?>

1975 ve 2012'den sonra yine bölgenin başına bela oldular! ZİHA'lar onlar için havalandı

Haber 7 - Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Sağlam, Trakya'da etkili olan çayır tırtılının bölgede 1975 ve 2012'de de ürünlere zarar verdiğini belirtti.

Ekonomi - 2 yıl önce

Sağlam, AA muhabirine, çayır tırtılının (Lepidoptera) Marmara'da habitatı olan canlılardan olduğunu ve aralarında ayçiçeğinin de bulunduğu yaklaşık 150 kadar bitki türünden beslendiğini söyledi.

Çayır tırtılının bu yılki kadar popülasyon göstermesini iklimsel değişikliklere bağlayan Sağlam, "Çevre direnci dediğimiz çeşitli koşullar var. Bu dengenin içinde hem canlı hem cansız faktörler var. Cansız faktörler içinde özellikle iklim koşulları, sıcaklık, nem ve bölgenin yağış oranı doğrudan etkilemekte. Özellikle iklim koşulları bu böceklerin dönemsel olarak sayıca çok artmasına ve salgın yapmasına neden oluyor." diye konuştu.

İLK SALGIN 47 YIL ÖNCE YAŞANDI

Sağlam bölgede daha önce de böyle bir popülasyon artışlarının yaşandığına dikkati çekti.

Çayır tırtılının salgın boyutundaki ilk popülasyon artışının 47 yıl önce olduğuna işaret eden Sağlam, "Şu anda çayır tırtılı salgını ile karşı karşıyayız. Bu salgına baktığımızda 1975 yılında bölgemizde böyle bir salgın kayıtlarına rastlıyoruz. 2012 yılında yine benzer bir salgın ile karşı karşıya kaldık. 2022 yılında tekrar bir salgın yapmış durumda." dedi.

Sağlam, çayır tırtılı dişisinin 400 yumurta bıraktığını nem, sıcaklık şartları uygun olduğunda bırakılan tüm yumurtalardan tırtıl çıktığını kaydetti.

"ŞU AN İÇİN KİMYASAL MÜCADELEDEN BAŞKA ALTERNATİF YOK"

Çayır tırtılıyla fiziksel, biyolojik, biyoteknik mücadele yöntemleri kullanılabildiğini ifade eden Sağlam, ancak şu durumda kimyasal mücadeleden başka alternatif bulunmadığının da altını çizdi.

Hızla sonuç vermesi bakımından üreticinin de tırtıldan kurtulma isteğini göz önüne alındığında kimyasal mücadelenin sahada tek çözüm olarak durduğunu belirten Sağlam, "Kimyasal mücadelede kullanılan ilaçlar çok önemli. Bu ilaçların kısa sürede etkili olanları var daha da uzun süren etkili olanlar da var. Böyle salgın durumunda diğer faydalı böcekleri de düşünerek, bazı alanlarda daha kısa süre etkili ilaçlar tercih edildi." dedi.

Sağlam, ilaçlamada bazı arı kolonilerinin de etkilendiğini ifade etti.

ÖNCEKİ SALGINLARI DA GÖREN ÇİFTÇİ ANLATTI

Karavakılavuz Mahallesi'nde yaşayan 72 yaşındaki çiftçi Hamit Genç de çayır tırtılının ayçiçeği tarlalarını bu kadar istila etmesine ilk defa 1975 yılında tanık olduğunu söyledi.

O yıllarda mücadele şartlarının kıtlığına dikkati çeken Genç, "Tırtıl ilk defa 1975 yılında görüldü fakat hiçbir mücadele yapılamadı tırtıl yiyebildiği kadar yedi ömrü bitti, terk edip gitti ama binlerce dekar arazi de gitti. O dönem hiç mücadele edemedik." dedi.

Genç, bu yıl ise yaklaşık 2 hafta önce bir kaç tarlada görülen tırtılın bir anda tüm Trakya'yı sardığını anlattı.

70 yaşındaki çiftçi Halil Demir de 2012 yılındaki çayır tırtılı salgınında da tarlasını tırtılların istila ettiğini söyledi.

O dönemde ilaçla mücadele ettiklerini anlatan Demir, ancak bu yılki salgının daha fazla olduğunun altını çizdi.

ZİHALAR ÇAYIR TIRTIRLARI İÇİN HAVALANDI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, çiftçilerin çayır tırtılı ile karadan yürüttüğü mücadelesine, zirai insansız hava aracı (ZİHA) ile havadan destek veriyor.

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde hareket eden Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri Karesi ilçesi kırsal Şamlı Mahallesi'nde ayçiçeği tarlalarında ZİHA'ları havalandırdı. Pilotlar tarafından belirlenen koordinatlarda hareket eden ZİHA'lar nokta atışı ile ayçiçeğindeki çayır tırtıllarını etkisiz hale getiriyor.

İLK ÖNCE TRAKYA BÖLGESİNDE GÖRÜLDÜ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Serkan Akça ve Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Şamlı Mahallesi'nde ayçiçeği tarlalarında ZİHA'lar ile ilaçlama yapan ekiplere eşlik etti. Bu yıl Trakya bölgesinde çayır tırtılı ile mücadele başladığı bilgisini veren Başkan Akça, ayçiçeğine zarar verdiği tespit edilen çayır tırtılının Balıkesir bölgesinde de görülmesi üzerine mücadeleye ZİHA'lar ile destek vermeye başladıklarını söyledi.

MÜCADELEYE BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ

Özellikle Bandırma, Manyas, Gönen, Susurluk ve Karesi ilçelerinde yoğun bir şekilde çayır tırtılı görülmeye başlanması üzerine Tarım Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi çiftçilere ilaçlamalar konusunda duyurular yaptı. Bu duyuruların ardından çiftçilerin ilaçlamalara başladıklarını belirten Başkan Akça, "Büyükşehir Belediyesi olarak nasıl çiftçimizi her konuda destekliyorsak, bu tür mücadelelerde de çiftçimizin yanında oluyoruz. Bu yıl Balıkesir genelinde 245 bin dönümlük araziye ayçiçeği ekildi. Bu arazilerin ilaçlanmasında zirai insansız hava aracı ile destek veriyoruz" dedi.

İLAÇLAMALAR ARILARIN OLMADIĞI AKŞAM SAATLERİNDE YAPILACAK

Çayır tırtılı ile mücadeleye Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da destek verdiğini söyleyen Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, "Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz çiftçilerimize havadan ilaçlama yöntemi ile büyük bir destek veriyor. Bu zirai zararlıya karşı, gündüz vakitlerinde tespit ve haritalandırma işlemleri yapılacak. Gündüz yoğun arı faaliyetlerinin bulunması nedeniyle arıların faal olmadığı akşam saatlerinde ise insansız hava araçları ilaçlamaları yapmaya devam edecek" diye konuştu.

'TARLANIZI KONTROL EDİN ARICILARI UYARIN'

Çiftçilerin sık sık tarlarını kontrol etmelerini isteyen Alkan, şunları söyledi:

"Çiftçiler çayır tırtılı zararlısını tespit etmeleri halinde İlçe Tarım Müdürlüklerine hemen bilgi versinler. Kimyasal mücadelede bir bitkide 3-5 adet veya metrekarede 20 adet larva tespit edildiğinde Deltamethrin 25 g/l etken maddeli bitki koruma ürünleri ile sabah ya da akşam saatlerinde ilaçlama yapmaları önem arz ediyor. İlaçlama yapacak olan çiftçilerimiz bölgelerindeki arıcılara da bilgi vermeleri uygun olacaktır." dedi.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Nizip’i sarsan intihar vakası

2022-07-18 09:02 - Asayiş

'Yaşayan en seksi kadın' seçildi. İşte yaşayan en çekici kadının bilinmeyenleri...

2022-07-21 02:29 - Yaşam

Ümit Özdağ’ın Suriyeli kulak kesme yalanı

2022-07-16 13:05 - Gündem

Gaziantepli avukatın şok intiharı!…

2022-07-18 09:11 - Asayiş

Konukoğlu’ndan muhteşem davranış, “Ağalık vermekle olur.”

2022-07-17 11:37 - Ekonomi

Show TV'nin yeni dizisi “Gelsin Hayat Bildiği Gibi” reyting yarışında ne yaptı?

2022-07-22 11:13 - Magazin

YKS üniversite taban puanları 2022: (LİSTE) 2 ve 4 yıllık kontenjan ve ÖSYM başarı sıralamaları

2022-07-19 09:53 - Gündem

İSO ikinci 500’e Gaziantep’ten kimler girdi

2022-07-19 13:37 - Ekonomi

Gaziantep'in Sevilen Avukatı Orhan Toplar ağlattı

2022-07-18 22:53 - Gündem

Gaziantep'te kafasına sıkan avukat ile ilgili flaş gelişme...

2022-07-18 12:16 - Asayiş

İlgili Haberler

Başkan Gülsoy: “Faiz indirimi yapılırsa enflasyon önümüzdeki 3-4 ay tekrar artmaya başlayabilir”

17:53 - Ekonomi

Kuşadası’nda İkinci Bahar ve Gençlik Merkezi’nin yapımına başlandı

17:01 - Ekonomi

Genel Müdür Bilgi: “Hava muhalefetinden bin 600 trafo ve 130 bin abone etkilendi”

16:50 - Ekonomi

Dikey tarım: Sürdürülebilir tarımda yeni adım

16:31 - Ekonomi

Tekirdağ’da motorlu araç sayısı 349 bine yükseldi

16:20 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gaziantep'te Elektrik Kesintisi 27.11.2024

18:04 - Elektrik ve Su

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (26.11.2024)

17:41 - Sağlık

Gaziantep'te ölen 27 kişi defnedildi! (26.11.2024)

17:37 - Defin Listesi

Şahinbey Belediyesi, 162 öğrenciyi daha Umre’ye gönderecek

17:29 - Gündem

Gaziantep’te tartıştığı eşini öldüren şahıs tutuklandı

17:02 - Asayiş