?>

“Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı” Ege Üniversitesinde başladı

çalıştay çerçevesinde 25 bilim insanı, biyoçeşitliliğe ulusal açıdan bakıştan, tarımsal biyoçeşitliliğin sürdürülebilir kullanımına kadar 19 başlığı masaya yatırıyor

Yaşam - 2 yıl önce

Ege Üniversitesi (EÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı, yoğun katılımla üniversitedeki kültür merkezinde başladı.

Ege Üniversitesi ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) iş birliğinde düzenlenen “Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı”, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde gerçekleştiriliyor.

Çalıştay çerçevesinde 25 bilim insanı, biyoçeşitliliğe ulusal açıdan bakıştan, tarımsal biyoçeşitliliğin sürdürülebilir kullanımına kadar 19 başlığı masaya yatırıyor.

Etkinlikte “Biyoçeşitlilik ve Ekosistemle Odağında Ortak Çözümler için Birlikte Başarma” konulu bir sunum gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Ekonomik, toplumsal, çevresel ve teknolojik olarak sınıflandırılmış küresel risklerde her dönemde iklim değişikliğine dayalı aşırı olaylar ve iklim krizi karşısında yetersizlik ön plana çıkmaktadır. Dünya çapında yüzde 47 oranında azalan doğal ekosistemler ve yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan biyolojik türler dahil olmak üzere yön değişikliği sağlanmasına yönelik aciliyet net olarak ortadadır. Doğal yaşam alanlarının kaybının en az yarı yarıya azaltılması, biyoçeşitliliğe zararlı teşviklerin kaldırılması ve doğa rezervlerinin önemli düzeyde artırılması, biyoçeşitlilik hedefleri arasında yer almaktadır” diye konuştu. "Canlıların yaşayabileceği sürdürülebilir ekosistemler tahrip edilmektedir"

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, “Çalışma grubumuz; yeni fakat ele aldığı konular uzun zamandır dünyanın ve ülkemizin gündemini meşgul eden hayati konular. Dünyada yaşanabilir ve sürdürülebilir bir hayatın tesis edilmesi tüm bilim insanlarının üzerinde çalıştığı ve kafa yorduğu temel meselelerden birisidir. Özellikle son dönemde artan çevre kirliliği, sorumsuz ve kontrolsüz üretim teknolojileri, kâr ve kazanç hırsı gibi faktörler biyoçeşitliliğe oldukça zarar vermektedir. Birbirinden önemli konu ve bakış açıları içeren Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayında bilim insanlarımızın sağladığı katkılar geleceğimizde yön değişikliği sağlanmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Tüm canlıların, insanoğlunun daha çok kazanma hırsından zarar gördüğünü belirten Prof. Dr. Şeker, “Canlı çeşitliliği yok olmakta ve canlıların yaşayabileceği sürdürülebilir ekosistemler tahrip edilmektedir. Bu konu, öneminden ötürü bilim insanlarının öncelikli araştırma konuları arasına girmiştir. Bilim insanları çeşitli tetkik ve tespitler ile durumun aciliyetini raporlamakta ve karar alıcılara sunmaktadır. G20 ülkelerinin bilim akademilerinden oluşan Science20 (S20) toplantılarında çevre başlığına büyük ihtimam gösterilmektedir" şeklinde konuştu. “Biyoçeşitlilik insanlık için hayati öneme sahip”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da çalıştayda bir konuşma yaptı. Budak, “İnsanlık yaşamı için hayati öneme sahip olan biyoçeşitlilik kavramı, tek bir tanıma sığamayacak kadar elzem bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Biyoçeşitlilik, tüm formları ve etkileşimleri ile dünya üzerindeki yaşamın çeşitliliğini ifade etmenin yanı sıra içinde bulunduğumuz ekosistemin bütününü de ifade etmektedir. 21. yüzyılda yaşanan hızlı sanayileşme, gelişen teknolojiye paralel artan bilinçsiz tüketim, iklim değişikliklerinin oluşturduğu olumsuz sonuçlar dolayısıyla insan yaşamının sürdürülmesinde hayatı öneme sahip olan biyoçeşitlilik ciddi bir şekilde tahribata uğramaktadır” diye konuştu.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise “Türkiye’nin Doğal Zenginliği: Biyoçeşitlilik” konulu bir sunum yaptı. Sunumun ardından çalıştayın ilk oturumu olan “Türkiye ve Biyoçeşitlilik” oturumu, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu başkanlığında yapıldı.

Çalıştayın açılış programına ayrıca; İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, bakanlıklardan temsilciler, farklı üniversitelerden öğretim elemanları, çeşitli meslek dernekleri, özel sektörlerden alanında uzman isimler ile öğrenciler katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep M1 Alış veriş merkezi Erdemoğlu Holding’e geçiyor.

2022-11-29 09:15 - Ekonomi

Şehidin var Gaziantep!. Gaziantep'e şehit ateşi düştü...

2022-11-26 21:58 - Gündem

Gaziantep dahil 26 ilde 2 bin 500 seçmene soruldu. Son anket sonuçları açıklandı! İşte partilerin oy oranları.

2022-11-28 17:28 - Siyaset

Şehidin var Gaziantep. Nizipli Teğmen Onur şehit oldu

2022-11-25 19:34 - Gündem

Gaziantep’te o etkinlikler Valilik kararı ile yasaklandı.

2022-11-25 16:09 - Gündem

Gaziantep Büyükşehir'in projesi, bebeklere can oluyor

2022-11-30 18:18 - Gündem

The Economist'ten 2023 için 10 tahmin: Dikkat çeken Türkiye-Yunanistan detayı

2022-11-30 19:15 - Dünya

Gaziantep FK’da Olağanüstü seçim kararı

2022-11-30 15:31 - Spor

Şehit askerimizin vasiyeti yürek parçaladı!

2022-11-28 11:02 - Gündem

Hükümet Konağıydı, Cafe Oldu

2022-11-25 12:23 - Gündem

İlgili Haberler

Bitlis’te sis ve dondurucu soğuklar

13:14 - Yaşam

Bitlis’te kapalı köy yolları tek tek ulaşıma açılıyor

13:15 - Yaşam

Uzmanından önemli müsilaj açıklaması: "Yapmamız gereken en ivedi konu"

13:03 - Yaşam

Batman’da doğa ve yaban hayatı gözetim altında

12:38 - Yaşam

Binlerce çocuğa çevre bilinci aşılandı

12:39 - Yaşam

Günün Manşetleri

Türkiye'den geçen yıl 11,9 milyar dolarlık hububat ve bakliyat ihracatı yapıldı

13:03 - Ekonomi

Gaziantep'te fabrika işçisinin hazin sonu

12:55 - Gündem

Yağcı’dan duygusal veda

12:49 - Gündem

Gaziantep'te ATM 14 bin TL'ye el koydu

12:15 - Gündem

İşitme engelli 15 kadın kursiyer, işaret diliyle Kur’an-ı Kerim öğreniyor

12:03 - Gündem