?>

‘40 Yaş üstü kişilerde glokom hastalığı sıklığı fazla’

Vm medical park samsun hastanesi göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı doç. Dr. Seyhan dikci, glokom haftası dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.

Sağlık - 9 ay önce

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seyhan Dikci, 40 yaşın üzerindeki kişilerde glokom hastalığı sıklığında artış olduğunu belirterek, "Sigara içen, ailesinde glokomlu kişi bulunan, diyabet, hipertansiyon gibi sistemik hastalıkları olan, göze delici ya da künt darbe alan, yüksek miyopiye ya da hipermetropiye sahip olan, korneaları normalden ince olan, uzun süredir steroid içeren ilaçlar kullanan kişilerde glokom daha yüksek sıklıkta görülmektedir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seyhan Dikci, Glokom Haftası dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. “2040 yılında 110 milyondan fazla glokomlu hasta olacak”

Glokomun tanımını yapan Doç. Dr. Dikci, “Latincede ‘mavi su’ anlamına gelen, ülkemizde ise halk dilinde ‘karasu’ olarak tanımlanan bir göz hastalığıdır. Ne yazık ki, geri dönüşümsüz görme kaybına neden olan hastalığın en dikkat çekici özellikleri zor tanı konulması ve çoğunlukla ağrısız olmasıdır. Bununla birlikte gözde ağrı, kızarıklık, bulanık görme ve ışık çevresinde renkli halkalar görülmesi gibi belirtiler de olabilir. Glokom bizim toplumumuzda da oldukça yaygındır. 2040 yılında dünyada 111,8 milyon civarında insanın glokom hastası olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu. “Erken tanı ve tedavi çok önemli”

Glokomda geri dönüşümsüz görme kaybı nedeninin, hastalığın neden olduğu görme sinir hücrelerinin hasarı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Dikci, “Görme siniri hücre onarımı ile ilgili hali hazırda pek çok çalışma yapılmasına rağmen kabul edilmiş bir onarım yöntemi, yani tedavi günümüzde halen yoktur. Bu nedenle glokomda erken tanı ve tedavi çok önemlidir, öyle ki bu konudaki ihmaller körlüğe kadar gidebilen sonuçlar doğurur. Hastalığın başlangıç yaşına, şekline vs. olmak üzere değişen birçok çeşidi vardır” şeklinde konuştu. “Ağrı olmadığından körlük riski çok yüksek”

En sık rastlanan glokom çeşidi olan açık açılı glokomda ağrı görülmezken, kapalı açılı glokomda ağrının ön planda olduğunu belirten Doç. Dr. Dikci, “Ağrının olmaması bir hastalığı sinsi yapan en önemli unsurdur. İşte bu nedenle açık açılı glokomda körlük maalesef daha sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada erken tanının önemini tekrar vurgulamak gerekir. Risk grubundaki kişiler başta olmak üzere hastalık hakkında ciddi bir bilinçlenme gereklidir. Bu hastalığa dikkat çekme ve bilinçlenme konusunda önemli bir uygulama olarak her yıl 12 Mart ‘Dünya Glokom Günü’, 6-12 Mart tarihleri ise ‘Dünya Glokom Haftası’ olarak kutlanmaktadır” ifadelerinde bulundu. “40 yaş üstü kişilerde göz tansiyonu riski artıyor”

Glokomun her yaşta ve herkeste görülebileceğini değinen Doç. Dr. Dikci, riskli gruplarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Yapılan çalışmalarda 40 yaşın üzerinde glokom sıklığında artış olduğu bildirilmiştir. Sigara içen, ailesinde glokomlu kişi bulunan, diyabet, hipertansiyon gibi sistemik hastalıkları olan, göze delici ya da künt darbe alan, yüksek miyopiye ya da hipermetropiye sahip olan, korneaları normalden ince olan, uzun süredir steroid içeren ilaçlar kullanan kişilerde glokom daha yüksek sıklıkta görülmektedir. Bu kişilerin düzenli göz muayenesi olmaları ve glokom açısından araştırılmaları gerekmektedir.” “Muayene sonrası teşhis edilebilir”

Glokom ‘göz tansiyonu’ olarak tanımlandığını dile getiren Doç. Dr. Dikci, “Ancak ‘göz tansiyonu’ dediğimiz göz içi basıncı bu hastalıkta bir risk faktörü olup tek başına tanı koydurucu olmamaktadır. Göz içi basıncının normal değeri olan 10-21 mmHg’nın üzerinde ölçülmesi, göz sinirlerinin ve görme alanı muayenesinin de bulunduğu ileri tetkiklerin yapılması için sadece bir uyarıcı mahiyetindedir. Uzman bir hekim tarafından bu testlerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda yanlış tanı ve gereksiz ilaç kullanımlarının önüne geçilebilir. Glokomda tedavi planı hastaya özel bir durumdur” açıklamasında bulundu. “Cerrahi tedavi yapılabilir”

Tedavi yollarından bahseden Doç. Dr. Dikci, “Her hastanın yaşına, sistemik hastalıklarına, görme düzeyine ve glokom hasar düzeyine göre tedavi planı yapılır. Genelde ilk basamak ilaç tedavisi olmakla birlikte duruma göre ilk basamakta cerrahi ya da lazer uygulama kararı verilen hastalar da vardır. Dünyada gerek ilaç gerek lazer gerekse cerrahi tedavi olsun, hâlihazırda uygulanan yöntemler göz içi basıncını düşürmeye yöneliktir. Tekrar altını çizmemiz gerekirse, hasarlanmış göz sinirlerinin iyileştirilmesine yönelik bir metot henüz yoktur. Verilen ilaçlar genellikle damla formunda olup düzenli kullanım çok önemlidir. Erken tanı, düzenli muayene ve eksiksiz tedavi ile ve en önemlisi iyi bir hasta- hekim iş birliği ile güzel sonuçların alınması mümkündür” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Çetin İstifa etti

2024-03-10 16:43 - Siyaset

İslahiyeli Depremzede öğrencilerden örnek davranış!.. Şimdi sıra bizde!..

2024-03-06 17:30 - Gündem

Mustafa Teke Yazdı.. HAYDİ GAZİANTEP, İNANMAK BAŞARMANIN YARISI

2024-03-10 18:16 - Spor

Antep Baklavası Ramazanda Sofraları Tatlandırmaya Hazırlanıyor

2024-03-09 12:34 - Yeme İçme

Gaziantep Valiliği uyardı!

2024-03-05 14:29 - Gündem

Şamil Tayyar'ın acı günü

2024-03-06 14:22 - Gündem

Mustafa Teke Yazdı.. İnananlar kazandı

2024-03-11 23:28 - Spor

Yarıştan çekilen iYİ Parti Karkamış adayı neden çekildiğini anlattı?

2024-03-05 11:14 - Siyaset

Başkan Vural, İslahiye’de ekmek fiyatlarını sabitledi.

2024-03-10 13:25 - Gündem

Fabrika işçilerini taşıyan servis aracında çok sayıda yaralı var

2024-03-11 10:06 - Asayiş

İlgili Haberler

Hakkari’de ilk kez bypass ve kalp kapak değişimi ameliyatları gerçekleşti

19:37 - Sağlık

Kanser hastalarına kolaylık: Çankırı’da tedavi dönemi başlıyor

17:14 - Sağlık

Manisa Şehir Hastanesinde yeni bölümler açıldı

17:08 - Sağlık

Muş’a 25 doktorun ataması yapıldı

16:56 - Sağlık

Uzmanından kış mevsiminde cilt bakımının püf noktaları

17:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep’te 26 Aralık’ta Elektrik Kesintisi! İşte Etkilenecek Bölgeler ve Saatler

18:57 - Elektrik ve Su

Gaziantep Nöbetçi Eczaneler 25 Aralık 2025 Çarşamba

16:58 - Sağlık

Gaziantep’in Şanlı Mücadelesi Meclis Gündeminde: Ali Şahin’den Tarihi Vurgu

16:05 - Siyaset

Şahinbey Belediyesi’nden 25 Aralık etkinlikleri

16:02 - Gündem

Kesinleşmiş 20 yıl cezası bulunan uyuşturucu taciri yakalandı

15:47 - Asayiş