?>

Atıkla beslenen böcek: Tarımda yeni dönem başlayabilir

Ondokuz mayıs üniversitesi(omü) fen fakültesi biyoloji bölümü öğretim üyesi doç. Dr. Oğuzhan yanar, yetkililere seslenerek, hemen hemen her atığı yiyebilen, gübresinden tarım yapılabilen, özel laboratuvarlarda üretilen "siyah asker sineği böceği"nin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Teknoloji - 2 hafta önce

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, hemen her tür organik atığı tüketebilen ve gübresiyle tarım yapılabilen "siyah asker sineği"nin ülke ekonomisi ve çevre yönetimi açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, özel laboratuvar ortamlarında üretilebilen bu böcek türünün, biyolojik atıkların geri dönüşümünde büyük rol oynayabileceğini vurguladı. Siyah asker sineğinin atıkları kısa sürede organik gübreye dönüştürerek hem tarımsal verimliliğe katkı sağladığını hem de çevre kirliliğini azalttığını kaydeden Yanar, bu böceğin biyoteknoloji ve sürdürülebilir tarım açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Yanar, "Bu türün biyolojik döngüye katkısı çok büyük. Hem atık yönetimi hem de sürdürülebilir tarım için devlet destekli projelerle üretiminin teşvik edilmesi gerekiyor. Ayrıca protein bakımından zengin larvaları, hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor" dedi.

Sıfır atık konusunun her geçen gün önem kazandığı Türkiye’de, hemen hemen her atığı yiyebilen ’siyah asker sineği böceği’ üreten Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, böcek hakkında ortaokul öğrencilerini bilgilendirdi. Canik İmam Hatip Ortaokulu’na ekibi ile birlikte giden Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, öğrencilere siyah asker sineğini anlattı. Uygulamalı bir eğitim yapan Yanar, çocukların yediği elma, armut gibi meyvelerin atıklarını böceklerin olduğu kutuya koydu. Böcekler dakikalar içinde atıkları yemesi, öğrencileri de şaşırttı. "40 günlük bir yaşam döngüsü içerisinde çok hızlı atık tüketim oranlarına sahip"

Böcek ile ilgili bilgi veren Oğuzhan Yanar, "Siyah Asker Sineği son derece kıymetlidir. 40 günlük bir yaşam döngüsü içerisinde çok hızlı atık tüketim oranlarına sahiptir. Sonrasında organik bir gübre ortaya çıkıyor. Böceğin kendisi de sonrasında tavuk, balık yemi haline gelebiliyor. Bunların yanı sıra başka kıymetli ürünlerde elde etmek mümkündür. Bizim şiddetle bu tür projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın son günlerde yaptığı projeleri görüyoruz. Bu projeler arasında bizim böcek projemizin olmasını düşünüyoruz. Yerel idarelere sesleniyoruz. Bu konu hakkında bilginiz olsun. Bizi dinleyin. O kadar çok üretim var ki ve bunun sonucunda çöpe giden o kadar çok şey var. Biz ne kurtarabilirsek o kar mantığıyla bakıyoruz. Bu böcekle ciddi şeyleri kurtarabileceğimizi düşünüyoruz. Özellikle istenmeyen gazların, karbon monoksit, metan gazı gibi gazların azaltılmasında sera etkisi oluşturabilecek gazların miktarının azaltılmasında son derecek etkili olduğunu biliyoruz. Yaptığımız çalışmalarla bunları tespit ettik. Bunun yanı sıra bu böceğin çok kaliteli bir gübre olduğunu biliyoruz. Sağlıklı bir tarım için olmazsa olmaz bir gübrenin ortaya çıktığını biliyoruz. Bu çocuklar gelecekleri büyükleri. Zaman zaman bugünün büyüklerine anlatıyoruz ama anlamıyorlar. Bugün yaptığımız etkinlik fazlasıyla amacına ulaştı. Çocuklarımıza daha az çöp noktasında ve attıkları çöpün geri dönüştürebilirliği noktasında çok faydalı bir bilgi verdik. Canlı bir şekilde böceklerimizi getirdik ve onların da bunu görmelerini sağladık. Bu bilgilendirmelere devam edeceğiz" diye konuştu.

Okulda verilen konferans sonrasında Canik İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Kamil Kesmen tarafından, Doç. Dr. Oğuzhan Yanar’a plaket takdim edildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te silahlı kavga: 18 yaşındaki genç hayatını kaybetti

2025-04-12 22:48 - Gündem

Gürban’dan çok konuşulacak çıkış: “Devlet kurumları partilerin üstündedir!”

2025-04-08 21:28 - Siyaset

Tayyar, İntikam duygusu ile siyaset yapılmaz.”

2025-04-08 21:46 - Siyaset

Gaziantep Şehitkamil’de Belediye Meclisi Toplanamıyor: Yasal Süreç ne zaman başlar?..

2025-04-10 22:44 - Siyaset

AK Parti Gaziantep İl Eski Başkanı Murat Şerbetçi Anjiyo oldu

2025-04-09 14:02 - Gündem

ABD, Suriye’deki üsleri boşaltıyor! İsrail’in korkusu PKK’nın tasfiyesi

2025-04-11 18:18 - Gündem

Başkan Tahmazoğlu'ndan evli çiftlere nakdi destek ve kültür gezileri

2025-04-12 17:27 - Gündem

Gaziantep’te Tır Devrildi: Sürücü Hayatını Kaybetti

2025-04-11 21:42 - Asayiş

Gaziantep’in Değerli İsimlerinden Nezahat Biçer Hakk’a Yürüdü

2025-04-09 17:58 - Gündem

Gaziantep Büyükşehir Meclisi’nde Encümen üyesi seçimi yapıldı! İşte o isimler…

2025-04-14 14:41 - Gündem

İlgili Haberler

Bayraktar TB3’ün "Kısa Pistli Gemiden Tam Otonom Kalkış-İniş Testleri" başarıyla gerçekleşti

16:32 - Teknoloji

Bakanlıktan firmalara ‘reklam’ ayarı

12:39 - Teknoloji

Dünyaca ünlü fizikçi ortaokul öğrencileri ile bir araya geldi

12:34 - Teknoloji

CANİKFEST ile Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğu

16:35 - Teknoloji

Yeşilyurt’ta çevre için yarıştılar, geleceğe umut oldular

15:10 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Volkan Kazak: Konsantrasyon eksiğiyle 2 dakikada 2 gol yedik

00:27 - Spor

Fenerbahçeli kaleciye Milletvekili Gürban’dan tepki. “Deprem Yardımını Başımıza Kalkamazsın!”

23:19 - Gündem

Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban: “2027’ye Gün Veren Sağlık Sistemi Çökmüştür!”

22:27 - Siyaset

Jose Mourinho: "Ben maçları taraftar gibi düşünemem, umudum her zaman bir sonraki maçı kazanmaktır"

22:08 - Spor

Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 1 - Fenerbahçe: 3 (Maç sonucu)

21:18 - Spor