ANKARA Antalya Diplomasi Forumu'nda düzenlenen "Küreselleşmiş Dünyada Bilim ve Teknoloji Diplomasisin Rolü" panelinde yapay zeka gibi teknolojilerin diplomasi alanına uyarlanması, bilim ve teknolojinin kötü niyetli kullanımının önlenmesi ve gelişen teknolojilerin küresel ölçekte nasıl daha iyi yönetilebileceğine ilişkin konular ele alındı. Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu ADF 2024 etkinliği, ikinci gününde devam ediyor.
Panelde DiploFoundation'ın kurucu üyesi ve eski Malta Dışişleri Bakanı Alex Sceberras Trigona'nın moderatörlüğünde Dışişleri Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Diplomasisi Özel Koordinatörü Büyükelçi Murat Yavuz Ateş, DiploFoundation Yöneticisi Jovan Kurbalija, Danimarka Teknoloji Büyükelçisi Anne Marie Engtoft Melgaard ve İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Özgün Erler Bayır konuşmacı olarak yer aldı. Büyükelçi Ateş, teknolojik gelişmelerin hızının arttığını vurgulayarak Türkiye'nin bu alandaki çalışmalarına değindi. Melgaard ise dijital teknolojinin diplomasinin işleyişini değiştirdiğini ve uluslararası mevzuatın olmamasının riskler doğurabileceğini belirtti. Kurbalija ise küresel internet altyapısının kırılganlığına dikkat çekerek sürekliliğin önemini vurguladı.
Prof. Bayır ise teknolojik gelişmelerin diplomatik alanda nasıl adapte edileceği konusundaki soru işaretlerine değinerek, diplomasinin değişen yapısını ele aldı ve vizyoner politikaların önemine vurgu yaptı.
Panelde ayrıca yapay zekanın yaygınlaşmasının getirdiği zorluklar, dijital ayrımın artması ve uluslararası kurumların teknolojik gelişmelere uyum sağlama süreci ele alındı.
Gelecekte diplomasi ve teknoloji arasındaki ilişkinin nasıl şekilleneceği üzerine önemli tartışmaların yapıldığı panel, katılımcılardan büyük ilgi gördü.