KİRACI OLMAK, EV SAHİBİ OLMAKTAN DAHA ZOR
Vatandaşların önemli ihtiyaçları arasında yer alan barınma sorunu, ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de giderek artıyor. Ülke genelinde yaşanan kriz sonrası, konut fiyatları, kira bedelleri fahiş oranda arttı. Kent genelinde 1+1 dairenin kira bedeli daha bin TL’nin üzerine çıktı. Hal böyle olunca kentte fahiş kira problemi yaşanıyor. Denetim mekanizmalarının yetersizliği sonrası ortaya çıkan serbest piyasa vatandaşın cebini yakıyor.
KONUT FİYATLARI ATEŞ PAHASI!
Döviz krizinin ardından inşaat maliyetlerinde başlayan önlenemez artışlar, kentte konut enflasyonuna neden oldu. Kent genelinde orta ve yüksek gelirli vatandaşların ikamet ettiği Karataş ve İbrahimli’de konut fiyatları, 1 milyon TL’nin üzerine çıktı. 3+1 konutlarda neredeyse 800 bin TL’den başlayan fiyatlar, sonrası ev sahibi olma hayalleri de başka bahara kaldı.
MİSİAD Gaziantep Şube Başkanı Muhammet Yıldız, inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldız, inşaat maliyetlerindeki önlenemez artışın vatandaşın olduğu kadar sektörde iş yapan herkesi olumsuz etkilediğini kaydetti.
“BETONDA FİYAT 430 TL”
İnşaat maliyetlerinin bir ay öncesine göre yüzde 20 oranında arttığını söyleyen Yıldız, “Fiyatlar hemen her gün artıyor. C 30 betonun fiyatı 430 TL, çimentonun torbası ise 32 lira oldu. Geçen aya oranla fiyatlar yüzde 20 oranında arttı. Fiyat artışlarında dövizin etkisi çok yüksek. Geçen aylarda maliyetler bu denli yükselmemişti. Geçtiğimiz aylarda mazotun fiyatı 6,5 lira idi, bugün ise 10 lira 18 kuruş. Bir mikserin gidiş gelişi 50 kilometre oluyor.”
“MALİYETLER BİR AYDA YÜZDE 20 ARTTI”
Allah üreticiye de müteahhitte de vatandaşa da yardım etsin. Dolar yükseldiği zaman her şey yükseliyor. Bu maliyet kalemleri içerisinde beton ve çimento fiyatlarına gelen zamlar en düşük maliyetleri oluşturuyor. Bugün demir fiyatlarına gelen zam geçen yıla oranla oldukça fazla. Geçtiğimiz aylarda 6 bin TL düzeyinde olan demir fiyatları bugün 12 bin TL’ye yükseldi. Bu yükseliş, inşaat maliyetlerini olumsuz etkiliyor. Şu anda bir inşaatın metrekare fiyatı 6 bin TL’ye yükseldi. 100 metrekarelik alanın maliyet 600 bin TL’ye ulaşıyor. Ekonomimiz kötü etkileniyor” diye konuştu.