Bağışıklık sisteminin güçlü olması ve hastalıklara karşı direncin artması için yapılması gereken en önemli unsur sağlıklı beslenmektir. Besin değerleri zengin, güçlü antioksidan ve probiyotik içeren besinlerin tüketilmeye özen gösterilmesi hayati risk taşıyan birçok hastalığın meydana gelmesine engel olmaktadır. Tarhana ise probiyotik bakımından zengin bir besin olduğundan hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yapımı oldukça kolay olan tarhana çorbası, yazın hazırlanır ve tüm kış tüketilebilmektedir. Oldukça düşük kaloriye sahip olan tarhana, zengin besin değerleri sayesinde bedenin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamaktadır.
Tarhana Çorbası Faydaları Nelerdir?
Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan tarhana, yazın güneşin altında kurutularak hazırlanır ve tüm kış tüketilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren tarhana, özellikle kışın soğuk algınlıktan kaynaklı mevsimsel hastalıklara karşı korumaktadır. Gelişme çağındaki çocukların düzenli olarak tarhana çorbası tüketmeleri hem kemik gelişimlerine katkı sağlamış hem de bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Tarhana çorbasının sağlığa faydaları şöyledir:
Günlük vitamin ve mineral ihtiyacını büyük oranda karşılar.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır.
Antioksidan engini olması sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur ve kanser hücreleriyle savaşır.
Grip, nezle gibi soğuk algınlıktan kaynaklı solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Besleyicidir ve uzun süre tok tutma özelliği bulunmaktadır.
İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik gelişimine katkı sağlamaktadır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların daha güçlü bir kemik yapısına sahip olmasına yardımcı olur. Menopoz döneminde kadınlarda sıkça görülen kemik erimelerine karşı da şifa kaynağı olmaktadır.
Kan dolaşımını hızlandırarak damar tıkanıklığını önlemektedir. Böylece yüksek kolesterol ve bundan kaynaklı kalp damar hastalıklarını önlemektedir.
Probiyotikler bağırsak florasının dengelenmesini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Bağırsakların daha sağlıklı çalışmasına ve sindirim sisteminin düzene girmesine yardımcı olur.
Tarhana Çorbası Nasıl Hazırlanır?
Zengin besin değerlerine ve sağlığa olan faydalarının yanında hazırlanması oldukça kolay olan tarhana çorbası, genellikle yazın hazırlanıp güneşin altında kuruttuktan sonra tüm kış tüketilmez üzere stoklanır. Kuru halde muhafaza edilen tarhana çorbası, marketlerde satılan hazır çorbalar kadar kolay hazırlanmaktadır.
Tarhana çorbası hazırlamak için ilk olarak 1 bardak kadar kuru tarhanayı sıcak su ile karıştırıp tarhananın erimesi sağlanır. Sıvı yağ ve salça da tencerenin içerisinde iyice karıştırılır ve 1 litre kadar su eklenir. Su kaynayınca da önceden sıcak suyun içinde eritilen tarhana tencerede kaynayan suyun içine eklenir ve yaklaşık 5 dakika kadar da kısık ateşte pişirilir. Böylece tarhana çorbası hazırlanmış olur. ek gıdaya başlayan bebeklere de tuzsuz, baharatsız ve az salçalı tarhana çorbası içilmesi önerilmektedir.
1 Kase Tarhana Çorbası Besin Değerleri
Karbonhidrat (g) 12.47Protein (g) 5.75Yağ (g) 8.22Lif (g) 1.4Kolesterol (mg) 27.09Sodyum (mg) 492.68Potasyum (mg) 355.26Kalsiyum (mg) 196.01Vitamin A (iu) 110.41Vitamin C (mg) 15.07Demir 1.25