Borrell'den Netanyahu'ya sert çıkış: Amacınız hepsini öldürmek mi?

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Netanyahu’ya karşı 'Çözüm nedir? Filistinlileri Gazze'den çıkarmak mı, hepsini öldürmek mi?' diye sordu.

Dünya - 5 ay önce

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun iki devletli çözüme karşı olduğu açıklamasına cevaben "Çözüm nedir? Filistinlileri Gazze'den çıkarmak mı, hepsini öldürmek mi? Halihazırda 25 bin kişiye yapılan gibi mi? Bunların yüzde 70'i kadın ve çocuk." dedi.

Borrell, AB dışişleri bakanlarının Orta Doğu'da iki devletli çözümü ele alacakları toplantının girişinde basına yaptığı açıklamada, "iki devletli çözümde" ısrarcı olunması gerektiğini, başka alternatif bulunmadığını vurguladı.

"GAZZE'DE İNSANİ DURUM DAHA KÖTÜ OLAMAZDI"

Gazze'de her geçen gün kötüleşen insani duruma işaret eden Borrell, "Gazze'de insani durum daha kötü olamazdı. Durumun ne kadar kötü olduğunu açıklayacak hiçbir kelime yok. Yüz binlerce insanın barınacak yeri, yiyeceği, ilacı yok ve bombaların altındalar." şeklinde konuştu.

"SALDIRILARIN DURMASI İÇİN KAÇ SİVİL KURBAN DAHA LAZIM?"

Gazze'de her gün öldürülen sivil sayısının çok yüksek olduğunu vurgulayan Borrell, "(Dışişleri bakanları) çok fazla sivil kurban olduğunu kabul ediyor ama sayı ne zaman (saldırıların durdurulması için) yeterli olacak?" ifadesini kullandı.

Borrell, İsrail'in Hamas'ı "yok etme" yönteminin doğru bir yol olmadığını, uyguladığı yöntemle "nesiller boyu devam edecek nefret tohumları ektiğini" kaydetti.

AB dışişleri bakanları toplantısının ana gündemi olan "iki devletli çözüm" hakkında da değerlendirmelerde bulunan Borrell, "Şu andan itibaren barış sürecinden bahsetmeyi bırakarak iki devletli çözüm hakkında daha somut konuşmaya başlamalıyız çünkü barış, ne tür bir barıştan bahsettiğinize bağlı olarak pek çok farklı boyutta olabilir." dedi.

"AMACINIZ FİLİSTİNLİLERİN HEPSİNİ ÖLDÜRMEK Mİ?"

Borrell, "iki devletli çözüme" İsrail'in karşı olmasını "kabul edilemez" bulan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile aynı fikirde olduğunu kaydederek, "Çözüm nedir? Filistinlileri Gazze'den çıkarmak mı, hepsini öldürmek mi? Halihazırda 25 bin kişiye yapılan gibi mi? Bunların yüzde 70'i kadın ve çocuk." değerlendirmesinde bulundu.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, iki devletli çözümde ilerleme sağlanması için Arap ülkeleriyle işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Borrell, toplantıda Gazze'ye insani yardım girişinin artırılmasını da görüşeceklerini belirterek, mevcut yardım girişinin Filistinlilerin hayatta kalmasını sağlayacak düzeyde olmadığı uyarısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres, 20 Ocak'ta, Uganda'nın başkenti Kampala'da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Forumu'nda İsrail hükümetinin iki devletli çözümü reddetmesini eleştirerek, "İsrailliler ve Filistinliler için iki devletli çözümün kabul edilmemesi ve Filistin halkının devlet olma hakkının inkar edilmesi kabul edilemez. Filistin halkının kendi devletini kurma hakkı herkes tarafından tanınmalıdır." demişti.

Guterres, iki devletli çözümün reddedilmesinin "küresel barış ve güvenlik için büyük tehdit haline gelen çatışmayı süresiz olarak uzatacağı" anlamına geldiğini belirterek, ayrıca kutuplaşmayı şiddetlendireceği ve her yerde aşırılık yanlılarını cesaretlendireceğini belirtmişti.

Orta Doğu'da iki devletli çözüm gündemiyle Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelen AB dışişleri bakanları, İsrail, Filistin, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan mevkidaşları ve Arap Birliği Genel Sekreteri ile de toplantılar yapacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Kira kavgasında eniştesini öldürdü

2024-01-21 23:18 - Asayiş

Başörtülü annenin evladı Türkiye'nin ilk astronotu oldu... 28 Şubat argümanı yerle bir!

2024-01-18 16:33 - Gündem

Gazianteplilerin vazgeçilmez yemeği: Mumbar dolması

2024-01-18 11:00 - Yeme İçme

Gaziantep’in iki bin yıllık lezzet mirası: Alaca çorbası

2024-01-17 10:34 - Yeme İçme

Fatma Şahin'e resmen tebliğ edildi: Yola Devam

2024-01-17 16:39 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan SSK ve Bağkur emeklisine ek zam müjdesi!

2024-01-16 19:17 - Ekonomi

Gaziantep’te kış aylarının vazgeçilmez lezzeti ekşili ufak köfte

2024-01-20 11:54 - Yeme İçme

OSB’de bir işçi daha kaza kurbanı

2024-01-20 15:41 - Gündem

Eşini öldürdükten sonra 'kazara oldu' diyen zanlı tutuklandı

2024-01-19 10:58 - Asayiş

Gaziantep’ten Aday Tanıtım İçin Ankara’ya Gidenlere Şok…

2024-01-18 09:40 - Gündem

İlgili Haberler

Arap basını ayrıntıları aktardı: Ankara-Şam hattında PKK ve sığınmacı pazarlığı

10:27 - Dünya

Taraftarlar sokaklara döküldü! Yurtta şampiyonluk coşkusu

23:03 - Dünya

T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıdır, Suriye'yi ziyaret etti

18:07 - Dünya

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

14:24 - Dünya

Dünya Genelinde Kömür Santralleri Kapatılıyor: İşte Detaylar

12:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Gaziantep'te ölen 25 kişi defnedildi! (04.07.2024)

17:39 - Defin Listesi

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (04.07.2024)

17:36 - Sağlık

Doktorlar canlı yayında eğitim aldı

17:13 - Gündem

Gaziantep’te uyuşturucu tacirlerine geçit yok

14:46 - Asayiş

Op. Dr. Bilir, Medıcal Poınt'te hasta kabulüne başladı

14:30 - Sağlık