Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine onay vermek için öne sürdüğü terörle mücadeleyle ilgili şartların yerine getirilip getirilmediğini denetlemek için kurulması kararlaştırılan Daimi Ortak Mekanizma'nın toplantıları devam ediyor.
TOPLANTI 7 SAAT SÜRDÜMekanızmanın toplantıları kapsamında, Türkiye Adalet Bakanlığı ile İsveç Adalet Bakanlığı heyetleri Ankara’da biraraya geldi. Adalet Bakanlığı heyetine Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Kasım Çiçek'in başkanlık ettiği toplantı tam 7 saat sürdü.
TERÖRİSTLERİN İADESİ İSTENDİToplantıda Adalet Bakanlığı İsveç’ten iadesini talep edilen PKK ve FETÖ terör örgütü mensuplarına ilişkin iade dosyalarını gündeme getirerek, terör örgütü mensuplarının Türkiye’ye iade edilmesini talep etti.
İADESİ İSTENENLERİN ARASINDA KRİTİK İSİMLERTürkiye’nin İsveç’ten derdest iade talepleri arasında FETÖ terör örgütü üyesi olması iddiasıyla iadesi istenen Harun Tokak, Yılmaz Aytan, Murat Çetiner, Alperen Melikhan Doğan, Bülent Keneş, Orhen Er ve Harun Ayvaz bulunuyor. Türkiye, iade talepleri daha önce rededilen PKK terör örgütü mensubu olduğu isimler hakkındaki taleplerini de yeniden gündeme getirdi.
İSVEÇ SİLAH AMBARGOSUNU KALDIRMIŞTIÖte yandan İsveç, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye fiili silah ambargosunu kaldırdığını açıklamıştı. İsveç Stratejik Ürünler Müfettişliği (ISP) tarafından yapılan açıklamada, 2019'dan bu yana yürürlükte olan yasağın tersine çevrildiği ve Türkiye'ye askeri teçhizat ihracatı için izin verileceği duyurulmuştu.
"TERÖRE DESTEK VERDİKLERİ SÜRECE EVET DEMEYECEĞİZ"İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, 16 Mayıs'ta NATO üyeliğine başvuru konusunda resmi karar aldıklarını açıklamış, bu kararı ülkenin güvenliğini ve çıkarlarını korumak için ana muhalefet partisiyle aldıkları ortak bir karar olduğunu söylemişti. Söz konusu kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO'ya üyelik başvurusu yapmaya karar veren İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerine teröre destek verdikleri sürece "evet" demeyeceklerini açıklamıştı.