?>

Afrika’da insani dram! 15 milyon kişi gıda kriziyle karşı karşıya

El Nino hava olayı nedeniyle son 40 yılın en şiddetli kuraklığının yaşandığı Afrika'nın güneyinde 15 milyon kişi yetersiz gıda sorunu ile mücadele ediyor.

العربية - 23 saat önce

Dünya Meteoroloji Örgütüne göre, Temmuz 2023'ten bu yana devam El Nino hava olayı nedeniyle başta Zambiya, Malavi, Zimbabve, Mozambik, Namibya, Angola, Botsvana ve Lesotho olmak üzere, Afrika'nın güneyinde son 40 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanıyor.

SON 5 YILIN EN KÖTÜ HASAT DÖNEMİ

Kuraklık nedeniyle nisan ayında son 5 yılın en kötü hasat dönemini geçiren bölge ülkeleri, gıda stoklarının tükenmesiyle ciddi bir gıda kriziyle karşı karşıya.

Öte yandan yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle gelecek aylardan itibaren bölgede salgın hastalıklarda yoğun artış bekleniyor.

22 MİLYONDAN FAZLA İNSAN YÜKSEK DÜZEYDE GIDA GÜVENSİZLİĞİYLE KARŞI KARŞIYA

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) verilerine göre, kuraklıktan en çok etkilenen Zambiya, Malavi, Zimbabve, Mozambik, Angola, Namibya, Lesotho ve Botsvana'nın toplam nüfusu 130 milyonu buluyor.

Buna göre, bu nüfusun yarısından fazlasını oluşturan 68 milyon kişi, kuraklık ve kıtlık nedeniyle farklı düzeylerde yardıma ihtiyaç duyuyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 14 Ekim'de yayımladığı "Güney Afrika'da kıtlık" başlıklı rapora göre, bölgede 22 milyondan fazla kişi, yüksek düzeyde gıda güvensizliğiyle karşı karşıya bulunuyor.

GIDA STOKLARI TÜKENME NOKTASINDA

Raporda, Nisan 2025'teki gelecek hasat dönemine 6 ay kala, bölge ülkelerinin yetersiz gıda stoklarının tükenme noktasına geldiğine dikkat çekildi.

Bu durumun, bu aydan itibaren bölgede 15 milyon kişinin acil gıda yardımına muhtaç hale gelmesine yol açacağı kaydedilen raporda, gelecek ay itibarıyla bölgede yaşanacak ciddi insani krize işaret edildi.

Raporda, bölgede 2 milyon çocuğun akut besin yetersizliği çektiği ve bunların 500 bin kadarında aşırı derecede "zayıflık" görüldüğü belirtildi.

GIDA KRİZİNDEN EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKELER

DSÖ verilerine göre, kıtlık ve kuraklık nedeniyle afet hali ilan eden 6 Güney Afrika ülkesi Zambiya, Malavi, Zimbabve, Namibya, Lesotho ve Botsvana diğer bölge ülkeleri Mozambik ve Angola ile birlikte yaşanan afetten en derin etkilenen ülkeler olarak öne çıkıyor.

Yaklaşık 5,8 milyon kişinin yüksek düzeyde gıda güvensizliği çektiği Zambiya, kıtlıktan etkilenen nüfus bakımından listenin başında yer alıyor.

Zambiya'yı 5,7 milyon kişiyle Malavi, 4,4 milyon kişiyle Zimbabve, 3,3 milyon kişiyle Mozambik, 1,5 milyon kişiyle Angola, 1,2 milyon kişiyle Namibya, 400 bin kişiyle Botsvana ve 37 bin kişiyle Lesotho izliyor.

SALGINLAR HASTALIK VAKALARINDA ARTIŞ GÖZLENEBİLİR

Öte yandan bölgedeki su kaynaklarının kurumasıyla milyonlarca kişi su sıkıntısı yaşıyor.

İçme ve kullanma suyuna erişimin kısıtlı olması, su kaynaklı hastalıkların yayılma riskini arttırıyor.

DSÖ'nün raporunda, yetersiz beslenme ve zorlu yaşam koşullarıyla birlikte, gelecek aylarda kolera, sıtma, çocuk felci, tüberküloz ve kızamık vakalarında artış yaşanabileceği öngörülüyor.

ENERJİ KRİZİ

Elektrik üretimini büyük ölçüde hidroelektrik santrallerinden karşılayan bölge ülkeleri için kuraklık aynı zamanda enerji krizi anlamına geliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) eylülde yayımlanan raporuna göre, eylül itibarıyla barajlarındaki doluluk oranı yüzde 30 seviyesine düşen Namibya'da, günde 21 saati bulan elektrik kesintileri yaşanıyor.

Bölgenin en önemli su kaynaklarından biri olan Zambezi Nehri üzerinde bulunan Kariba Barajı'nda su seviyesinin yüzde 8'in altına inmesinin ardından, elektrik üretiminin önemi kısmını buradan karşılayan Zambiya'da günde ortalama 3 saat elektrik sağlanabiliyor.

YAĞIŞ SEZONU YAKLAŞIYOR

Dünya Meteoroloji Örgütünün tahminlerine göre, gelecek aydan itibaren bölgenin "La Nina" hava olayının etkisi altına girmesi bekleniyor.

Bölgede kuraklığa neden olan El Nino hava olayının aksine, La Nina hava olayı bölgede ortalamanın üzerinde şiddetli yağışlara neden oluyor.

Bu durum su kaynaklarının yenilenmesi açısından önem arz etse de bölgede meydana gelmesi muhtemel sel ve su baskınlarının, tarımı olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.

Öte yandan Güney Afrika bölgesinin kuraklığın etkisinden kurtulmak için gelecek yıl nisan ayında yapılacak hasadı beklemesi gerekiyor.

Kaynak: HABER7.COM

Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da 730 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-13 21:44 - Asayiş

Gaziantep’te aile katliamı yaşandı, 6 ölü var

2024-10-12 12:53 - Asayiş

Gaziantep’te Üzücü Ölümler Devam Ediyor: Yine İki Kişi intihar etti. İntiharlar şehri olduk!!..

2024-10-11 10:48 - Asayiş

Gaziantep'te o ölümler bitmiyor

2024-10-10 14:15 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu’nu kabul etti

2024-10-09 20:17 - Siyaset

Gaziantep’te Köylülerin taş ocağı isyanı

2024-10-14 13:21 - Gündem

Gaziantep’te doğalgaz patlaması

2024-10-09 20:26 - Asayiş

Gaziantep’te Şüpheli Ölüm: Ali Veli İş Merkezi’nde Bir Kişi Ölü Bulundu

2024-10-12 20:47 - Asayiş

CHP’li Meriç Türkiye’yi sarsan olay yerinde.

2024-10-12 15:05 - Asayiş

Gürban'dan, Sosyal Medya ve Eğitimde Ciddi Uyarılar!

2024-10-10 13:50 - Gündem

İlgili Haberler

Havalimanı klozetine yeni doğan bebeğini bırakmıştı: Rus anne tutuklandı

15:18 - العربية

Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında neler olmalı?

15:12 - العربية

Washington’a İsrail çağrısı! Cibaliye Mülteci Kampı’na saldırı engellenmeli

15:07 - العربية

PKK/YPG'li teröristler Cerablus'ta okula saldırdı

15:02 - العربية

Bakan Tekin'den 'deprem' açıklaması: Okullarımızda hasar tespitimiz yok

14:57 - العربية

Günün Manşetleri

100 milyon liralık vurgun yapan 26 kişilik çete çökertildi

14:52 - Asayiş

100 milyon liralık vurgun yapan 26 kişilik çete çökertildi

14:35 - Asayiş

Adıyamanlı kadınlar meme kanseri farkındalık hareketi için bir araya geldi

14:12 - Gündem

Astrofest’in ikinci durağı bilim şenliği yoğun ilgi görüyor

13:51 - Eğitim

Kırsal ve Köy Deprem Konutları Çalışmalarımızda Sona Geldik

12:45 - Gündem