizip Konteyner kentte yangın tahliyesi.

2024-06-21 21:20 - Asayiş

İlgili Haberler

İstanbul’da trafik yoğunluğu yüzde 90’a ulaştı

19:27 - Yaşam

Kayseri Sera OSB için kullanılacak jeotermal su sondadan çıktı

18:51 - Yaşam

Fethiye-Finike arasında fırtına uyarısı

18:43 - Yaşam

Malatya’da yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışı etkili oldu

18:27 - Yaşam

X-ray’den koliyle geçirilen maymun, güvenlik görevlisinin dikkatiyle fark edildi

18:16 - Yaşam

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Planlı Elektrik Kesintileri: İlçe ve Sokaklar Belirlendi 27/12/2024 Cuma

19:47 - Elektrik ve Su

Türkiye Kupası'nda grup aşamasının ilk hafta programı açıklandı

18:33 - Spor

Başarılı akademisyen Doç. Dr. Barış Türkiye’ye temsil etti

17:57 - Gündem

Okan Buruk, DHA Haber Merkezi'nin konuğu oldu; çarpıcı açıklamalarda bulundu

17:47 - Spor

Gaziantep'te ölen 29 kişi defnedildi! (26.12.2024)

17:37 - Defin Listesi