?>

Çıkışlar tamamlandı, son yavrular denizle buluştu

Akdeniz'in simgelerinden nesli tehlike altındaki 'caretta caretta' ve 'chelonia mydas' deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından odtü mersin erdemli deniz bilimleri enstitüsü sahilindeki son yavrular da denizle buluştu.

Yaşam - 3 ay önce

Akdeniz’in simgelerinden nesli tehlike altındaki ’Caretta caretta’ ve ’Chelonia mydas’ deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından ODTÜ Mersin Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü sahilindeki son yavrular da denizle buluştu.

Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ile yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) en önemli üretim merkezleri arasında Mersin de yer alıyor. Mayıs ve Haziran aylarından itibaren anaç kaplumbağalar tarafından kentteki 5 yuvalama alanı başta olmak üzere bazı sahillere de çıkarak yumurtalar bıraktı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) Mersin Erdemli’deki Deniz Bilimleri Enstitüsü sahiline de bu sene bir çok anaç kaplumbağa yuva yaptı. Burada Öğretim Görevlisi Dr. Meltem Ok ile öğrenciler, ilk andan itibaren yuvaları koruma altına alarak, yavruların sağlıklı bir şekilde denizle buluşması için çalışma gerçekleştirdi. Ekip tarafından koruma kafeslerinin ardından gece yürüyüşleri yapılırken, enstitü ise yavru çıkışları zamanında ise sahilde karartma uyguladı. Yapılan çalışma ile son yavruların da denizle buluştuğu, toplamda bölgeden bin civarında yavrunun çıktığı öğrenildi. "Son yavru çıkışımız gerçekleşti"

Sezonun hareketli geçtiğini belirten ODTÜ Deniz Bilimleri Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Meltem Ok,” Bizim anaç deniz kaplumbağalarının çıkışları Mayıs sonu başladı. Biraz geç başladı daha sonra hızlandı. Kimi zaman günde 6 anaç çıkışı gerçekleşti. Şimdide artık sezonun sonuna geldik. Yaklaşık bin civarında yavru çıkışımız oldu. Anaç çıkışları Temmuz sonuna doğru tamamlandı, şuan da da son yavru çıkışımız gerçekleşti" dedi.

Anaç çıkışlarının ardından yavru çıkışları için tarihleri belirlediklerine değinen Dr. Ok,” Yavru çıkışları zamanında çok sık gece yürüyüşü yapıyoruz. Daha sonra yuvalardan yavru çıkışları başladığında detaylı olarak izleniyor. Bu çıkışlar bittiği zaman yuva başarısı için yuvalar kazılıyor, yavru çıkan ve çıkmayan yumurtalar sayılarak tespit yapılıyor. Ardından koruma amaçlı koyduğumuz kafesleri kaldırmaya başlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kampüste bulunan sahilin koruma altında olduğu için insan baskısının düşük olduğunu aktaran Ok, diğer koruma alanlarında da insanların farkındalığının oluştuğunu kaydetti. Öğrenciler saha deneyimi yaşadı

Sezonla birlikte anaç çıkışlarını takip edip yuva olan yerlere kafesler yerleştirdiklerini belirten yüksek lisans öğrencisi Zeray Gülmez, yuva çıkışı bitmesiyle kafesleri kaldırarak yumurta sayımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Deniz kaplumbağalarını koruma ve gözetleme de gönüllü stajyerlik yapan Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencisi Özgür Bahçıvan ise” Benim için çok farklı bir deneyim oldu. Daha önce hiç arazi stajı yapmamıştım. Benim açımdan güzel bir süreçti” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Yedek lastikten 25 kilo 700 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-07 09:38 - Asayiş

OYAK Maden Metalürji Şirketleri eylül ayında üç fuara katıldı

2024-10-04 10:29 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş: "İsrail Netanyahu ve çetesi barbardır, zalimdir, katildir, soykırımcıdır, savaş suçlusudur"

2024-10-04 22:52 - Siyaset

Bitlis’te 3 kilo metamfetamin ele geçirildi

2024-10-07 14:30 - Asayiş

Gaziantep otogarında esrarengiz ölüm

2024-10-02 16:31 - Asayiş

Gaziantep’te neler oluyor?.Yeni bir intihar daha!..

2024-10-04 16:24 - Asayiş

Gürban tefecilere savaş açtı.

2024-10-05 09:40 - Siyaset

Gaziantep FK’ya hayat öpücüğü

2024-10-06 22:53 - Spor

Tehdit büyüdü, taktik değişti... Türkiye'den İsrail'e karşı ortak savunma hattı

2024-10-05 10:56 - Gündem

Meteoroloji Gaziantep'i uyardı! Yağmur geliyor

2024-10-01 13:21 - Yaşam

İlgili Haberler

Balıkçıların Erçek Gölü’nde zorlu kış mesaisi

09:29 - Yaşam

Kurubaş Geçidi ulaşıma açıldı

09:32 - Yaşam

BUDO’nun bazı seferleri iptal edildi

09:24 - Yaşam

Uşak’ta kar yağışı etkili oluyor

07:43 - Yaşam

Malazgirt-Ahlat Karayolu geçici olarak ulaşıma kapatıldı

01:29 - Yaşam

Günün Manşetleri

Dolar Euro ne kadar oldu?

09:43 - Ekonomi

28 Aralık 2024 Tarihli Resmi Gazete'de alınan kararlar!

09:40 - Gündem

Nurdağı-Gaziantep Yolunda Trafik Kazası: 2 Kişi Hayatını Kaybetti

09:16 - Gündem

İtfaiye ekipleri zamanla yarıştı, sıkışan sürücü böyle kurtarıldı

00:17 - Asayiş

Prof. Dr. Sait Mesut Doğan: "Gaziantep Üniversitesi’nde yeni bir dönem başlıyor"

20:28 - Gündem