Kadooğlu, “Dubai Çikolatası fenomeni, çikolata, fıstık ve fıstık mamulleri üretiminde güçlü ve rekabetçi bir şehir olan Gaziantep için önemli bir fırsattı. Gaziantep, dünyadaki bu yükselişe çok önceden yön verebilirdi” dedi.
İhracatta Artış, Miktar Bazında Azalış
Güneydoğu Anadolu’nun ihracatında miktar bazında bir azalma yaşandığını belirten Kadooğlu, bu azalmanın özellikle buğday unu ihracatındaki gerilemeden kaynaklandığını ifade etti. Ancak, bölgede ortalama ihracat birim fiyatlarında %19’luk bir artış yaşandığını vurguladı. Kadooğlu, “Tatlı bisküvi, gofret, çikolata ve kakao içeren ürünlerin bölgedeki ihracat geliri 430 milyon dolara ulaştı. Bu ürünlerin ortalama birim fiyatları 3,5 ila 4 dolar arasında değişiyor ve maddi getirisi yıldan yıla artıyor” dedi.
Kuraklık ve Tarımsal Desteklerin Önemi
Güneydoğu’daki kuraklık nedeniyle hububat ekimlerinde yaşanan aksaklıklar da üreticilerin verimlilik endişelerini artırmış durumda. Ekim ayındaki yağışların geçen yılın %80 altında kaldığını belirten Kadooğlu, çiftçilerin su tasarrufu sağlayan modern sistemler için yeni teşvik ve krediler beklediklerini ifade etti. Kadooğlu, GAP projesinin bölgedeki tarım arazilerinin suya kavuşmasında büyük katkılar sağladığını belirterek, devletin tarımsal üretim ve kalkınma için önemli projeler geliştirdiğini vurguladı.