Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Türkiye, hep birlikte yaraları sarmaya devam ediyor. Bölgede yoğun çalışmalar yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş da yapılanları ve son gelişmeleri Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye değerlendirdi.
Alinur Aktaş şunları söyledi:
Öncelikle hepimize geçmiş olsun. Ölenlere rahmet olsun. Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin üzerinden 39 gün geçti. 11 il 14 milyon nufüsü kapsayan alan. Gerçekten büyük bir acı. 50 bine yakın da kaybımız var. Tabii depremin 11 ilde özellikle Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malaytya'da etki etmesinin olayın boyutunun ne akdar büyük olduğunun göstergesidir. Bir de ayrıca şunu da unutmamak lazım İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir'de de Hataylılar, Gaziantepliler, Adıyamanlılar var. Ve bütün Türkiye'nin şehirlerinin deprem bölgesine yönlendiği bir dönemi yaşadık. Birileri 'zamanında müdahale edilmedi mi, yardım da geç kalınmadı mı?' algısı ile yaklaştığı olayda ben Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinin bile bu depreme bu kadar çabuk bir sürede müdahale edebilecek ortamı sağlayacağına kesinlikle inanmıyorum.
"YARALAR SARILMAYA DEVAM EDİYOR"
Ben Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 6 Şubat sabahı sayın valimizle birlikte yola çıktım. Ve akşam saat 10.00'da oradaydım. Biz Salı gününün sabahında Nurdağı, İslahiye ve Gaziantep'te 9 ayrı noktadan BURFAŞ şirketimiz sayesinde çorba dağıtımlarına başladık. Aslında bu kadar çabuk aksiyon alındı. Arama kurtarma ekipleri, sivil inisiyatif, AFAD'ın gücü, devletin imkanları, özellikle asker ve polisin ilk andan itibaren bölgede konuşlandı. Ama gelinen noktada birçok yerde Allah'a hamd olsun yaralar sarılıyor, yarılmaya çalışılıyor.
"1-1.5 YIL SONRA VATANDAŞLARIMIZ KENDİ EVLERİNDE KALACAK"
İlk etapta tabii 12-13 gün boyunca bir can daha kurtarabiliriz ümidiyle çalışmalar yaptık. Tabii 12-13 gün sonra bu çalışmalar normal sürenin üzerine çıkınca enkaz temizleme çalışmaları başladı. Bir diğer taraftan da özellikle ilk etapta çadırlarla o karışık dönemde barınmalarını sağladık. Eksikler muhakkak vardı ama büyük bir gayret de vardı. Devlet millet seferberliği vardı. Gerçekten büyük bir motivasyon vardı. Çadırlar bir aylık, konteynerler 1-1.5 yıllıktır. Sayın Cumhurbaşkanımız zaten müjdeledi. Bu süreç içerisinde geçici değil, kalıcı konutlar yapılacak. Birçok yerde temeller atıldı. İnşallah insanlar 1-1.5 yıl sonra o konteynerleri terk ederek kendi evlerinde yaşayacaklar.
"SANAYİ KURULUŞLARINDA ÇARKLAR DÖNMEYE BAŞLADI"
Tabii bir şehirde ticaret ve ekonomi yok ise hayat yok demektir. Aslında şuan yapılmak istenen o ticari ortamı canlandırabilmek. Birçok yerde sanayi kuruluşlarında çarklar dönmeye başladı. Bu Hatay'da da Kahramanmaraş'ta da var. Ama tabii ki de depremin korkusunun yansımalarının kısa sürede geçmesi çok mümkün değil. Gelinen noktada çadırdan konteyner kentlere geçiş süreci giderek ilerliyor. İnsanların bu manada ihtiyaçlarının rahat karşıladığını görüyoruz.
''Konteyner kurulumları ne zaman tamamlanır?'' sorusunu yanıtlayan Aktaş şöyle devam etti:
Ramazan ortasına doğru artık ciddi mesafe alınıp oradaki ihtiyacı karşılayacak bir altyapının oluşacağına inanıyorum. Rakam her geçen gün artıyor. Ben ilk 6 gün Gaziantep'teydim. Nurdağı ve İslahiye olaydan en çok etkilenen iki ilçemiz. Özellikle Nurdağı çok etkilendi. 2500 vefat var. İlçe nüfusu ile baktığınızda her dokuz kişiden bir vefat etmiş. Ama ben altıncı günün akşamında direkt Hatay'a görevlendirildim. Hatay bu depremde vefatların yarısının olduğu, enkazların %40'ının olduğu ve tereddütsüz 11 il içerisinde bu olaydan maddi manevi yıkım anlamında etkilenen bir numaralı şehir.
"BİZİM BURSA OLARAK ÜÇ ANA TEMEL KONUMUZ VAR"
Bizim Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak 3 tane konumuz var. Hatay'a yapılan sosyal yardımların her gün en ücra köylere dahi gönderilmesi organizasyonunda lojistik koordinesini biz yapıyoruz. İkinci ana konumuz ise tuvalet. Tuvalet bölgede en büyük ihtiyaç. İnsanlar yeme içmeye başladı. Seyyar tuvaletler ve duşlar oluşturuyoruz ama bunların bakımını da yapmak gerekli. BUSKİ ile de bu hizmetleri veriyoruz. Üçüncü ana konumuz ise konteyner kentler oluşturmak. 10 dönüm, 20 dönüm ve 80 dönümlük olmak üzere şuan 3 ayrı bölgemiz var. Toplamda 2200 konteynerlik bir çalışma yapıyoruz. Birinci bölgeyi tamamladık. İkinci bölgede de çalışmalar tamamlanmak üzere. Üçüncü bölgede de çalışmanın henüz %40-50'lerindeyiz. Ramazanın ilk on gününde onu bitirmiş olacağız. Bu konu konteyneri getirip bir kütle olarak oturtmadan ibaret değil. Bunun suyu, kanalizasyonu, elektrik bağlantısı ve içerisinde lavabosı olan bir konteyner kent. Beraberinde zemin düzenlemeleri, yürüyüş yolu, bunun yanına sosyal tesisi, hatta kreşinden çamaşırhanesine ve diğer aşevine olacak şekilde o altyapıyı da oluşturuyoruz. Her konteyner kentimize çocuk parkımızı da yapıyoruz.
Son olarak Hatay'ın Defne ilçesi 2019 yerel seçimlerde AK Parti'nin %6 oy aldığı bir yer. Ne hizmetler yaptığımızı gelsinler görsünler. Birileri sayın Cumhurbaşkanımıza ve partimizi itham ettiler ya bizim bir tane dahi meclis üyemizin olmadığı bir ilçeyi konuşuyoruz. Son 15 günde gerçekten hava değişmeye başladı. İnsanlar içerisindeki ümidi görebilmek bizim için büyük bir mutluluk. Bir an evvel rutin hayata geçmenin hesabı yapılıyor.