?>

Antalya’da "Sinan-ı Ümmi" türbesi restore ediliyor

Antalya’nın elmalı ilçesindeki "sinan-ı ümmi" türbesi restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Kültür - 2 yıl önce

Antalya’nın Elmalı ilçesindeki "Sinan-ı Ümmi" türbesi restorasyon çalışmaları devam ediyor. 16 ve 17. yüzyılda bulunduğu coğrafyayı bir kültür havzasına dönüştürerek bölgenin manevi iklimine yön veren kadim şehir Elmalı’nın, en büyük değerlerinden "Sinan-ı Ümmi" hazretlerinin türbesinin restorasyonu Antalya Valiliğinin destekleriyle sürüyor.

Sinan-ı Ümmi’nin bir tasavvufçu, bir şair, büyük bir alim olduğunu söyleyen Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Yetkilisi Koruma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram, “Sinan-ı Ümmi, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen gönülleri aşk ile, sevgi ile, nur ile etrafında toplayan dualarla bütünleşmiş büyük bir değer. Bu bölgede kabrin yeniden düzenlenmesi, çevre düzeninin yapılması ve yapı konsoksiyonunun yeniden ele alınması üzere Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Antalya Valiliği özel bir çalışma başlattı. Aslında bu çalışma geçmişte Elmalı Belediyesi ile yapılmıştı. Ancak ne yazık ki Belediye ile yürütülen çalışmalarda bir sonuç alınamadı. Alınamayınca Sayın Valimiz bu konuyu günlük, haftalık ve aylık raporlarla burayı takip etti. Bu sürecin tamamlanması için gerekli desteği sağladı. Sinan-ı Ümmi’nin tüm çevresindeki yapılar tamamen ele alınacak ve bu yapı kompleksi yeniden değerlendirilecek. Türbemizin bitmesine mutabık burada çevre düzenlemeye yönelik de geniş bir çalışma yapılacak. Sinan-ı Ümmi’nin kabrinin bulunmuş olduğu bölgede açık alanda çevre düzenleme çerçevesinde eski günlerdeki su akıntısı da yeniden oluşturulmaya çalışılacak” diye konuştu.

Restorasyon çalışmalarının amacının bu büyük manevi değerlerin gelecek nesillere aktarılması ve manevi iklimin devam ettirilmesi olduğunu ifade eden Karabayram şunları kaydetti:

“Bizler de bu büyük değerlerimize yakışan çalışmaları en kısa sürede tamamlayıp vatandaşlarımızın ziyaretlerine bir an önce açmak arzusu ve gayreti içindeyiz. Sinan-ı Ümmi’nin bir gönül insanı olduğunu, Sinan-ı Ümmi kalplere bir aşk, değerli bir alim, değerli bir din adamı olduğunu biliyoruz. Bunları bilmekle beraber de hemen yine kabrimizin kuzey tarafında bulunan Vahib-i Ümmi hazretlerinin de kabrinin betondan arındırarak eski dönemlerdeki gibi taş malzeme ile yeniden yapımı söz konusu. Vahib-i Ümmi Türbemiz de yeniden ele alınıyor. Buraya çevre düzenleme bünyesinde engelli vatandaşlarımız için de rahat çıkabilmeleri için engelli parkuru yapılacak. Önümüzdeki günlerde Sinan-ı Ümmi Türbesi tekrar halkımız ile o edayı onuru oluşturacak ve bir taraftan da çevre düzenleme çalışmaları hayat bulacak”.

“Kubbe çalışmaları başladı”

Çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini söyleyen Karabayram, “Şu anda kubbe kısmına geçtik. Kubbe çalışmaları başladı. Kubbe kısmından sonrada hemen Türbemizin sandukaları ve halı aydınlatma işlemleri tamamlanacak ve sayın valimizin başkanlığında açılışı gerçekleşecek. Antalya ilimizde yapılan bütüncül koruma restorasyon çalışmalarımıza desteğini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’na ve Antalya Valimiz Ersin Yazıcı’ya teşekkür ediyorum. Elmalılarımıza inşallah hayırlı ve uğurlu olur diyoruz” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Aydınlı İmam Erkoç, Sidney’de ezan okudu

2022-11-08 14:32 - Gündem

Gaziantep’te ünlü inşaat firmasının yeğeni intihar etti.

2022-11-08 23:18 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gaziantep mitingine kaç kişi katıldı?..

2022-11-05 18:58 - Siyaset

Arap İş Adamlarından GSO ve GTO Başkanlarına hayırlı olsun ziyareti

2022-11-09 22:29 - Ekonomi

Antalya’da kıskançlık cinayetinin ilk davası görüldü

2022-11-09 11:51 - Asayiş

Mauro Icardi, gol sayısını 3’e çıkardı

2022-11-05 22:00 - Spor

Oyuncu Tuğçe Özbudak hakkında çıkan 'estetik' haberlerine isyan etti

2022-11-10 17:48 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gaziantep’te konuşuyor. Canlı

2022-11-05 15:06 - Gündem

AK Parti'den dikkat çeken 'milletvekili' hamlesi! Kimler milletvekili olabilecek?..

2022-11-12 09:09 - Siyaset

Gaziantep dahil 26 ilde yapılan Yeni anket yayınlandı: İşte en beğenilen siyasetçi!

2022-11-08 17:08 - Gündem

İlgili Haberler

500 Yıllık Şeker Hanı, Gümüş Zanaatinin Yeni Merkezi Oldu

22:12 - Kültür

Şahinbey Belediyesinin kitap fuarlarını 2 milyona yakın kişi ziyaret etti

18:11 - Kültür

Mardian Mall, imza günü etkinliğine ev sahipliği yaptı

17:14 - Kültür

Aşıkların atışması mest etti

16:38 - Kültür

’Tiyatro Mudanya’ tam not altı

16:08 - Kültür

Günün Manşetleri

“103 Maamed” Geri Döndü

23:08 - Siyaset

500 Yıllık Şeker Hanı, Gümüş Zanaatinin Yeni Merkezi Oldu

22:12 - Kültür

Gaziantep'te yan baktın kavgası, 2 yaralı

21:12 - Asayiş

Gaziantep’te Feci Kaza: 8 Yaşındaki Bisikletli Çocuk Hayatını Kaybetti

21:01 - Asayiş

Gaziantep’te Asılı Halde Bulunan Genç Son Anda Kurtarıldı

20:51 - Asayiş