Böbrek yetmezliği durumu meydana geldiğinde, vücudun işleyişi noktasında kritik görevler üstlenen böbreklerin çalışma hızının yavaşlaması yahut tamamen durması gibi ciddi bir tablo görülmektedir. Her ne kadar böbrek yetmezliğinin ilk evrelerinde hiçbir semptom görülmeyebilse de zaman geçtikçe böbreklerin çalışma kalitesinin düşmesiyle beraber dışkılama probleminin yaşanmasına halsizlik ve yorgunluk gibi durumların baş göstermesine veya mide bulantısı ve kusma gibi sorunlarla beraber iştahın kapanması gibi şikayetler meydana gelebilmektedir.
Böbreklerin vazifesini çeşitli etmenlere bağlı olarak tamamlayamaması halinde atık sıvı ve elektrolit gibi maddelerin vücutta giderek birikmeye başlamasının sonucunda hayati tehlike arz edebilen böbrek yetmezliği belirtileri ve nedenleri nelerdir? Görülme sıklığı açısından incelediğimizde en fazla kadınlarda ortaya çıkan ve yaşın ilerlemesine bağlı olarak artış gösteren Böbrek yetmezliği bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir? İşte, kanda toksinlerin birikmesine yol açan böbrek yetmezliği hakkında merak edilen önemli ayrıntılar...
BÖBREK YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
İdrarda Değişiklik
Bitkinlik
Nefes Darlığı
Şişkinlik
Bedeninizin Yan Taraflarında ve Bacaklarda Ağrı
Mide Bulantısı ve Kusma
Üşümek
Ağızda Metalik Bir Tat
Konsantrasyon Sorunları
Cilt Sorunları
BÖBREK YETMEZLİĞİ NEDENLERİ NELERDİR?
Sigara ve alkol tüketmek
Az su içmek
Hareket etmemek
İdrarı uzun süre tutmak
Proteinden zengin beslenmek
Aşırı tuzlu yemek
Gelişigüzel ilaç kullanmak
BÖBREK YETMEZLİĞİNE YOL AÇABİLEN HASTALIKLAR NELERDİR? KİMLER RİSL ALTINDADIR?
Obezite
Yüksek kan basıncı
Şeker hastalığı
Hipertansiyon (Yüksek tansiyon)
İlerleyen yaş (50’nin üstü)
Sigara alışkanlığı
Ailede böbrek hastalığı geçmişi
BÖBREK YETMEZLİĞİ EVRELERİ NELERDİR?
Böbrek yetmezliği, beş evrede sınıflandırılabilir: 1. evre kronik böbrek yetmezliğinin en hafif şeklidir ve semptomlar o kadar belirgin olmadığı için hasta tarafından fark edilmeyebilir. 5. evre, son dönem böbrek yetmezliği olarak bilinir ve nakil veya diyaliz tedavisi gerektirir.
Birinci evrede bir nefroloğa danışılmalıdır. 1 ve 2. evreler, her 4 veya 6 ayda bir klinik muayeneler gerektirir. 3. evre hastaları, en azından her 3 ayda bir doktorlarına görünmelidir. 4 ve 5.evre hastaları bir nefrolog tarafından aylık bazda muayene edilmelidir.
BÖBREK YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ…
Akut ve kronik şeklinde iki farklı kategoriye ayrılan böbrek yetmezliğinin tedavisi de farklılık arz etmektedir. İlk olarak muhakkak uzman hekim kontrolünde ve denetiminde olması lazım gelen böbrek yetmezliği tedavisi, hastalığa sebebiyet veren etmenlere bağlı olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Tedavide dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan bir tanesi de kan basıncı düşük ise kontrol altına alınmasıdır. Tüm bunların yanı sıra ilaç tedavisiyle beraber beslenme düzeni ile tedavi muhakkak desteklenmelidir. Böbrek yetmezliği tedavisinde erken teşhis son derece önem teşkil etmektedir. Şayet oldukça ilerleyen ve kalıcı hale gelen böbrek yetmezliğinde diyaliz ve böbrek nakli gibi tedaviler uygulanması durumunda kalınabilir.
BÖBREK YETMEZLİĞİ BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ…
Çörek otu yağını bütün böbrek yetmezliği bulunan hastalarına tavsiye eden Dr. Ömer Coşkun, 'Kullandığınız ilaçların yanında destek anlamında kullanabilirsiniz. İçerisindeki 'Timokinon' adlı uçucu yağ sayesinde böbreğin dolaşımını ve çalışmasına yardımcı olur. Günde iki çay kaşığı sabah akşam aç karnına alındığında müthiş etkisini gösterir. Bütün diyaliz hastaları veya diyalize bağlı olmayan kişilerde çörek otu yağını gönül rahatlığıyla kullanabilir. Bu uygulamaya en az 1 ay devam edildiği takdirde kişi kendisinde değişiklikleri görecektir' ifadelerini kullandı.
ISIRGAN OTU: Böbrekler için oldukça faydalı olan bu bitki böbrek hastalarının dikkatli kullanması gereken bir bitkidir. İdrar problemlerinin çözümünde, gut hastalığı ve ödem söktürmede oldukça etkili olan bir bitkidir. Böbreklerin çalışma hızını arttır. Isırgan otu prostat büyümesini de önleyen oldukça etkili bitkiler arasında yerini alır. Çay ve tentür olarak tüketilebilen bir bitkidir.
İbrahim Saraçoğlu’dan Böbrek Yetmezliği için Bitkisel Kür Tarifi: 2,5 su bardağı suyu kaynatın. İçine 1 tatlı kaşığı sarı ballıbaba ve 1 tatlı kaşığı altınbaşak ilave ediniz.Kısık ateşte 6 dk kaynatınız. Daha sonra içerisine 1 tatlı kaşığı yoğurt otu katınız. 5 dk daha kaynatınız.Karışımı süzüp yarısını sabah kahvaltıdan 2 saat sonra diğer yarısını akşam yemeğinden 2 saat sonra içiniz. Her gün taze olarak hazırlayıp bu bildirilenlerden başka bir şeyi içine katmayınız. Uygulamaya 1 ay boyunca devam edilir.1 ayın ardından 2 hafta ara verilir. Ve tekrar 1 aylık kür uygulanır.
Böbrek Sağlığını Korumak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler Nelerdir? Lahana, karnabahar, kırmızıbiber, sarımsak, soğan, elma, kızılcık, yaban mersini, ahududu, çilek, kiraz, kara üzüm, yumurta beyazı, balık ve zeytinyağıdır.