?>

Baba mesleğiyle yetinmedi, üniversiteyle pekiştirip halı tezgahının başına geçti

ıspartalı ihsan akkuş baba mesleği olan halı dokumacılığı ve halı tamiri mesleğini gelecek nesillere aktarmak ve halıcılığı canlandırmak için çalışıyor

Gündem - 2 yıl önce

Ispartalı El Sanatları Uzmanı İhsan Akkuş baba mesleği olan halı dokumacılığı ve halı tamiri mesleğini gelecek nesillere aktarmak ve halıcılığı canlandırmak için çalışıyor.

Isparta’da yaşayan 53 yaşındaki İhsan Akkuş 12. yüzyıldan beri varlığı bilinen, desenleri, ilmiği, yün ve pamuk kalitesiyle dünya çapında üne sahip Isparta Halısını şimdilerde Isparta’da bulunan Isparta Etnografya Halı ve Kilim Müzesinde, dokumasını ve tamirini yaparak mesleğini gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. Baba mesleği olan halı tamirciliğinde çocukluğundan beri halı ve kilimlerin içinde büyüyen Akkuş, bu işi meslek edinmeye başlayarak, Güzel Sanatlar Fakültesinde lisans eğitimini tamamladıktan sonra yine Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları bölümü Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Ana sanat dalında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Alaylı ve mektepli olmanın avantajlarına sahip olan Akkuş bilgilerini gelecek nesillere mutlaka aktarması gerektiğini belirterek “Gerek dokuma, gerek tamir ve tasarım konusunda yetiştirdiğim insanlar var. Baba mesleği halı tamirciliği ata mesleğim benim. Özellikle dijital tasarım konusunda bilgisayar ekranında tasarım yaparak uygun malzemelerin, ipliklerin nerede olduğunu, nereden temin edeceğimizi sektörün içinde büyümüş olmanın verdiği avantajla biliyorum. Meslek bizi bu noktalara getirdi ben de mesleğe olan ahde vefamı yerine getirmeye çalışıyorum. Kalıcı değiliz geçmişimizde arkamızda hoş bir seda bırakabilmek yaptıklarımız yapacaklarımız bunlardan ibaret” dedi. “Kendimizi çalışırken yetiştirmiş gibi olduk”

Her türlü halı dokuma tekniğinin tamirini yapabildiğini ve çocukluğundan beri bunun içinde olduğunu vurgulayan İhsan Akkuş “Halı tamiri tabi baba mesleği ama işi üniversite okuduktan sonra fark ettik. Aslında tamirin ne olduğunu dokumadan kaynaklı hatalar dokuma sonrası kaynaklanan hatalar veya yıkama sonrası kaynaklanan hataları babamdan kendi evimizde olan atölyemizde öğrendim. Tamirin içinde olduğum için bize sadece bir tek halı veya sadece Isparta Halısı gelmiyordu. Her türlü Türkiye’nin değil dünyanın muhtelif bölgelerinden farklı dokuma tekniklerinden halılar geliyordu bunları tamir ederken de o teknikler her zaman benim dikkatimi çekmişti. Aslında bir yerde kendimizi çalışırken yetiştirmiş gibi olduk” şeklinde konuştu.

Şimdilerde birçok kişiye halı dokuma ve tamir konusunda öğreticilik yapan Akkuş Öğrencileri ile birlikte yaptıkları halılar ile Isparta’da halıcılığın tekrar canlanmasını sağlayacaklarını belirterek “Artık günümüz şartlarında bir sınırsızlık var yani şunda olup bunun arkası olmaz denen bir kavram kalktı. Bugün burada yaptığımız tasarımlarda sınır koymuyoruz kendimize bu yünden olacak başka olmaz değil pamuk, yün, viskon, keten her birini kullanabilme bilgi becerisine sahibiz dolayısıyla yetiştirdiğim insanlar bu malzemelerle birlikte dokuyacakları dokumaların kalitesine göre de ne yapmaları gerektiğini öğretiyorum. Bizim halıdan daha fazla dokumacılık kültürümüz var yani dokuma bilgi beceri ve kabiliyetlerimiz var bu vesileyle düne kadar yapamadıklarımızı bugün yapmaya çalışıyoruz yani Isparta halısını yeniden canlandırmaya çalışmamızdaki gaye de bu. Yüzyıllar öncesinde Isparta’da dokunmuş halılarının bugün dünyanın muhtelif müzelerinde sergilenen halıların tekrar üretimini yapıyoruz. Bunları yapmakla kalmayıp üzerine neler katabiliriz onların çalışmalarını yapıyoruz. Yeni modellerin yeni tasarımların, dünyanın arz ve taleplerine cevap verebilecek ürünlerin tasarlanması ve üretebilmesi. Biz bunları yapabilirsek dünyadaki rekabet gücümüz artar ve dünyadaki pazardan payımızı alabiliriz. Bu aşamada çalışmalarımız tam gaz dolu dolu devam ediyor. Dolayısıyla Isparta dediğimiz zaman halı değil ama halıcılık olarak bilgi becerimizi katma değeri olan sürdürülebilir halılarla tekrar canlandırmaya çalışıyoruz” dedi.

Şuan tamamen yün halılar yaptığını belirten Akkuş, yaptığı ürünlerin bir geleceğinin olduğuna, yani yüzyılda geçse üzerinden müzelerde sergilenecek ürünler olduğuna inandığını dile getirdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te Eşini öldüren zanlı KHK ile atılan polis memuru çıktı

2022-11-16 19:56 - Asayiş

Gaziantep’te Kuzenini öldüren doktor cezaevinde intihar etti.

2022-11-19 12:41 - Asayiş

Valilikten Gaziantep için kuvvetli yağış uyarısı

2022-11-15 20:35 - Gündem

TOKİ Sosyal Konutlar Gaziantep kura tarihleri belli oldu. İşte ilçe ilçe kura tarihleri

2022-11-16 15:50 - Gündem

Kilis’e roket atıldı. 1 asker ve 2 özel harekatçı yaralı

2022-11-20 17:29 - Gündem

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü yeniden Tiryaki’ye emanet.

2022-11-17 18:11 - Gündem

Karkamışa roketli saldırı: 2 ölü 6 yaralı.

2022-11-21 11:59 - Gündem

Vali Gül’den Karkamış’a saldırı açıklaması.

2022-11-20 21:59 - Gündem

Karkamış’a 5 roket düştü. bir öğretmen, bir öğrenci 3 şehit

2022-11-21 12:45 - Gündem

Karkamış’ta okullar bir hafta tatil. Roketin isabet ettiği okulun içi görüntülendi.

2022-11-21 16:26 - Asayiş

İlgili Haberler

Şam’da kutlamalar devam ediyor

22:24 - Gündem

1 yaşındaki Muhammet Bebek, 2'nci kattan düştü

21:23 - Gündem

Çanakkale’de kar yağışı etkili oluyor

21:02 - Gündem

Prof. Dr. Sait Mesut Doğan: "Gaziantep Üniversitesi’nde yeni bir dönem başlıyor"

20:28 - Gündem

Bakan Kurum: "15 Ocak’ta Hatay’daki 158 bin hak sahibi için saha çalışmaları yüzde 100 başlamış olacak”

20:14 - Gündem

Günün Manşetleri

İtfaiye ekipleri zamanla yarıştı, sıkışan sürücü böyle kurtarıldı

00:17 - Asayiş

Prof. Dr. Sait Mesut Doğan: "Gaziantep Üniversitesi’nde yeni bir dönem başlıyor"

20:28 - Gündem

"Siberağ-13" operasyonlarında 27 şüpheli yakalandı

19:13 - Gündem

(28.12.2024)Gaziantep'te Elektrik Kesintisi

18:09 - Elektrik ve Su

Gaziantep'te ölen 22 kişi defnedildi! (27.12.2024)

17:33 - Defin Listesi