?>

Anadolu propolisi üreticisi kadın girişimci Samancı’ya inovasyon ödülü

Kadın girişimci dr. Aslı elif tanuğur samancı

Ekonomi - 1 yıl önce

Sürdürülebilirliğe katkılarıyla tanınan kadın girişimci Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, geliştirdiği patentli ve TÜBİTAK ödüllü özütleme teknolojisi ile Türkiye’de ilk kez üretimini gerçekleştirdiği patentli saf Anadolu propolisi ile "Gıdada İnovasyon" kategorisinde ödüle layık görüldü.

Türkiye’de ilk kez uygulamaya geçirdiği “Sözleşmeli Arıcılık” modeliyle, yine Türkiye’de ilk kez propolisin üretimini gerçekleştiren BEE’O Propolis Kurucusu ve Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, TÜBİTAK’tan inovasyon ödüllü ve patentli özütleme teknolojisi ile ürettiği Suda Çözünebilir Propolis Damla ile Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Gıda Ödülleri’nde inovasyon ödülüne layık görüldü. 6 farklı kategoride 14 proje ödüle layık görüldü

Sürdürülebilir Gıda Ödülleri’nde 6 farklı kategoride 14 proje ödüle layık görüldü. "Gıda Atık Yönetimi,", "Sürdürülebilir Gıda Tedarik Zinciri", "Sürdürülebilir Gıda İçin İş Birliği", "Sürdürülebilir Gıda İletişimi", "Gıdada İnovasyon" ve "Sürdürülebilir Gıda Ambalajı" olmak üzere çeşitli kategorilerdeki yarışmada büyük ölçekli firmalar, KOBİ’ler, start-up’lar ve belediyeler kıyasıya yarıştı. Projeler, alanında uzman akademisyenler ve lider isimlerden oluşan jüri heyeti tarafından yapılan uzun süreli değerlendirmeler sonucunda seçildi.

Samancı, ödül töreninde yaptığı konuşmada, propolisin, arıların bitki tomurcukları ve ağaç kabuklarından topladığı doğal bir arı ürünü olduğunu ancak insan vücudu tarafından ham haliyle tüketilemediğini belirtti. Bu nedenle, alanında uzman gıda mühendisleri tarafından doğru bir özütleme yöntemiyle propolisin özütlenmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Dr. Samancı, Türkiye’de üretilmeyen propolisi geliştirdikleri patentli ve ödüllü özütleme teknolojisiyle özütleyerek ilk kez ürettiklerini, özütleme işleminin ardından Anadolu coğrafyasından elde ettikleri fenolik ve flavonoid miktarı standardize edilmiş “Anadolu propolisi”nin patentini aldıklarını belirtti.

En az 15 farklı fenolik ve flavonoid bileşen içeren patentli saf Anadolu propolisi özütünün, içeriğindeki fenolik ve flavonoidlerin çeşitliliği sayesinde faydalı etkilerinden yararlanılabildiğine dikkat çeken Dr. Samancı, Anadolu coğrafyasının endemik bitki örtüsü çeşitliliği sayesinde en yüksek miktarda fenolik ve flavonoid bileşimine sahip propolisin elde edilmesine imkan sağlayan eşsiz bir coğrafya olduğunu dile getirdi. Sözleşmeli arıcılık modeliyle sürdürülebilirliğe katkı sunuyor

Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı ayrıca, Anadolu propolisinin etkinliğini tüm dünyaya duyurmak üzere literatüre pek çok klinik çalışma kazandırdıklarını ve bu alanda yaptıkları çalışmalarla 70’ten fazla ödüle layık görüldüklerinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. "Yüzde 100 doğal güneş kremleri ile sürdürülebilir deniz yaşamına katkı"

Elif Tanuğur Samancı, geliştirdiği non-nano mineral çinko ve patentli saf Anadolu propolis içeren güneş kremlerinin, yüzde 100 doğal olduğunu belirtti ve böylelikle sürdürülebilir deniz yaşamına katkı sağladığını söyledi.

Dr. Samancı, “Her yıl kimyasal içeren güneş kremleri nedeniyle tonlarca kimyasalın denizlere karıştığı ve bu kimyasalların mercan resiflerine zarar verdiğine yönelik bilimsel veriler mevcut. Deniz yaşamına zarar vermeden güneşten korunmak için uzman önerileri, non-nano mineral çinkonun tercih edilmesi yönünde. Biz de, non-nano mineral çinko ve Anadolu propolisi kullanarak geliştirdiğimiz yüzde 100 doğal güneş koruyucu krem formülasyonları ile bu farkındalığa katkı sağlamayı amaçladık” dedi. "Propolisten ayrıştırılan balmumu, atık olmaktan kurtuluyor"

“Sıfır Atık” mottosuyla hareket ettiklerine dikkat çeken Samancı, propolisin ekstraksiyonu sonucunda ayrılan balmumunun, dermokozmetik ürün formüllerinde değerlendirilmesini sağladıklarını ifade ederek, "Böylelikle, propolisin değerli fenolik ve flavonoid bileşimi sayesinde saymakla bitmeyen faydalarından yararlanabilmek için gerçekleştirilen ekstraksiyon yani özütleme işlemi sonucunda ayrıştırılan balmumu, atık olmaktan kurtuluyor. Cildin nemi çekmesine ve tutmasına yardımcı olabilen ve genellikle cilt bakım ürünlerinin formüllerinde bu amaçla kullanılan balmumu; yoğun bakım kremi, dudak koruyucular, yaşlanma ve kırışıklık karşıtı yüz bakım kremi gibi birçok üründe kullanılarak değerlendiriliyor" açıklamasında bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Kilis Valisi o isim oldu.

2023-08-10 08:36 - Gündem

Şehidin var Gaziantep..

2023-08-09 18:01 - Gündem

Deprem bölgesi son dakika kredi kararı

2023-08-04 08:27 - Ekonomi

Gaziantep'te toplu taşımaya ve taksi ücretlerine zam geldi

2023-08-04 18:55 - Gündem

AK Parti Gaziantep İl teşkilatı sıkılmadık el bırakmıyor

2023-08-06 18:05 - Gündem

6 Şubat 2023... Asrın felaketinin üzerinden 6 ay geçti

2023-08-06 12:13 - Gündem

Gaziantep’te damat dehşeti: 1 ölü, 4 yaralı

2023-08-05 02:20 - Asayiş

48 kişinin öldüğü apartmanla ilgili korkunç gerçek!

2023-08-08 15:02 - Gündem

Gaziantep'te inşaat mühendisi Kürce'nin sır ölümü

2023-08-04 18:48 - Asayiş

Gaziantep'te Bugün 32 vatandaşımız hayatını kaybetti

2023-08-05 17:09 - Defin Listesi

İlgili Haberler

Yaylalara kar yağdı, denizde fırtına çıktı palamudun fiyatı arttı

08:54 - Ekonomi

Gedik Piliç’ten Vali Aktaş’a hayırlı olsun ziyareti

08:52 - Ekonomi

Sivas’ta konut satışları yükseldi

08:28 - Ekonomi

TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi’nde Sektörün Sorunları ve Çözüm Önerileri Masaya Yatırıldı

21:58 - Ekonomi

Satsuma mandalinası Balkanlar ve Avrupa yolunda

21:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gaziantep Hava Durumu (18 Ekim Cumartesi)

08:05 - Gündem

TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi’nde Sektörün Sorunları ve Çözüm Önerileri Masaya Yatırıldı

21:58 - Ekonomi

Şahinbey Kitap Günleri’nde Yarın Ünlü İsimler Konuk Olacak

21:48 - Kültür

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nden Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar İçin Uyarı

21:43 - Asayiş

Amanos Tünelleri ile Gaziantep, Liman Kenti Olma Yolunda İlerliyor

21:36 - Gündem