?>

Bakan Bayraktar'dan 3. nükleer santral açıklaması: Anlaşmaya yakınız

Ekonomi - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çinli yetkililerin geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret etmesinin ardından üçüncü nükleer santral için birkaç ay içerisinde Çin'le anlaşmaya varılabileceğini söyledi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ankara’da aralarında Bloomberg’in de olduğu bir grup medya organından gazetecilerle bir araya gelen Bayraktar, Körfez ülkeleriyle yapılan görüşmelerden, nükleer santral projelerine kadar bir dizi konuda soruları yanıtladı.

‘ ÇİN’LE ANLAŞMA YAKIN’

Bakan Bayraktar’ın toplantıda verdiği en yeni mesaj, Çin’le yürütülen 3. nükleer santral görüşmeleri hakkında oldu. Son olarak Çin Ulusal Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı He Yang’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Ankara ziyaretiyle ilgili konuşan Bayraktar, uzun zamandır devam eden görüşmelerde son aşamaya gelindiğini söyledi.

Bakan Bayraktar, açıklamalarında şunları kaydetti:

Kırklareli İğneada’da kurulması planlanan santralle ilgili çok önemli bir noktaya geldik, önümüzdeki birkaç ay içerisinde bunu sonuçlandırmamız gerekiyor. Çünkü yine ilgilenen başka taraflar da var ve anlaşmanın belirli bir kısmı için zaten yeterince müzakere ettik ve oldukça yakınız” dedi. Taraflar arasında bazı farklılıkların olduğunu ancak bunların büyük olmadığını anlatan Bayraktar, “Dolayısıyla boşluğu doldurabilir ve Çin ile nükleer enerji programı için yakında bir anlaşma yapabiliriz.

Nükleer enerji olmadan sadece Türkiye değil, dünyanın geri kalanı da yüzyılın ortalarına kadar karbon nötrlüğüne ulaşamayacaktır. Akkuyu’da ilk reaktörü, ana inşaat işlerini tamamladık ama bildiğiniz gibi burası dünyadaki en büyük nükleer şantiye. Bu santralden yaklaşık 4,8 GW elektrik üretebileceğiz.

Sinop’ta planlanan 2. santral için de Rusya ile görüşmeler sürüyor. Aynı zamanda Güney Kore ile de temaslar var. Türkiye’nin bu konuda önceliği daha fazla teknoloji transferidir.

Uzun vadeli enerji planlarına göre Türkiye’de 20 GW üzerinde nükleer enerji santraline ihtiyaç var. Küçük modüler reaktörler (SMR) hakkında da bazı ülkelerle görüşmeler sürüyor. Bu kapsamda 5 GW’lık küçük modüler reaktörler sisteme dahil edilebilir.

GEÇEN YIL 80 MİLYAR DOLAR HARCANDI

Türkiye nükleeri geçen yıl 80 milyar doların biraz altında olan enerji ithalatının maliyetini düşürme çabalarının önemli bir ayağı olarak görüyor.

IRAK’A KARŞI DAVA

Bayraktar’a yöneltilen sorular arasında üzerinde durulan bir diğer konu da Irak-Ceyhan petrol boru hattındaki son durum ve hattın ne zaman tekrar açılacağı oldu. 6 Şubat’ta meydana gelen deprem ve hemen arkasından yaşanan sel felaketinin hatta zarar verdiğini, ardından hasar tespit, bakım ve onarım çalışmalarına başlandığını söyleyen Bayraktar, hattaki hasar tespit çalışmalarının Bağdat’ın ileride ek tazminat talebinde bulunması durumunda Türkiye’nin kendisini yasal olarak savunabilmesi açısından önem taşıdığını söyledi. Bayraktar, Irak’la bu konudaki müzakerelerin de sürdüğünü ifade etti.

Irak’ın tahkim davası sonucunda Türkiye mart ayında yaklaşık 1,5 milyar dolarlık tazminata mahkum edilmiş, ardından hattan akış kesilmişti. Irak’ın, tahkim kararının uygulanması için ABD mahkemesine başvurduğunu anımsatan Bayraktar, Türkiye’nin yaklaşık 950 milyon dolar olarak hesaplanan alacakları için benzer bir yola başvurabileceğini söyledi.

Türkiye’nin bunun yanı sıra Paris merkezli uluslararası tahkim mahkemesinde de bir iptal başvurusu yaptığını bildiren Bakan Bayraktar, “İki komşu ülke olarak oturup dostane bir çözüm bulmamız gerekiyor” dedi. Bayraktar, hattın çalışmadığı döneme ilişkin bir rapor hazırlandığını da anlatırken, “Ancak boru hattı faaliyete geçecektir. Teknik olarak aşağı yukarı hazır ve yakında faaliyete başlayacağız” diye ekledi. Bayraktar, buna karşılık hattın açılışıyla ilgili net tarih vermedi.

‘BAE İLE HİDROJENİ GÖRÜŞTÜK’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayında gerçekleştirdiği Körfez turunun ardından, Birleşik Arap Emirlikleri ile 51 milyar dolarlık anlaşmalar imza altına alınmıştı. Bu anlaşmaların 30 milyar dolara yakın kısmı enerji alanına odaklanıyor.

Körfez ülkelerinin Türkiye’nin enerji dönüşüm projelerine ilgi gösterdiklerini belirten Bayraktar, Türkiye’nin yıllık 3,5 GW güneş, 1,5 GW rüzgar enerjisi üretim hedefi olduğuna işaret etti.

Hidrojenin büyük bir enerji kaynağı olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Türkiye yeşil seçenekler sunma konusunda büyük bir potansiyele sahip çünkü güneş ve rüzgar konusunda büyük bir potansiyelimiz var. BAE ile görüştüğümüz projelerden biri de ağırlıklı olarak rüzgar enerjisinden hidrojen üretmekti.” dedi.

Bayraktar, bu çerçevede Abu Dabi Kalkınma Fonu (ADQ) ve bazı Avrupalı şirketlerle karşılıklı yarar temelinde temasların devam ettiğini dile getirdi. Bakan Bayraktar ayrıca, enerji verimliliği konusunda da bakanlık olarak uzun dönem perspektifli bir eylem planı hazırladıklarını, bu yılın sonunda planı kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi.

DENİZ RÜZGARINDA DA BAE TEMASI

Türkiye’nin 2035’e kadarki planlarında 5 bin megavatt açık deniz rüzgarı enerjisine ihtiyacı olduğuna işaret eden Bayraktar, bu konunun da BAE ile görüşülen projelerden biri olduğuna dikkat çekti. Bakan Bayraktar, “Bu konuda bir anlaşmaya varabiliriz ve bu, Türkiye açık deniz rüzgar enerjisi üretimi için bir ilk proje olacak.” dedi.

Bayraktar, BAE’nin ilgilendiği bir diğer konunun Türkiye’nin gaz merkezi projesi olduğunu anlatırken, başka ülkelerin de bu konuda farklı roller üstlenebileceklerini dile getirdi.

‘ERDOĞAN NETANYAHU İLE GÖRÜŞECEK’

İsrail ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesi yönünde son dönemde bir dizi adım atıldı. Enerji odaklı görüşmelerin sonuncusu Temmuz ayında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Türkiye ziyaretiyle yapılacaktı. Ancak ziyaret, Netanyahu’nun rahatsızlığı nedeniyle ertelenmişti.

Bakan Bayraktar, Netanyahu ile Erdoğan arasındaki görüşmemin BM zirvesi marjında önümüzdeki hafta New York’ta yapılabileceğini söyledi. Bayraktar, Türkiye’nin İsrail gazının alımı ve Avrupa’ya iletimi konusunda ortaklıklara hazır olduğunu ifade etti. Bayraktar, “Neden hala İsrail’den Türkiye’ye boru hattını tartışıyoruz? Ekonomik olarak çok daha uygulanabilir, kolayca sermaye çekebilirsiniz” değerlendirmesini yaptı.

‘SAKARYA’DAN GÜNLÜK 2 MİLYON METREKÜP GAZ ÜRETİMİ’

Bakan Bayraktar’a Türkiye’nin ilk doğalgaz keşif sahası olan Sakarya gaz sahasındaki çalışmaların durumu ve sahadan günlük üretim kapasitesi de sorulan sorular arasındaydı.

Bugün itibarıyla sahada günde 2 milyon metreküp gaz üretildiğini belirten Bayraktar, yıl içerisinde rakamın 10 milyona çıkacağını, sonraki aşamada ise hedefin 40 milyon metreküp olduğunu söyledi.

‘DAHA MAKUL FİYATLARLA GAZ İSTİYORUZ’

Enerji Bakanı’nın ajandasındaki son konu da Rus gazında indirim oldu. Türkiye’nin geçen yıl gaz ithalatı için 38 milyar dolar ödeme yaptığını, bunun da %40’ında muhatabın Rusya olduğunu belirten Bayraktar, “Bizim gazdan beklentimiz, önümüzdeki yıllarda Türkiye pazarına daha makul fiyatlarla gaz tedarik etmek. Türkiye pazarına her zaman güvenilir bir tedarikçi oldular ve Türkiye de Rusya’nın tedariki için her zaman iyi bir müşteri, güvenilir, iyi bir tüketici oldu.” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Çetin’den bir ilk

2023-09-10 13:39 - Gündem

Gaziantepli işadamının oğlu neden intihar etti?

2023-09-12 20:19 - Asayiş

Şehidin var Gaziantep!..

2023-09-14 19:24 - Gündem

Arif Kurt’un acı günü

2023-09-08 15:51 - Gündem

AK Parti Depremzede öğrencileri yanlız bırakmıyor

2023-09-12 18:37 - Siyaset

Marmaris Limanı katıldığı fuar sonrasında ana liman anlaşması ile döndü

2023-09-13 15:43 - Gündem

Depremin 215. günü: Enkazdan ceset çıktı

2023-09-09 12:13 - Gündem

Hafif ticari araç güvenlik görevlilerinin bulunduğu kulübeye çarptı: 1 ölü, 3 yaralı

2023-09-11 21:59 - Asayiş

Yaşlı kadını "Adın FETÖ’nün Ayfer ablası olarak karışmış" deyip 3 buçuk milyon lira dolandırdılar

2023-09-10 09:29 - Gündem

Denis Draguş Gaziantep’te

2023-09-13 10:26 - Spor

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: “Ulaştırma alanındaki ilişkilerimizle Suriye’nin normalleşmesi daha hızlı temin edilecektir”

18:39 - Ekonomi

Kastamonu’da 59 çiftçiye modern sera kurulumu yapıldı

17:49 - Ekonomi

Diyarbakır’da 13 bin 102 uyuşmazlık karara bağlandı

17:27 - Ekonomi

OKA’dan bin 200’den fazla kalkınma odaklı projeye destek

17:12 - Ekonomi

Sivas’ta karşılıksız çek sayısı bin 100’ü geçti

17:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

DSÖ, Suriye'deki sağlık ihtiyaçları için 56,4 milyon dolarlık acil yardım kampanyası başlattı

22:42 - Dünya

Nizip heyetinden yatırım ziyareti

21:56 - Siyaset

Gaziantep’te Silahlı Kavga: Biri Ağır, İki Yaralı

21:52 - Asayiş

Gaziantep’te Yaşlı Kadın Yüksekten Düşerek Hayatını Kaybetti

21:45 - Asayiş

TBMM Genel Kurulu'nda 'Kürt illeri' tartışması

21:12 - Siyaset