?>

35 bini aşkın Türk uzaya gitmek için kayıt yaptırdı

Türkiye uzay ajans (tua) başkanı serdar hüseyin yıldırım

Teknoloji - 3 yıl önce

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Milli Uzay Projesi’nin 10 kritik Milli Uzay Programı’nın önemli bir aşaması olan Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’na uzaya.gov.tr adresi üzerinden 5 milyon kişinin tıkladığını, 36 bin kişinin kayıt yaptırdığını ve 460 kişinin ise uzaya götürülebilecek halde olduğunu bilgisini vererek, başvuru sayılarının her gün arttığını dile getirdi.

Türkiye Uzay Ajansı koordinasyonunda devreye alınan ve 10 kritik hedeften oluşan Milli Uzay Programı’nın önemli bir aşamasını oluşturan Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu çerçevesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bilimsel çalışma yapmak üzere gönderilecek aday için yarış başladı. 23 Haziran’a kadar uzaya.gov.tr. adresi üzerinden alınacak başvurularda detaylı bir değerlendirme süreci olacak. Bu aşamaların ardından 2 Türk vatandaşı seçilerek uzay yolculuğu için gerekli eğitimleri Türkiye’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde alacak. Eğitimlerinin sonunda bu 2 adaydan biri, üstlendikleri tarihi görev için 2023 yılında bilim elçisi olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilecek ve Türkiye için ilk niteliği taşıyan yerçekimsiz ortamda bilimsel çalışma yapma fırsatı bulacak.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, İHA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’nun ayrıntılarını ve başvurulara ilişkin son durumu anlattı. “Tıklama sayısı 5 milyona, kaydını yaptıran kişi sayısı ise 36 bine ulaştı”

Bilim Misyonu kapsamında uzaya ilk defa bir Türk’ün gönderileceğini dile getiren TUA Başkanı Yıldırım, “Bunda heyecanımız çok yüksek. Katılım da çok yüksek. Son rakamları vereyim. Her dakika her saat bunlar değişiyor. Tıklama sayısında 5 milyona dayandı sayı. Bu bile ilgilinin ne kadar büyük olduğunu göstermeye yetiyor. Başvuruyu kayıt olarak tamamlayan yani kaydını yaptıran 36 bin sayısına ulaştı. Her şeyi tamamlayıp artık astronot adayı diyebileceğimiz şekle gelen ise 460 civarında şu anda. Bu sayı hızla artacak” dedi. “Türk bilim camiası, ilk defa yerçekimsiz ortamda bir bilimsel çalışma yapma fırsatı yakalıyor”

Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu’nda bazen yanlış anlaşılmaların olduğuna dikkati çeken Ajans Başkanı Yıldırım, “Yanlış anlaşılan durumlar da bizi üzüyor. Mesela, ‘Turist mi gönderiyoruz uzaya?’ gibi eleştiriler oluyor. Öyle değil kesinlikle. Öncelikle şunu söylemek isterim: Türk bilim camiası ilk defa yerçekimsiz ortamda bir bilimsel çalışma yapma fırsatı yakalıyor. Bugüne kadar böyle bir şansımız hiç olmadı. Bu bilim camiamız açısından çok önemli bir kazanım olacak. Zaten projemizin ismi de Bilim Misyonu. Yani biz Uluslararası Uzay İstasyonu’na gezmek ya da fotoğraf çektirmek için değil, bilimsel çalışma yapmak için gidiyoruz. Önemli deneyleri gerçekleştirmek için gidiyoruz. Seçilecek kişide de bu vasıfları arıyoruz zaten. Yani onun geçmişinin ve donanımının bu bilimsel araştırmaya uygun olmasını bekliyoruz. Böyle adaylarla yola devam edeceğiz. En az üç veya dört tane bilimsel çalışmanın kalınacak 7 ile 10 gün arasındaki sürede tamamlanacak şekilde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu bizim bilim camiamıza çok şey katacaktır. Üniversitelerimizin ihtiyaç duyduğu referans alma sayılarını, atıf alma sayılarını çokça artıracaktır. Bizim dünyadaki bilimsel yerimizin, çalışmalarımızın değerini çok daha farklı bir noktaya taşıyacaktır” dedi.

Yıldırım, Türkiye’deki eğitim kısmının daha çok, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapılacak bilimsel çalışmaların içeriği ile ilgili olacağını belirterek, “Bunların ne şekilde gerçekleştirilebileceği konusunda. Bir de bu sürecin nasıl yürüyeceği konusunda bir eğitim verilecek. Ama eğitim esas uzayla ilgili önemli kısmı Amerika’da gerçekleşecek. Çünkü bu konuda ihtisas sahibi olanlar onlar. Bunun yanı sıra çok uzun yıllardır bu konuda tecrübe sahibiler. Bizim onların yapmasını tercih etmemizin çok haklı sebepleri var. Tabii ki biz devredeyiz, her safhada bunu kontrol edeceğiz ama o eğitimi onlar verecek büyük bir bölümünü” diye konuştu. “Biz anlaşmayı SpaceX ile yapmıyoruz ama bizi götürecek olan kapsül SpaceX’in kapsülüdür”

Rusların devreden çıkmasının ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’na insan taşıyan tek bir vasıtanın kaldığını hatırlatan Yıldırım, “Şu anda sadece SpaceX’in geliştirdiği Crew Dragon kapsülü ile insan taşınıyor. Dolayısıyla bizim anlaşma yaptığımız Amerikalı şirket de bu kapsülden koltuk satın alarak bizlere ve diğer gitmek isteyen uzay ajanslarına tahsis ediyor. Bunun doğru anlaşılması lazım. Biz anlaşmayı SpaceX ile yapmıyoruz ama bizi götürecek olan kapsül SpaceX’in kapsülüdür. Anlaşmayı ise NASA’nın yetkilendirdiği başka bir kurum ile yapıyoruz” ifadelerini kullandı. “Bu ayın sonunda Ay aracımızın itibarıyla nihai tasarımın tamamlanması ve imalatına başlanması öngörülüyor”

Milli Uzay Programı’nın bir ayağı olan Ay Projesi’ni bayrak gemisi niteliğinde bir proje olarak nitelendiren Yıldırım, “Burada verdiğimiz zamanlamada işler iyi gidiyor. Bu ayın sonu Ay aracımızın itibarıyla nihai tasarımın tamamlanması ve imalatına başlanması öngörülüyor. Bu konuda bir sıkıntı yok. Temmuz ayında imalat çalışması başladığında biz çok daha rahat önümüzü görebileceğiz. Dahası belki şekillerle maketlerle kamuoyunun huzuruna çıkabileceğiz. Çok heyecan verici bir süreç orada da devam ediyor” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

İSO 500 listesine Gaziantep’ten giren şirketler belli oldu!..

2022-05-31 13:49 - Ekonomi

Gaziantep 25 Aralık Mahallesinde tehlikeli kavga

2022-05-30 01:08 - Asayiş

Gaziantep'te işadamının şok intiharı...!

2022-06-02 12:10 - Asayiş

Gaziantep’te kaçırılan kız çocuğu her yerde aranıyor!

2022-05-31 21:58 - Asayiş

Escort olarak gittiği yerlerde çağırdığı 3 kişi ile birlikte gasp yapan 4 kişi tutuklandı

2022-05-30 17:16 - Asayiş

Hande Soral ve İsmail Demirci çiftinden bebekleriyle ilk paylaşım! "Hoş geldin oğlum"

2022-05-31 23:29 - Magazin

ASSİAD Başkanı Asfour’dan İskenderun Emniyet Müdürü Güneş’e ziyaret.

2022-05-30 21:35 - Gündem

Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş için toz taşınımı uyarısı!

2022-06-01 23:55 - Gündem

Gaziantepli Sanayici Kemal Tatar vefat etti

2022-05-28 12:00 - Gündem

Türkiye’nin ilk lisansı "En Yakıt" lisansını Gaziantepli o firma aldı

2022-05-29 11:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Bir haftada toplam 282 milyon 33 bin erişim isteği engellendi”

12:09 - Teknoloji

Bilim Samsun ve Keşif Kampüsü bilim dolu bir yılı geride bıraktı

11:53 - Teknoloji

Kenevir kabinlerinde melezleme yöntemiyle yeni kenevir çeşitleri elde etmeye çalışıyorlar

11:49 - Teknoloji

Tapuda sahteciliğin önüne geçilecek uygulama başladı

10:25 - Teknoloji

ATÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen’e Yılın Bilim İnsanı Ödülü

14:31 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türkiye'den geçen yıl 11,9 milyar dolarlık hububat ve bakliyat ihracatı yapıldı

13:03 - Ekonomi

Gaziantep'te fabrika işçisinin hazin sonu

12:55 - Gündem

Yağcı’dan duygusal veda

12:49 - Gündem

Gaziantep'te ATM 14 bin TL'ye el koydu

12:15 - Gündem

İşitme engelli 15 kadın kursiyer, işaret diliyle Kur’an-ı Kerim öğreniyor

12:03 - Gündem