?>

Bakır mutfak malzemelerini enstrümana dönüştürdüler

Gaziantep’te bakır mutfak malzemelerini enstrümana dönüştüren şahinbey belediyesi konservatuvarı öğrencilerinin kurduğu orkestra bakır eserlerden müzik yapıyor. Gaziantep’in iki kültürünü birleştirdiklerini söyleyen ritim perküsyon öğretmeni ibrahim tokmak, “bakırdan müzik yapan ilk orkestra biziz” dedi.

Kültür - 2 yıl önce

Gaziantep’te bakır mutfak malzemelerini enstrümana dönüştüren Şahinbey Belediyesi Konservatuvarı öğrencilerinin kurduğu orkestra, bakır eserlerle müzik yapıyor. Gaziantep’in iki kültürünü birleştirdiklerini söyleyen Ritim Perküsyon Öğretmeni İbrahim Tokmak, “Bakırdan müzik yapan ilk orkestra biziz” dedi.

Gaziantep’te bakırdan yapılan mutfak ürünlerini enstrümana dönüştüren Şahinbey Belediyesi Konservatuvarı öğrencilerinin 1 ay önce kurduğu orkestra, sahneye çıkmak için gün sayıyor. Konservatuvarın Ritim Perküsyon Öğretmeni İbrahim Tokmak’ın fikriyle harekete geçen öğrenciler, bakır mutfak gereçleriyle çalışmaya başladı. Gaziantep’te mutfaklarda kullanılan bakır kova, tas, tepsi ve kepçe gibi araç ve gereçleri müzik enstrümanına dönüştüren öğrenciler, bakırın yanına darbukayı da ekleyerek müzik ziyafeti veriyor. Mutfak malzemeleri enstrüman oldu

Bir ay gibi kısa bir sürede bakır aletlerle farklı melodiler üretmeyi başaran orkestranın hedefi, repertuvarı genişleterek bir an önce konserlere hazır hale gelmek. Orkestranın bakır aletleri enstrümana dönüştürmesi görenleri şaşırtırken, bakır aletlerle yapılan müzik büyük beğeni topluyor. Gaziantep’in bakırcılık kültürüyle müzik kültürünü birleştirdiklerini ifade eden orkestranın kurucusu Ritim Perküsyon Öğretmeni İbrahim Tokmak, Şahinbey Belediyesi Konservatuvarı öğrencilerinin bakırdan müzik yapmayı başaran ilk orkestra olma başarısını gösterdiğini söyledi. “Bakırdan müzik yapan ilk orkestra biziz”

Gaziantep’in sanat ve gastronomi şehri olmasının yanı sıra aynı zamanda bir müzik şehri olduğunu paylaşan öğretmen Tokmak, 600 yıllık bir geçmişe sahip olan bakırcılar çarşısının Gaziantep’te olduğunu hatırlattı. Bakırcılığın Gaziantep’te önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Tokmak, “Bakırdan üretilen eserler bizim şehrimizden çıkıyor. ’Bakırdan nasıl bir ritim üretebilir?’ diye öğrencilerimle birlikte bunun çalışmasına girdik. Darbukayla bakırı bir araya getirdik. Burada enstrüman olarak kullandığımız her şey bakırdan. Bakır tepsi, tas, çanak, kova gibi eşyaları enstrümana dönüştürdük. Bakırdan müzik, ritim çıkarmaya çalıştık. Zaten 6 aydır öğrencilerimle ritim çalışmaları yapıyoruz. Bakırla ilgili çalışmalara da bir ay önce başladık. İnşallah daha iyi seviyelere geleceğiz. Türkiye’de bu tarz müziği sokak sanatçıları yapıyor. Ancak biz bunu bir orkestra haline getirdik. Gaziantep’te ve Türkiye’de böyle bir orkestranın örneğini görmedim. Bakırdan müzik yapan ilk orkestra biziz” ifadelerini kullandı. “Seslerin uyumunu sağlamak zor”

Orkestrada yer alan darbuka öğrencisi Ali Dağcı ise bakırdan müzik yapma fikrinin ilk olarak hocalarından çıktığını söyledi. Projeye kendi istekleriyle dahil olduklarını aktaran Dağcı, “Bakırdan müzik yapmak tabii biraz zor oluyor. Seslerin uyumunu sağlamak da zor. Çünkü hepsinden farklı tonda bir ses çıkıyor. Zor oldu ama bunu başardık. Bakırdan müzik yapmak çok daha zevkli” dedi. “Müzik yaptığımız bakır eserler mutfakta kullanılan ürünler”

Şahinbey Belediyesi Konservatuvarı ritim öğrencisi Ertuğrul Gazi Dağcı da orkestranın nasıl kurulduğunu anlattı. Konservatuvarda darbuka, tef, bendir gibi enstrümanların eğitiminin verildiğini belirterek kendisinin tef çaldığını paylaştı. Hocalarının kendilerine sürekli Gaziantep’in kültürünü yaşatmak için her zaman öğütlerde bulunduğunu söyleyen Dağcı, “İbrahim Hoca bakır kültürünü geliştirmemiz ve yaşatmamız adına bir proje düşündüğünü söyledi. Biz de zevkle kabul ettik. Müzik yapmak tabii ki çok zevkli. Özellikle kendi kültürümüze ait olan enstrüman olmayan şeyleri enstrümana dönüştürmek çok daha zevkli oluyor. Normalde bunu yapmak zor ama aldığımız eğitimle zor olan şeyi başarabiliyoruz. Çünkü burada müzik yaptığımız bakır eserler normalde Gazianteplilerin günlük yaşamda mutfakta kullandıkları ürünler. Ancak biz bunlardan müzik çıkarmayı başardık” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Mia Khalifa'ya denizin ortasında taciz

2022-08-01 17:58 - Siyaset

Okuduğu kitaplardan ilham alarak anlamlı resimler çiziyor

2022-08-02 11:02 - Kültür

Durmuş İşsever dualarla toprağa verildi.

2022-07-30 18:28 - Gündem

Sağlıkta şiddet. GAÜN Tıp Fakültesinde tehlikeli gerginlik

2022-08-03 11:02 - Sağlık

Şehitkamil’den Karacaahmet Mahallesine yeni park

2022-08-01 13:09 - Yaşam

2022'de yeni başlayacak diziler! Yeni sezonda 17 yeni dizi piyasaya giriş yapacak

2022-08-02 09:45 - Magazin

Ebrar Karakurt'u çabuk unutan İmge yeni sevgilisiyle fotoğraf paylaştı

2022-08-03 18:08 - Siyaset

Mustafa Topçuoğlu’nun acı günü

2022-08-05 09:45 - Gündem

GAÜN Tıp Fakültesi Başhekimliğine Kilisli Acil Tıp Hocası atandı.

2022-07-31 09:15 - Gündem

Billur Kalkavan, son durumunu anlattı: Nefes almakta zorlanıyorum

2022-08-01 15:24 - Magazin

İlgili Haberler

Tekirdağ’da "Adım Sanat Adım Çocuk" etkinliği gerçekleştirildi

18:21 - Kültür

Geleneksel kenevir dokumacılığını sanatla birleştiren resim sergisi

17:35 - Kültür

Mersin Valisi Pehlivan: "İlimizin tanıtımına yönelik faaliyetlerimiz, 2025’de daha da artacaktır"

16:55 - Kültür

Tarsus Belediyesi, ’2 Evli 1 Ev’ adlı tiyatro oyununu sahneledi

14:43 - Kültür

Sır perdesi çözülemeyen köprü, bin 500 yıldır tarihe tanıklık ediyor

13:44 - Kültür

Günün Manşetleri

Devlet Memurları Kanun Teklifi Meclis'ten geçti! 2015 öncesi GSS borçları silindi

02:12 - Gündem

Gürban TBMM’de esti gürledi: İmtiyazlı şirketlere var, çalışanlara yok

23:43 - Siyaset

Gül, Sağlık Bakanı Memişoğlu ile Gaziantep’in sağlığını görüştü.

23:34 - Siyaset

Emmanuel Boateng resmen Gaziantep FK'da

22:28 - Spor

GGC eski Başkanı Kocaman’ın hukuk başarısı.

21:40 - Gündem