AFAD’ın Gaziantep için hazırladığı deprem senaryosuna göre 7 şiddetinde yaşanacak bir depremde, 500’den fazla kişi hayatını kaybedecek, 2 bin 563 bina ise yıkılacak.
Türkiye’nin en büyük kentlerinden olan Gaziantep’te son yıllarda Deprem gerçeği tartışılıyor. Kent merkezinde bulunan yapılan yüzde 65’inin imarsız olması, herhangi bir mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış olması bu bölgelerde yaşayan insanların hayatını tehlikeye atıyor. Deprem Haritasında son yapılan güncelleme 3.derece deprem bölgesi olarak belirlenen Gaziantep, kente oldukça yakın olan Türkoğlu fay hattına yakınlığı nedeniyle tehlike altında. AFAD’ın Gaziantep için hazırladığı deprem senaryosuna göre 7 şiddetinde yaşanacak bir depremde, 500’den fazla kişi hayatını kaybedecek, 2 bin 563 bina ise yıkılacak.
Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep’te de olası bir deprem gerçeği tartışılıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğinden çalışmaları sürdürülen Deprem Master Planı kapsamında çalışmalar yürütülüyor. Kent genelinde yapı stokuna ilişkin çalışmalar devam ederken olası bir deprem durumunda Gaziantep’te bulunan yapıların büyük zarar göreceği ileri sürüldü. Kentin yüzde 65’lik kısmının çarpık yapılardan oluştuğu kentte, Gaziantep OSB ve yığma yapıların alacağı hasar konuşuluyor. İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin fay hattına yakınlığının bu ilçelerde büyük yıkımın oluşmasına neden olacağı öngörülüyor.
2 BİN 500 BİNA YIKILACAK, CAN KAYBI 500’DEN FAZLA OLACAK
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) hazırladığı Gaziantep deprem senaryosuna göre; Gaziantep’te 7 şiddetinde bir deprem bekleniyor. Olması tahmin edilen depremin yaşanması halinde 1 milyon 863 bin insan etkilenecek. 2 bin 291 kişinin hafif, 1036 kişinin ağır yaralı olarak kurtulacağı depremde 551 kişinin hayatını kaybedeceği öngörülüyor. Kentte bulunan 246 bin binadan 36 bini az hasarla, 28 bini orta hasarla, 20 bini ağır hasarla depremi atlatacakken 2 bin 563 bina ise yıkılacak.
ZARAR BÜYÜK OLACAK…
Jeofizik Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Burhan Canpolat, Gaziantep’in olası bir depremde büyük bir zarar göreceğini belirtti. Canpolat, “ Gaziantep çevresinde oluşabilecek depremlerin anlık kayıtları, bilgilerin online olarak veri merkezinde toplanması, zayıf zeminlerin tespit edilmesi ve bundan sonra imara açılacak yerlerdeki yapıların bu rapor doğrultusunda yapılması amaçlanıyor. Bu da olası bir depremde daha az hasar oluşmasını sağlar. Dolaysıyla TÜBİTAK’ın yaptığı bu çalışma şehrimiz için faydalı olacak. Amaç verilerin toplanması ve her zaman bir adım ileriye doğru gidilmesi. Ve bu tür projelerin bitmesi söz konusu olamaz. Çünkü projenin özünde bu var. Dolaysıyla 10-20-30 yıl sonrası planlanacak şekilde çalışmalar yapılıyor. Projenin birinci aşaması tamamlandı ve çevre illerde jeofizik çalışmalar yapıldı. Yerelde ise özel firmaların yaptığı çalışmalar ise bir havuzda toplanıyor. Bu bilgiler ışığında raporun içeriği hazırlanıyor.”
TÜRKOĞLU FAY HATTINA DİKKAT!
Gaziantep çevresinde gerçekleşecek bir depremin büyük hasarlara neden olabileceğini kaydeden Canpolat, “Gaziantep’in zemininde sıkıntı yok, fakat Nurdağı ve İslahiye’ye dikkat etmek lazım. Çünkü bu ilçelerin hem zemini çürük hem fay hattına daha çok yakın. Ayrıca Türkoğlu’nun yanı sıra Ölü Deniz fay hattı bulunuyor. Bu fay hattı Reyhanlı tarafından Suriye’ye doğru uzanıyor. Dolayısıyla en az Türkoğlu fay hattı kadar Ölü Deniz fay hattının da şehrimize etkisi olacak” diye konuştu.