‘’Büyük işlere imza atacağız’’

Ayakkabı üreticileri atılım peşinde

Ekonomi - 2 yıl önce

Türkiye’nin en büyük ayakkabı üretim merkezlerinden olan Gaziantep’e Avrupa’nın ilgisi arttı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’nın rotayı Türkiye’ye çevirmesiyle birlikte ayakkabı konusunda Türkiye’nin bir cazibe merkezi konumuna geldiğini söyleyen Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, ‘’ Büyük işlere imza atacağız’’ dedi.

Rusya-Ukrayna Savaşı ile birlikte Avrupa’nın gözü Türkiye’ye çevrildi. Ayakkabı üretimi konusunda Türkiye pazarını araştıran Avrupalı firmaların bir bölümü gözünü Gaziantep’e çevirdi. Firmaların Gaziantep pazarında da araştırma yapmaya başlaması ile birlikte büyük bir fırsat yakaladıklarını söyleyen Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, önemli açıklamalarda bulundu.

AYAKKABI İHTİSAS OSB, ÖNEMLİ Son dönemde Avrupa’daki büyük firmaların Türkiye’de KOBİ avına çıktığını belirten İnce, “Avrupa'nın bu talebini kaçırmak istemiyoruz. Onun için esnaf kimliğinden KOBİ kimliğine geçeceğiz. Bunu da Ayakkabı İhtisas OSB ile yapacağız. Avrupa’daki firmalarla işbirliğini ortaklığa dönüştürürsek bu hem bizi daha da büyütecek hem de bize kurumsal kimlik kazandıracak. Gaziantep’teki ayakkabı sektörü pandemi ile başlayan krizden çok güçlenerek çıkacak.’’

AVRUPA ÜLKELERİNDEN CİDDİ RAĞBET GÖRÜYORUZ Salgının ardından Rusya-Ukrayna savaşından da etkilenen Avrupa ülkelerinin üretim için rotayı Türkiye'ye çevirmesi Türkiye’yi ayakkabı konusunda cazibe merkezi haline getirdi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Avrupa'daki büyük ayakkabı firmaları Türkiye'ye yöneldi. Son dönemde Avrupa ülkelerinden ciddi rağbet gördüklerini söyleyen Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce,“Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Avrupa'daki ayakkabı alıcıları Türkiye'ye yöneldi. Avrupa’daki büyük firmalar Çin’deki sıkıntının da devam edeceğini gördükleri için Türkiye’deki KOBİ avına çıktılar. Son dönemde Avrupa’daki büyük firmaların, Türkiye’de kredi fizibilitesi ve referansı düzgün olan firmalarla ortaklık kurması gündeme geldi” dedi.

AVRUPA’NIN GÖZÜ TÜRKİYE’YE DÖNDÜ Avrupa ülkelerinin üretim için rotayı Türkiye'ye çevirmesiyle Türkiye’deki ayakkabı sektörü altın çağını yaşamaya başladığını belirten İnce, “Çin’deki pandemiden dolayı yaşanan kapanmalar iki yıldır devam ediyor. Ardından Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan kaynaklı Avrupalı firmalar Rusya ile yaptırdıkları ayakkabı siparişlerini iptal ettiler ve bu talepler Türkiye’ye yöneldi. Avrupa’daki büyük firmalar, Uzakdoğu’dan mal temini etmede zorluk çektiği için bu ihtiyaçlarını Türkiye’den gidermeye başladılar.  Bu talepler Türkiye’ye gelmeye başlanınca Türkiye’deki ayakkabı sektörü altın çağını yaşamaya başladı. Pandemi ile başlayan krizde dünya küçülürken ilk defa ayakkabı ihracatı 1 milyar dolar üzerine çıktı. Bu da ayakkabı sektörü açısından çok sevdirici bir durum.”

BU FISRAT KAÇMAZ Avrupa’da talep aldıklarını söyleyen İnce, ‘’Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Avrupa'daki ayakkabı alıcıları Türkiye'ye yöneldi. Büyük firmalar Çin’deki sıkıntının da devam edeceğini gördükleri için Türkiye’deki KOBİ avına çıktılar. Son dönemde Avrupa’daki büyük firmaların, Türkiye’de kredi fizibilitesi, referansı düzgün olan firmalarla ortaklık kurması gündeme geldi. Avrupa'nın bu talebini kaçırmak istemiyoruz.”

KOBİ KİMLİĞİNE GEÇECEĞİZ Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile esnaf kimliğinden KOBİ kimliğine geçeceklerini ifade eden İnce, “Gaziantep’teki ayakkabı sektörü olarak pandemi tüm olumsuzluklara rağmen durmadan çalışarak kendimizi ispatladık. Tedarik zincirleri kırılmasına rağmen mal üretip yolladık ve bir fırsat yarattık. Son dönemde yurt dışından gelen firmaları sahaya çıkarıp gezdiriyoruz ancak ne kadar ürünümüz, fiyatımız iyi olursa olsun firmalar daha çok kurumsal kimlik arıyorlar. Firmaların iş güvenliğinin ön planda olduğu, üretilen ürünlerin çevre dostu olması, ürünlerin daha yeşil olması gibi kriterleri var. Bizim de işletmelerimizi buna hazırlamamız gerekiyor fakat mevcut yerlerimiz bunu sağlamaya pek müsait değil. Onun için esnaf kimliğinden KOBİ kimliğine geçeceğiz. Bunu da Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile yapacağız. İnşallah bir aya kadar Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin temelini atacağız. Böylece esnaflıktan KOBİ’liğe adım atmış olacağız.’’

AYAKKABI SEKTÖRÜ KRİZDEN ÇOK GÜÇLENEREK ÇIKACAK Gaziantep’teki ayakkabı sektörünün pandemi ile başlayan krizden çok güçlenerek çıkacağını belirten İnce, “Avrupa’daki firmalarla işbirliğini ortaklığa dönüştürürsek bu hem bizi daha da büyütecek hem de bize kurumsal kimlik kazandıracak. Gaziantep’teki ayakkabı sektörü pandemi ile başlayan krizden çok güçlenerek çıkacak” dedi.

BÜYÜK İŞLERE İMZA ATACAĞIZ Gaziantep’in önemli bir ayakkabı üretim merkezi olduğunu kaydeden İnce, “Gaziantep’te 1200 ayakkabı, 400 terlik, 1600 imalatçımız var. Yaklaşık 1500 perakendecimiz var ve 80 binden fazla da çalışanımız var. Bunun yanında bir meslek lisemiz ve iki meslek eğitim merkezimiz var.  Gaziantep’te ki ayakkabı sektörü Türkiye’nin en büyük ikinci üreticisi durumunda. Biz 5 yıllık üretim planlaması yapmıştık. Bu sene başarıyı yakaladık ve dördüncülükten ikinci sıraya yükseldik. Şu anda Gaziantep’ten Afrika pazarına 82 firmamız direk ayakkabı ihracat ediyor. Firmalarımız hem istihdam yaratıyor, hem katma değer sağlıyor hem de ülkeye döviz girdisi sağlıyor. Şu anda paydaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz güç birliğini daha güçlü bir şekilde ilerletirsek daha büyük işlere imza atacağız.’’

ESNAFA İNDİRİMLİ ELEKTRİK ÖNERİSİ Elektrik faturalarının esnafı zora soktuğunu kaydeden İnce, “Esnaf fedakarlık yapan, küçük kar koyup günü geçirmeye çalışıyor ama elektrik şirketleri karlarına kar katıyor. Bugün Gaziantep’te 110 bin esnaf var.  Devletin elektriği özelleştirmeden alıp tekeline almasını istiyoruz. Devlet elektriği tekeline alıp esnaf yüzde 20 indirimli elektrik versin, esnaf da daha fazla üretim yapsın.  Esnaf daha çok üreterek ülkeye katkı sağlasın. Ayrıca SGK primleri çok yüksek ve bundan dolayı kayıt dışının önüne geçilmiyor. Türkiye ve Gaziantep’e ciddi bir talep var. Bu talebin karşılanması için üretimin önündeki engeller kaldırılarak kolaylık sağlanması gerekiyor” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Mia Khalifa'ya denizin ortasında taciz

2022-08-01 17:58 - Siyaset

Okuduğu kitaplardan ilham alarak anlamlı resimler çiziyor

2022-08-02 11:02 - Kültür

Durmuş İşsever dualarla toprağa verildi.

2022-07-30 18:28 - Gündem

Sağlıkta şiddet. GAÜN Tıp Fakültesinde tehlikeli gerginlik

2022-08-03 11:02 - Sağlık

Şehitkamil’den Karacaahmet Mahallesine yeni park

2022-08-01 13:09 - Yaşam

2022'de yeni başlayacak diziler! Yeni sezonda 17 yeni dizi piyasaya giriş yapacak

2022-08-02 09:45 - Magazin

Ebrar Karakurt'u çabuk unutan İmge yeni sevgilisiyle fotoğraf paylaştı

2022-08-03 18:08 - Siyaset

GAÜN Tıp Fakültesi Başhekimliğine Kilisli Acil Tıp Hocası atandı.

2022-07-31 09:15 - Gündem

Mustafa Topçuoğlu’nun acı günü

2022-08-05 09:45 - Gündem

Billur Kalkavan, son durumunu anlattı: Nefes almakta zorlanıyorum

2022-08-01 15:24 - Magazin

İlgili Haberler

Kuraklığa rağmen ürün rekoltesinde artış

18:57 - Ekonomi

İlaçlamayı dronla yaptı, her 100 dönümde 150 bin liralık kaybı önledi

18:29 - Ekonomi

Kuşadası Belediyesi’nde işçilerin maaş alacağı kalmadı

17:08 - Ekonomi

Meram’dan büyük sanayi hamlesi

17:02 - Ekonomi

Sinop’ta 265 köylüye 40 milyon TL ferdi kredi desteği

16:45 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kocaeli’de aile faciası: Eşini ve 2 çocuğunu vurdu

21:32 - Asayiş

Gürban “Vekil maaşına zam yapmayın teklifi verdi.

20:32 - Siyaset

Gaziantep'in Defin Listesi 3 Temmuz 2024 çarşamba (Bugün)

16:56 - Defin Listesi

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (03.07.2024)

16:51 - Sağlık

Gaziantep eğitimde merdivenleri bir anda tırmandı

16:17 - Eğitim