?>

Aşırı sıcak ve yüksek nem sıcak çarpmasına neden olabilir

Medicana sağlık grubu iç hastalıkları ve nefroloji uzmanı prof. Dr. Siren sezer, sıcak ve nemli hava koşullarına maruz kalmanın sıcak çarpmasını tetiklediğini ifade etti.

Sağlık - 1 yıl önce

Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, sıcak ve nemli hava şartlarına maruz kalmanın sıcak çarpmasını tetiklediğini ifade etti.

Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Siren Sezer, sıcak çarpmasının, yüksek ateş, baş ağrısı, ter miktarının azalması gibi belirtiler gösterdiğini daha ağır durumlarda ise bilinç değişikliği, nöbet ve hatta komaya kadar giden sonuçların görülebileceğini belirtti. Sıcak çarpmasının çocuklar, yaşlılar, askerler ve atletler gibi güneşte egzersiz yapan gençlerde daha sık görüldüğünü belirten Sezer, “Sıcak ve nemli hava şartlarına maruz kalma, yetersiz sıvı alımı, alkol alımı ve sıcak ortamda uzun süreli ve yoğun egzersiz sıcak çarpmasını tetikleyen faktörlerdir” açıklamasında bulundu. “Nem arttıkça vücudun kendini soğutma kapasitesi azalıyor”

Yüksek hava sıcaklığının yüksek nem ile birleşmesi durumunda sıcak çarpması olasılığının arttığını belirten Prof. Dr. Siren Sezer, nem oranının yüzde 60’ın üzerine çıktığı durumlarda vücudun kendini soğutma kapasitesinin azaldığını ve sıcak çarpması ihtimalinin arttığını duyurdu. Sıcak çarpması riskinin bazı durumlarda daha fazla olduğunu belirten Sezer şunları söyledi:

“Küçük çocuklar, 65 yaş üstü bireyler, kronik hastalığı olanlarda kalp, böbrek, şeker hastalığı olan, kilolu kişilerde sıcak çarpması riski daha da artmaktadır. İdrar sökücü, diyet ilaçları, nörolojik ilaçlar, uyku ilaçları ve sakinleştirici ilaçları kullananlar özellikle dikkat etmelidir. İleri yaştaki bireylerin susama merkezi uyarısı geç olabilmekte ve susadığını fark edememektedirler. Bu nedenle yaşlı yakınlarımızın mutlaka ne kadar su içtiğini takip etmek gerekmektedir.” “Kafein ve alkol içeren içeceklerden kaçının”

Sezer, yüksek sıcaklığa maruziyette ter ile yalnızca su kaybı değil tuz ve potasyum kaybı da görüldüğünü belirtti. Su tüketiminin mineral kaybını dengeleyecek içeceklerle desteklenmesi gerektiğini de belirten Sezer, “Soda, tuzlu ayran, soğuk bitki çayları da tüketmek gerekmektedir. Evde suya ek olarak hazırlayabileceğiniz basit bir sıvı karışımı önerisi olarak bir litre suya yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı yemek sodası ekleyerek tüketmek su ve tuz kaybını karşılayabilmektedir” önerisinde bulundu. Ayrıca Sezer, kafeinli ve alkol içeren içeceklerden de kaçınılması gerektiğini vurguladı. “Yüksek tempolu egzersizlerde sıvı kaybı artıyor”

Prof. Dr. Siren Sezer, sıcak havalarda spor yapanlar için de önerilerde bulundu. Sıcak ve nemli havada egzersiz yapanların dikkatli olması gerektiğini belirten Sezer, “Egzersiz sırasında sıcak çarpmasının ilk belirtisi kas kramplarıdır. Yüksek tempolu egzersizlerde saatlik sıvı kaybı 3-4 litreye kadar çıkabilmektedir. Terlerken su ile tuz kaybı olmakta ve vücut tuz miktarı azalmaktadır. Bu nedenle sporcular sadece su değil tuz içeren spor destek ürünleri de kullanmalıdır” bilgisini paylaştı.

Sezer, sporcuların sıcak çarpmasına karşı soğuk çikolatalı buzlu süte az miktarda tuz katarak tüketmelerini önerdi. Bu sayede kalori, protein ve tuz açığının giderileceğini belirtti. Sıcak çarpmasında ilk müdahale nasıl olmalı?

Sıcak çarpması görülen kişinin ilk olarak soğutulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Siren Sezer, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

“Hastalanan kişi hemen yatırılmalı ayakları bir miktar kaldırılmalıdır. Kişiyi daha soğuk bir ortama taşımak, giysilerini çıkararak alın, koltuk altı boyun ve kasık bölgelerine uygulanacak soğuk ıslak bez, sıvı alımını arttırmak ilk uygulanacak önlemdir. Hastalanan kişide bilinç değişikliği var ise, yeterli sıvı alamıyor ve ateşi düşmüyorsa, idrar çıkışı az ise en yakın sağlık kuruluşuna götürerek damardan sıvı alımı ve gerekirse hastaneye yatış planlanmalıdır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Kılıç ailesinin mutlu günü. Baba Hakkı’dan muhteşem düğün..

2023-08-20 12:14 - Özel Haber

Rahmetli Demirel’in Gaziantepli hanımağası vefat etti.

2023-08-17 09:56 - Yaşam

Gaziantep’te Kepçe Operatörü yıkımın altında kaldı

2023-08-20 11:47 - Asayiş

MHP Gaziantep’te süpriz istifa.

2023-08-20 18:47 - Siyaset

Enkaz altında kalan kepçe operatöründen acı haber! Hayatını kaybetti

2023-08-20 14:27 - Gündem

Milletvekili Gürban uyardı, Hükümet ‘dur’ dedi.

2023-08-20 11:28 - Siyaset

Deprem bölgesinde Toplum Yararına Program süresi Fatma Şahin Başkan’ın girişimiyle 9 ay daha uzatıldı

2023-08-16 02:52 - Gündem

Kavurucu sıcaklar bir kez daha geliyor! Gaziantep ve çok sayıda ilde alarm!

2023-08-22 07:43 - Gündem

Traktörün çarptığı duvarın altında kalan dede ve torunu hayatını kaybetti

2023-08-18 12:15 - Asayiş

Boğulduğunu sandığı oğlunu görünce sevinçten bayıldı

2023-08-21 11:17 - Gündem

İlgili Haberler

Vatandaşlara akılcı ilaç kullanımı anlatıldı

15:33 - Sağlık

Yatak yaralarına dikkat çekmek için etkinlik düzenlendi

15:21 - Sağlık

Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Koyuncu istifa etti

14:47 - Sağlık

Yolda mahsur kalan 4 kişiyi UMKE kurtardı

14:48 - Sağlık

Yeni aile hekimliği yönetmeliği hekimlere ve hastalara birçok fayda sağlıyor

13:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep'te kalıcı konutlara yerleşen depremzedelerden boşalan konteynerler kaldırılıyor

15:19 - Gündem

Gaziantep'te şok olay! Kayıp kadının cesedine ulaşıldı

14:31 - Gündem

Jandarma, kadına yönelik şiddetle mücadelenin anlatıldığı stant açtı

14:22 - Gündem

İş arayan ve kariyer planı yapan gençlere Gaziantep Büyükşehir destek oluyor

14:22 - Gündem

İş arayan ve kariyer planı yapan gençlere Gaziantep Büyükşehir destek oluyor

14:12 - Gündem