?>

Ahilik teşkilatına girmeye hak kazanan çıraklar şedlerini kuşandı

Pamukkale halk eğitim merkezi müdürlüğü, ahilik kültürünün önemli unsularından birisi olan şed kuşanama geleneğini yaşattı. Dönemin adetler ve kıyafetleriyle gerçekleştirilen törende, mesleklerini en iyi şekilde icra edip ahilik teşkilatına girmeye hak kazanan çıraklar şedlerini kuşandı.

Kültür - 3 saat önce

Pamukkale Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ahilik kültürünün önemli unsularından birisi olan Şed Kuşanama geleneğini yaşattı. Dönemin adetler ve kıyafetleriyle gerçekleştirilen törende, mesleklerini en iyi şekilde icra edip Ahilik teşkilatına girmeye hak kazanan çıraklar şedlerini kuşandı. Kökenleri 13. yüzyıla dayanan ve gençlerin iyi bir şekilde yetişerek meslek edinmelerini, üretken birer birey olarak topluma yararlı olmalarını amaçlayan Ahilik teşkilatının önemli unsurlarından olan Şed Kuşanma töreni, Pamukkale Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından yaşatıldı. Denizli Lisesi bahçesinde bulunan halk eğitim binasının önünde Ahilik Şed Kuşanma etkinliği yaptı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte Halk Eğitim Merkezi Müdürü Cengiz Sarıca, Ahilik ile bilgiler aktardı. Ahilik kültürünün önemine vurgu yapılan etkinlikte, Ahi Evran’ın yaşantısından da kesitler aktarıldı. Pamukkale İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çimen’in konuşmasından sonra usta öğrencilerin yer aldığı zeybek gösterileri ve türkü dinletisi etkinliklere renk kattı. Gösterilerin ardından sahnelenen ve Şed Kuşanma töreninin canlandırıldığı tiyatro oyunu büyük beğeni topladı. Tiyatroda demir ustalığı, ayakkabı ustalığı, aşçılık gibi meslekler canlandırıldı. Tiyatro oyununda Ahi Evran rolünü üstlenen oyuncu, mesleki berecilerini gözlemlendiği çırakların mesleklerinde yeterli olup olamayacaklarına karar verdi. Mesleklerinde yeterli ve güzel işçilik yaparak Ahilik teşkilatına girmeye hak kazanan çıraklara, şedleri törenle kuşandırıldı. “Kültürlerimizi gelecek nesillere aktarmak istiyoruz”

Ahilik kültürünün dürüstlük, namuslu iş yapmak olduğunu ve bu kültürün gelecek nesillere aktarmak için bu tür etkinliklerin yapıldığını belirten Denizli Pamukkale Halk Eğitim Merkezi Müdürü Cengiz Sarıca, “Ahilik kültürümüz sosyal dayanışma örgütlenmesidir. Bu kültürümüzü bizden sonra gelecek kuşaklara aktarabilmek için bu tarz program yaptık. Bu program çerçevesinde türkülerimiz var. Etkinliklerimiz ve şed kuşanma tiyatromuz var. Programda toplumun birlikteliği, dayanışma ruhu gibi özel mesajlar veriliyor. O zamanlardaki kültürü günümüzü ve gelecek kuşaklarımızı aktarmak istiyoruz. Ahilik kültürü, dürüstlük gibi ve namuslu iş yapmaktan bahsedilir. Günümüzdeki bazı sorunların önlemenin tek yolu bu tarz kültürlerimizi sahip çıkmaktır. Ben Ahilik Kültürünü Türklerin bir Rönesans olarak düşünmesini istiyorum. Çünkü o kadar kıymetli bir kültürdür. Pamukkale Halk Eğitim olarak böyle bir etkinlik yapmaktan mutluyuz ve amacımız böyle güzel kültürleri gelecek nesille aktarmaktır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te 123 kilo skunk ve metamfetamin ele geçirildi: 4 tutuklama

2024-10-21 08:39 - Asayiş

Mardin Emniyeti, 15 Kilo 850 Gram Metamfetamin Ele Geçirildi.

2024-10-22 09:11 - Asayiş

Arnavutluk eski Cumhurbaşkanı Meta gözaltına alındı

2024-10-21 17:37 - Asayiş

Gaziantep’te 86 kilo 650 gram skunk ve 37 kilo 200 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-20 18:18 - Asayiş

Türkiye deprem risk haritası güncellendi! Gaziantep hangi riskli bölgede?

2024-10-16 20:32 - Gündem

Ağıralioğlu’nun Gaziantep koordinatörü Mustafa Baba oldu.

2024-10-15 18:05 - Siyaset

Deprem haritası değişti! En güvenli iller belli oldu: İşte birinci derece riskli iller

2024-10-18 14:43 - Gündem

Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban’a Trabzon’da Sevgi Seli

2024-10-20 14:52 - Siyaset

Tugay arazisi davası Danıştay’a taşınıyor!..

2024-10-16 08:34 - Siyaset

Gaziantep’in yeni Baro başkanı belli oldu.

2024-10-20 19:43 - Gündem

İlgili Haberler

Vali Turan, Müze ve Kültür evlerindeki tarihi eserleri inceledi

14:49 - Kültür

Gaziantep’te havaların soğumasıyla soba satışları arttı

14:35 - Kültür

Merkezefendi Belediyesinde Çoksesli Korolar Festivali başlıyor

14:41 - Kültür

Ahmet Yeşil Çocuk Resim Yarışmasına başvurular başladı

14:32 - Kültür

Avlayan köyünde açık hava sinema gecesi

14:13 - Kültür

Günün Manşetleri

Gaziantep’te çevreci ve sürdürülebilir ulaşım için toplu taşıma filosu yenileniyor

15:27 - Ekonomi

Bülent Duran teşekkür mesajında ne dedi?

14:58 - Gündem

Gaziantep’te havaların soğumasıyla soba satışları arttı

14:35 - Kültür

Arabanlı üniversite öğrencilerine 7 bin 500 TL nakdi yardım

13:40 - Gündem

Jandarmadan öğrencilere siber farkındalık ve bilinçlendirme eğitimi

13:27 - Gündem