Kastamonu’da düzenlenen 7. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi düzenlenen programla başladı. 3 gün sürecek kongrede gastronomi alanındaki son gelişmeler masaya yatırılacak.
Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen 7’nci Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi başladı. 3 gün boyunca devam edecek olan kongrede, gastronomi alanındaki son gelişmeler, araştırmalar ve inovasyonlar akademisyenlerce masaya yatırılarak iş birlikleri ve projeler için zemin oluşturulacak.
Programda konuşan Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Düriye Bozok, 2016 yılında Balıkesir Üniversitesi tarafından kongrenin ilkinin düzenlendiğini belirterek, “Sırasıyla Çanakkale 18 Mart, Kocaeli, Nevşehir, Hacı Bektaş Veli, Sakarya ve Afyon Kocatepe üniversitelerinin turizm fakülteleri tarafından gerçekleştirdik. Bu yıl da Ankara Hacı Bayram Veli Turizm Fakültesi ve Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ev sahipliğinde bu güzide şehirde buluşmaktayız. Yükselen bir trend gastronomi turizmi ve tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de oldukça önem verilen bir turizm türü. Bu yıl bu kongrenin ana teması ’sorumlu gastronomi’ olarak belirlendi ve bildiğiniz gibi genel olarak sorumlu turizm doğal kaynaklara, bir ulusu ulus yapan kültürel değerlere sahip çıkmak ve bu gelecek kuşaklara aktarmak ve tabii ki insana saygı konusunu temel almaktadır. Dolayısıyla ilgili tüm paydaşların katılımcıların katılımını sağlayıcı planlamalar yapılarak gastronomik değerlerin ve elbette ki bu gastronomik değerlerin var olduğu destinasyonların korunması ve geleceğe aktarılması oldukça önemli. Bir sorumluluk bilinciyle bunun gerçekleştirilmesi gerekmekte. Bu anlamda kongrenizde sunulacak olacak değerli çalışmaların ilgili tüm camiaya faydalı bilgiler aktaracağı inancıyla başarılı geçmesi ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi. "Gastronomi turizmi, sadece midesiyle değil, aynı zamanda ruhuyla seyahat etmek isteyenler için bir cazibe merkezidir"
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yazıcıoğlu da, “Gastronomi turizmi, bir ülkenin veya bölgenin kültürel kimliğini, tarihini, doğal kaynaklarını insan ve kaynaklarını yansıtan benzersiz bir deneyim sunar. Sadece yemeklerin tadına varmakla kalmaz, aynı zamanda bir toplumun yaşam biçimini, geleneklerini ve değerlerini anlama fırsatı sunar. Bu nedenle, gastronomi turizmi, sadece midesiyle değil, aynı zamanda ruhuyla seyahat etmek isteyenler için bir cazibe merkezidir. Kongremiz, gastronomi turizminin kültürel çeşitlilik, sürdürülebilirlik, ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma üzerindeki etkilerine dikkat çekmektedir. Bu kongrede, bu alanın önemini potansiyelini ve derinlemesine keşfetme fırsatımız olacak. Ayrıca, sektördeki yenilikler, en iyi uygulamalar ve gelecekteki eğilimler hakkında önemli bilgiler paylaşacağız” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye çıkan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, kongreden dolayı mutlu olduklarını kaydederek, "Böyle bir kadim kentte Uluslararası Gastronomi Kongresi’ni gerçekleştirmek bizler açısında gerçekten gurur kaynağı uluşturuyor. Bilimsel çalışmalardan elde edilen çıktıların pratik hayata sunacağı önemli katkılar düşünüldüğünde bu kongre neticesinde elde edilecek sonuçların yerelde Kastamonu ili, genelde ise ülkemizin diğer şehirleri için Gastronomi alanında öne çıkan yenilikler, gastronomi turizminin turistik destinasyonlara katkısı ve gastronomi alanının gelişimi ile elde edilebilecek katma değerler ortaya konulacak, bu sayede uygulayıcılara önemli yol haritaları da sunulabilecektir. Bu nedenle, kongremiz vasıtasıyla gastronomi alanında gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların ulusal ve uluslararası bir ortamda değerlendirilmesi, geliştirilmesi bizim açımızdan büyük önem arz etmektedir" şeklinde konuştu. "Muhteşem tabiat güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ve bir o kadar da zengin mutfak kültürüyle de bilinen bir şehir"
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal da Kastamonu mutfağının geçmişi ile ilgili bilgiler vererek, “Kadim Şehir Kastamonumuz, muhteşem tabiat güzellikleri ve tarihi zenginlikleri ve bir o kadar da zengin mutfak kültürüyle de bilinen bir şehir. Kastamonu mutfağı, yüzyıllar boyunca ince ince örülmüş şekillenmiş, mahalli malzemelerin ustaca kullanımıyla öne çıkmış ve geleneksel lezzetlerin modern damak tadına uyumunu mükemmel bir şekilde gerçekleştirmiş. Kastamonu gastronomisi, mahalli ürünlerin ve geleneklerin benzersiz bir birleşimini oluşturmaktadır. Mahalli eğşisi, siyezi, pirinci, sarımsağı sadece bunlardan birkaçı ama aynı zamanda meşhur pastırması ve sucuğuyla Türkiye’de bilinen diğer şehirlerle tatlı bir rekabet içinde ve bu yönüyle de mutfak turizmi açısından bu işin meraklıları açısından çekim merkezi haline gelmiş vaziyette. Turizmde kültürel çekiciliklerden birisi mahalli lezzetler ama aynı zamanda bu bölgenin sahip olduğu kimliğin bir yansıması olarak görülmektedir. Bu manada tarihi ve kültürel değerlerin muhafaza edilerek gelenekleri de yansıtacak şekilde turizme kazandırılması hepimizin kabul edeceği üzere sürdürülebilirlik açısından da kıymet arz etmektedir. Mahalli mutfak kültürü turizmde bölgesel kalkınmada kullanılan araçlardan biri olarak da kullanılmaktadır. Üniversitemiz Ormancılık ve Tabiat Turizminde ihtisas Üniversitesi. Bu yönüyle özellikle turizmi çalışmalarında lokomotif rol üstlenen Turizm Fakültemiz bünyesinde yürütülen projeler ile ilimiz tabiat turizmi potansiyelinin en verimli şekilde kullanılması ve desteklenmesine önemli katkılar sunmaktayız. Bu istikamette Turizm Fakültemiz ilimizin gastronomi turizmi potansiyelini de desteklemeyi hedefleyen çeşitli projeler hayata geçirmektedir. Bu kongre, üniversitemizin gastronomi turizmine yönelik akademik çalışmalara ve projelere vermiş olduğu desteğin açık bir nişanesi. Yapılan bu çalışma hiç şüphesiz Kastamonu’nun gastronomi potansiyelini daha da geliştirecek ve muhtemel iş birliklerine ciddi zemin hazırlayacak. Kongrenin amacı, gastronomi alanındaki son gelişmeleri, araştırmaları ve inovasyonları paylaşmak ve tartışmaktır. Kongrede akademisyenler tarafından bu çerçevede son araştırmalar, güncel gelişmeler ve yenilikler ve tecrübeler paylaşılacaktır. Ayrıca, kongrenin, gelecekte yapılabilecek iş birlikleri ve projeler için de bir zemin sağlayacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.
Daha sonra konuşan AK Parti Milletvekili Fatma Serap Ekmekci ise Kastamonu’nun önemli kültürel değerlere sahip olduğunu vurgulayarak, "Kastamonu farklı medeniyetlerinden devraldığı 20 ilçesinin zenginliği ile harmanladığı orman, ova, deniz ve tarım sahalarından ürünler ile işlediği mutfak kültürü ve bu kültürün ekonomiye tahvili sonucunda ortaya çıkan gastronomi turizmi alanında son yıllarda ortaya büyük iddia koydu. ‘Mutfağın karın doyurduğuna ikna olduk’ desek yeridir. Turistlerin kilometrelerce ötelerden ‘yeme içme’ eksenli olarak ilimize gelebileceklerine kanaat getirdik. Siyez buğdayı, pastırma, Taşköprü sarımsağı, çekme helva, üryani eriği, ekşi, Tosya pirinci, kara çorba gibi ürünlerine coğrafi işaret tescili alan ilimiz, UNESCO’ya gastronomi alanında girmek için de hazırlıklarını sürdürüyor. Yerel kültür ile bilim alanının birlikte yürümesi sayesinde gastronomide ve gastronomi turizminde başarı sağlayacağımızdan eminiz. Akademik yöntem, bilgi ve iş birliğini önemsiyoruz. Bu alanda üniversitemiz ile meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve özel sektör ile iş birliklerine imza atması son derece kıymetli” dedi.
Konuşmaların ardından protokol tarafından katılımcılara plaket takdim edildi.
Cemil Meriç Konferans Salonu’nda düzenlenen programa AK Parti Milletvekili Fatma Serap Ekmekci, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alptekin Sökmen, kurum müdürleri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.