?>

Beyin sisi hafife alınmamalı: Bu belirtiler varsa dikkat

?stanbul atlas üniversitesi tıp fakültesi nöroloji ana bilim dalı dr. öğretim üyesi demet aygün üstel, beyin sisi, nedenleri ve önlenmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Sağlık - 4 ay önce

Günlük hayatın temposunda unutkanlık, konsantrasyon eksikliği ve zihinsel yorgunluk yaşayanların sayısının giderek arttığını belirten Nöroloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Demet Aygün Üstel, “Bu durum halk arasında ‘beyin sisi’ olarak adlandırılıyor ve birçok kişi için yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiliyor” dedi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Demet Aygün Üstel, beyin sisi, nedenleri ve önlenmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Günlük hayatın temposunda unutkanlık, konsantrasyon eksikliği ve zihinsel yorgunluk yaşayanların sayısının giderek arttığını belirten Aygün Üstel, “Bu durum halk arasında ‘beyin sisi’ olarak adlandırılıyor ve birçok kişi için yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiliyor” dedi. Beyin sisi bir hastalık değil

Beyin sisinin bir hastalık değil, altta yatan sağlık sorunlarının bir belirtisi olarak kabul edildiğini belirten Üstel, “Beyin sisi, kişinin düşüncelerini netleştirmede güçlük yaşadığı, konsantrasyon eksikliği, unutkanlık ve zihinsel yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkan bir durumdur. Tıbbi olarak bir hastalık değil, altta yatan sağlık sorunlarının bir belirtisi olarak kabul edilir. Beyin sisi, kişisel ve profesyonel yaşamda verimliliği düşürebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Stresten hormonal değişikliklere, uyku bozukluklarından kronik hastalıklara kadar birçok faktör bu durumu tetikleyebiliyor. Özellikle Covid-19 sonrası dönemde, beyin sisi şikayetlerinin artması dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı. Yaşam tarzından sağlık sorunlarına kadar farklı nedenleri var

Beyin sisinin birden fazla faktörün etkisiyle ortaya çıkabildiğini belirten Aygün Üstel, beyin sisinin nedenlerini şöyle sıraladı:

"Yaşam tarzı faktörleri, sağlık sorunları, psikolojik ve nörolojik, çevresel ve geçici nedenler, uyku eksikliği, stres ve kaygı, yetersiz beslenme, hormonal değişiklikler, enflamasyon, kronik hastalıklar, depresyon ve anksiyete, alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar, Covid-19 sonrası etkiler, ilaçların yan etkileri, toksinlere maruz kalma.” Bu belirtilerle ortaya çıkıyor

Aygün Üstel, beyin sisi yaşayan kişilerde görülen belirtileri konsantrasyon eksikliği, unutkanlık, zihinsel bulanıklık, enerji eksikliği, zihinsel yavaşlama, kelime bulmada zorluk ve duygusal dengesizlik olarak sıraladı. Bu belirtilerin kişiden kişiye farklı şiddette olabileceğini ve genellikle birkaç faktörün bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını kaydeden Üstel, uzun süre devam eden beyin sisinin, bir uzmana danışmayı gerektirebildiği uyarısında bulundu.

Beyin sisinin genellikle kalıcı olmadığını, altta yatan nedenlerin düzeltilmesiyle hafifletilebileceğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Demet Aygün Üstel, “Ancak uzun süreli veya şiddetli durumlar, daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve bir uzmana danışılmasını gerektirir” diye konuştu. Beyin sisine müdahalenin önemli olduğunu kaydeden Üstel, “Beyin sisinin tedavi edilmemesi halinde kronik yorgunluk, iş ve sosyal hayatta verimlilik kaybı yaşanabilir. Duygusal sorunlar (depresyon, anksiyete) gelişebilir. Daha ciddi nörolojik hastalıkların belirtilerine zemin hazırlanabilir” dedi. Alınacak önlemlerle beyin sisini önlemenin mümkün olabileceğini vurgulayan Üstel, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sağlıklı uyku düzeni sağlanmalı. Günde 7-9 saat uyunmalı. Beslenmeye dikkat edilmeli. Omega-3 yağ asitleri, B12 vitamini ve demirden zengin gıdalar tüketilmeli. Stres yönetilmeli. Yoga, meditasyon gibi gevşeme teknikler deneyimlenmeli. Fiziksel aktivite artırılmalı. Düzenli egzersiz yapılarak zihinsel sağlık desteklenmeli. Zararlı alışkanlıklar azaltılmalı. Sigara ve alkol tüketimi sınırlanmalı. Düzenli sağlık kontrolleri aksatılmamalı. Beyin sisi belirtileri hafife alınmamalı. Zihinsel sağlığınızı desteklemek için yaşam tarzınızı düzenleyin ve gerekirse bir uzmana danışın. Sağlıklı bir yaşam, zihinsel berraklığın anahtarıdır.”

Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere’de bir Türk iş insanına “Freeman Onur Ödülü” verildi

2024-12-09 15:29 - Siyaset

İranlı şahıs üzerinde 11 kilo 150 gram metamfetamin yakalandı

2024-12-06 13:54 - Asayiş

Yeniden Refah’ta sahte işlem iddiası.

2024-12-05 12:17 - Siyaset

Ünlü sanatçı Güven Kıraç’tan Denizli Uluslararası Kısa Film Festivali’ne tam not

2024-12-08 09:36 - Magazin

Obama, Trump, Middleton’u Tuncelili terzi giydiriyor

2024-12-09 10:38 - Magazin

10 bin yıllık tarihi kentte çekilen ilk korku filmi “Cintihar” sinemalarda

2024-12-12 10:40 - Magazin

Yönetmenler Denizli’ye hayran kaldı

2024-12-10 10:45 - Magazin

Muğlalı Günay teyze gençlere ilham oluyor

2024-12-07 11:07 - Magazin

Tunceli’den Londra’ya uzanan yolculuk: Obama, Trump, Middleton’u Tuncelili terzi giydiriyor

2024-12-05 15:25 - Magazin

Cem Belevi’nin ‘Müptela’sı dinleyici ile buluştu

2024-12-06 09:42 - Magazin

İlgili Haberler

Diyetisyenden uyarı: "Misafirlikteki ikramları kibarca reddedip sağlıklı beslenmeye yönelmeliyiz"

11:08 - Sağlık

"Bayramda ikram edilen her çikolatayı tüketmeyin"

11:14 - Sağlık

Muğla Acil Çağrı Merkezi, Göktepe’de geleceğin bireyleriyle buluştu

11:00 - Sağlık

MEAH’ta Bayramlaşma töreni düzenlendi

10:55 - Sağlık

Bipolar bireyler sağlıklı bir hayat sürdürebilir

10:56 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Ramazan Bayramı’nda Hangi İşletmeler Açık Olacak?

11:13 - Gündem

Gaziantep’te 2,7 milyon TL değerinde kaçak telefon ele geçirildi: 2 gözaltı

10:34 - Asayiş

Gaziantep Büyükşehir ile Ramazan ruhu bu yıl da gelenekten geleceğe taşındı

10:32 - Gündem

Araban’da bayramın vazgeçilmezi kömbe geleneği yaşatılıyor

10:21 - Yeme İçme

Gaziantep'te kabir ziyareti unutulmuyor

10:16 - Yaşam