?>

ABD Rusya ve Çin'e odaklanmışken İran için 100 milyar dolarlık imza masada

ABD ile yeniden nükleer anlaşmaya varıldığı takdirde yaptırımların kaldırılmasıyla İran'a ait 100 milyar dolardan fazla mal varlığı serbest kalacak. Joe Biden yönetimi ise İran'ın "anlaşmadan çekilmeme güvencesi" talebiyle zorluk yaşıyor.

Dünya - 2 yıl önce

ABD'de Joe Biden yönetimi, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı açtığı savaş ve Çin'in Tayvan'la yaşadığı gerilim başta olmak üzere birçok konuyla meşgulken, Viyana'daki nükleer anlaşma görüşmeleriyle İran'la uzlaşı yolunu arıyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İran ile imzalanan anlaşmadan 2018'de tek taraflı çekilmesiyle güven kaybı yaşayan İran, ABD'nin anlaşmadan tekrar ayrılmayacağına dair güvence istiyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da geçen yılın nisan ayından bu yana ABD ve İran arasında Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda aralıklarla devam eden müzakereler, son olarak 5 aylık bir aranın ardından 4 Ağustos'ta yeniden başladı.

Müzakerelerin ardından 8 Ağustos'ta AB'nin taraflara sunduğu "nihai metin" Washington ve Tahran yönetimlerinden onay bekliyor.

- TRUMP'IN İRAN'A YAPTIRIMLARI VE GÜVEN KAYBI

Eski ABD Başkanı Trump, 2018'in mayıs ayında ülkesinin İran ile yaptığı nükleer anlaşmadan tek taraflı çekildiğini açıklarken, İran'a yönelik çok sayıda yaptırımı da yürürlüğe koydu.

Geçerliliğini koruyan bu yaptırımlar İran'da ekonomik yönden ciddi sıkıntıya neden olurken, Biden yönetimi yaptırımların kaldırılması şartını nükleer anlaşma müzakerelerinde koz olarak kullanıyor.

ABD, İran'a yönelik ekonomi ve finans alanında yoğunlaşan 700'den fazla yaptırım uyguluyor. İran'ın Merkez Bankası, Ulusal Petrol Şirketi ve lojistik şirketleri başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşa yönelik yaptırım kararları İran ekonomisini hedef alıyor.

Yaptırımlar, ülkede işsizliğin artmasına, yaşam koşullarının kötüleşmesine ve ekonomik sıkıntılara neden olurken, İran'ın Orta Doğu'daki müttefik güçleri yoluyla "bölgeyi istikrarsızlaştırmasını" da engelliyor.

İran'da yaklaşık bir yıl önce seçimleri kazanan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi yönetimi ise uranyum zenginleştirme faaliyetlerini silah üretecek kapasiteye kadar artıracağı yönünde sinyaller vererek ABD'ye bu konuda baskı yapmaya çalışıyor.

- BİDEN YÖNETİMİYLE YENİDEN BAŞLAYAN MÜZAKERELER

Viyana'da İran ve ABD arasındaki nükleer görüşmelere arabuluculuk yapan AB, bu yılın mart ayında taraflar arasında çıkmaza giren müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Böylece ilk sekiz turdan sonuç alınamayan müzakerelerin dokuzuncu turuna girilirken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 8 Ağustos'ta ABD ve İran'a "nihai metin" önerisinde bulunduklarını duyurdu.

AB'nin müzakerelere dönülmesi amacıyla 20 Temmuz'da taraflara gönderdiği metinde çok fazla değişiklik yapılmadan taraflara "nihai metin" olarak sunulduğu açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, AB'nin sunduğu "nihai metin" temel alınarak bir uzlaşı sağlanmasının İran ile yeniden nükleer anlaşma yapabilmek için tek çare olduğu kanaatini taşıyor.

İran tarafı ise temkinli davranıyor. İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Tahran, müzakerelerde nihai yol haritası olarak kabul edilen anlaşma taslağına ilişkin görüşlerini dün AB'ye iletti.

Haberde, yanıtın içeriği hakkında detay verilmedi ancak AB tarafından sunulan nihai metne ABD'nin yanıtının "gerçekçi ve esnek" olması halinde bir anlaşmaya varılacağı belirtildi.

İran'ın müzakerelerde çözülemeyen üç konuda ABD'den esneklik göstermesini, bunların anlaşma metninde yer almasını ve anlaşmanın devamının garanti altına alınmasını sağlayacak güvenceler beklediği ifade edildi.

- İRAN'IN ABD'YI ZORA SOKAN "ŞARTLARI"

AB'den bir yetkilinin medyaya yansıyan açıklamalarına göre; İran, Devrim Muhafızlarını ABD'nin terör listesinden çıkarılması talebini askıya alma karşılığında "ABD'nin anlaşmadan çekilmemesi" yönünde güvence istiyor.

İran'ın bu talebi Biden yönetimini hukuki ve siyasi manada zorluyor. ABD'de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında özellikle son yıllarda keskinleşen görüş farklılığı ise anlaşmanın geçerliliği konusunda belirsizlikler içeriyor.

ABD'de Demokratların 2024'teki seçimleri kazanması konusunu hesaba katan İran, diğer taraftan anlaşma sağlanması durumunda banka hesaplarındaki engellerin kaldırılmasıyla milyarlarca dolara ulaşarak ekonomisini canlandırmayı ve Devrim Muhafızlarının bölgedeki faaliyetlerini finanse etmeyi planlıyor.

Batılı kaynaklara göre, Tahran yönetiminin nükleer anlaşma yapması ve 2025'e kadar yaptırımların kaldırılması durumunda İran'ın 100 milyardan fazla mal varlığı serbest kalacak.

- İRAN İLE NÜKLEER MÜZAKERELER

İran ile 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı nükleer görüşmeler, Nisan 2021'den bu yana aralıklarla Viyana'da yapılıyor.

Viyana'da Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran'dan üst düzey temsilcilerin katılımıyla yapılan müzakerelere eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilen Washington, AB aracılığıyla dolaylı katılım sağlıyor.

Washington, Tahran'ın anlaşmadaki taahhütlerine geri dönmesini isterken, İran nükleer anlaşmadan ayrılan taraf olarak öncelikle ABD'nin anlaşmaya dönerek tüm yaptırımları kaldırmasını ve anlaşmadan tekrar ayrılmayacağına dair güvence vermesini talep ediyor.

Taraflar son olarak Mart 2022’de toplanmış, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "dış etkenler" nedeniyle görüşmelere ara verildiğini duyurmuştu.

Borrell'in 25 Haziran'daki Tahran ziyaretinde, ABD ile İran arasında AB aracılığıyla yapılan dolaylı görüşmelerin Doha'da sürdürülmesine karar verilmişti. 29 Haziran'da yapılan görüşmelerde de ilerleme sağlanamadığı açıklanmıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, 20 Temmuz'da İran ile ABD arasındaki anlaşmazlığı çözmek için taraflara yeni bir taslak metin sunduğunu duyurmuştu. Tahran ve Washington yönetimleri de AB'nin sunduğu yeni çözüm önerilerini olumlu karşıladıklarını açıklamıştı.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Uğur Ailesi'nin mutlu günü

2022-08-13 12:21 - Gündem

Yargı'nın kadrosundan ayrılan Başak Gümülcinelioğlu'nun yeni dizisi belli oldu

2022-08-11 17:46 - Magazin

Düğüne ünlü akını: İki spiker Pınar Erbaş ve Mehmet Akif Ersoy evlendi

2022-08-15 20:08 - Magazin

Francesco Totti ve Ilary Blasi’nin biten evliliklerinde ihanet iddiası gündeme geldi

2022-08-15 18:24 - Spor

Galatasaray'ın yıldızı Dries Mertens fiziksel eksiklikleri nedeniyle ekstra çalışacak

2022-08-15 20:45 - Spor

Bakan Nebati: “Vatandaşlarımızı gıda enflasyonuna karşı korumakta kararlıyız”

2022-08-14 16:42 - Ekonomi

Cerablus'ta Türkiye karşıtı eylem: Gaziantep Valisi Gül'den son dakika açıklama

2022-08-12 16:22 - Dünya

Kaçırılma doğru, kaçıranlar yanlış. Özdağ’ın iddialarına Vali Gül açıklık getirdi-

2022-08-13 16:08 - Asayiş

Keremcem'den dikkat çeken Yasemin Allen açıklaması

2022-08-12 14:21 - Magazin

Gaziantep'e şehit ateşi düştü

2022-08-10 16:32 - Asayiş

İlgili Haberler

DSÖ, Suriye'deki sağlık ihtiyaçları için 56,4 milyon dolarlık acil yardım kampanyası başlattı

22:42 - Dünya

Ülkesinden 13 yıl önce kaçan Suriyeli, ailesiyle yeniden bulaşacak olmanın heyecanını yaşıyor

19:28 - Dünya

İsrail'e karşı Halep hattı! Muhalifler Esad rejiminden daha dirençli

10:03 - Dünya

Halep'te Kritik Gelişme: Esed Rejimi Hapishaneleri ve Devlet Dairelerini Boşaltma Kararı Aldı

13:16 - Dünya

Suriyeli Direnişçilerden Esad Güçlerine Teslim Olma Çağrısı

16:54 - Dünya

Günün Manşetleri

Yalnız yaşayan yaşlı adam evinde ölü bulundu! Acı gerçek ortaya çıktı

21:47 - العربية

AK Parti Grup Başkan Vekili Gül: "Muhalefet kırmızı karta alışkın, çünkü bu millet onlara her seçimde gösteriyor"

20:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "136 kilometre uzunluğundaki Gaziantep-Şanlıurfa tren hattının yapımına bu yıl içinde başlamayı planlıyoruz"

20:50 - Siyaset

Mehmet Tahmazoğlu’ndan Ailelere Bebek Bezi Desteği Müjdesi

20:23 - Gündem

Fenomen 1 Milyon Mehmet hayatını kaybetti

20:08 - Gündem