Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan uluslararası topluma Gazze çağrısı: "Uluslararası toplumun artık ağırlığını koyması lazım"

Cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, beştepe'de estonya cumhurbaşkanı alar karis ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Siyaset - 3 gün önce

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gazze’deki bu barbarlığın sorumluları uluslararası hukuk önünde er ya da geç hesap verecektir. Bu konunun takipçisi olduğumuzu da buradan bir kez daha belirtmek istiyorum. Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Kalıcı barış iki devletli çözümden geçiyor. Uluslararası toplumun artık ağırlığını koyması lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Karis ve heyetini Ankara’da misafir etmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Erdoğan, görüşmeleri vesilesiyle mevkidaşı Karis ile Türkiye Estonya ilişkilerini geliştirecek müşterek adımları ele aldıklarını belirtti. Estonya ile her alanda işbirliğini ilerletme potansiyeline sahip olunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında 429 milyon dolara ulaşan ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımların daha da artırabileceğine dikkat çekti.

Geçen yıl tesis edilen ekonomi ve ticaret ortak komitesinin ilk toplantısını en kısa zamanda Türkiye’de gerçekleştireceklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu toplantıyla ekonomik ve ticari ilişkilerimiz bakımından yeni bir yol haritası da belirlemiş olacağız. NATO müttefikleri olarak savunma sanayii alanında tesis ettiğimiz mevcut iş birliğini ilave somut projelerle geliştirebileceğimiz inancındayız. Geniş bir yelpazede ilişkilerin çeşitlendirilmesini, işbirliğimizin geleceğine yapacağımız yatırımlar olarak addediyoruz. Dijital dönüşüm, Dijital uygulamalar, siber savunma konularında Estonya dünyada önemli bir konuma sahip" dedi.

Görüşmelerinde bu alanda sahip olunan tecrübeler üzerinde durduklarını belirten Erdoğan, "Yakın ikili ilişkilerimizin ve NATO bünyesindeki ilişkilerimizin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum" diye konuştu. "Avrupa Birliği’ne tam üyelik stratejik hedefimizdir"

Türkiye AB ilişkileri ile güncel bölgesel küresel meseleleri de ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa Birliği’ne tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye’ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimize olduğu aşikar. Estonya’nın da bu anlayış temelinde Türkiye’ye olan desteğinin artarak devam edeceğine inanıyorum" dedi.

Erdoğan ayrıca görüşmelerinde Ukrayna’daki savaşa yönelik gelişmeleri de ele aldıklarını ifade ederek, "Ukrayna’daki yıkımın son bulması ve taraflar için adil çözüm diplomasi ile mümkün. Rusya’nın dışlandığı girişimlerin sonuç vermeyeceği görüşümüzü koruyoruz. Gazze’de yaşan vahşette hiç şüphesiz gündemimizdeydi. İsrail’in uluslararası toplumun kalıcı ateşkes çağrısına rağmen Gazze’de sürdürdüğü katliamlar sadece bölgesel istikrar değil, küresel güvenliği de tehdit etmektedir. Gazze’deki bu barbarlığın sorumluları uluslararası hukuk önünde er ya da geç hesap verecektir. Bu konunun takipçisi olduğumuzu da buradan bir kez daha belirtmek istiyorum. Gazze’deki insani felaketin sona etmesi için öncelikle acil ateşkes ve insani yardımların ulaştırılması ihtiyacı devam ediyor. Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Kalıcı barış iki devletli çözümden geçiyor. Uluslararası toplumun artık ağırlığını koyması lazım" değerlendirmesini yaptı.

Karis ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin NATO için önemli bir müttefik olduğunu belirtti. Türkiye’nin AB için önemli bir aday ülke olduğunu belirten Karis, Estonya’nın Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini kaydetti. Karis, "Savunma alanındaki işbirliğimiz, aynı zamanda savunma sanayi alanında ortaklaşa yaptığımız çalışmalar vesilesiyle Estonya’daki savunma güçlerine Türkiye’den zırhlı araçlar sağlanacak ve ilgili işletmeleri de yarın ziyaret edeceğim" dedi.

AB’nin Türkiye ile olan diyaloğunu devam ettirmesi ve iyileştirmesi gerektiğine vurgu yapan Karis, Türkiye’nin Rusya Ukrayna savaşındaki tutumundan ve Tahıl koridoru konusundaki diplomatik girişimlerinden övgü ile bahsetti. Gazze’de yaşananların eşi benzeri görülmeyen bir şekilde devam ettiğini söyleyen Karis, çatışmaların sona ermesi gerektiğini söyledi.

Türk mutfağına ve misafirperverliğine olan beğenisini de dile getiren Karis, "Türkiye’den kilo almadan ayrılmak mümkün değil. Bir cennet Türkiye’nin her köşesi” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Ak Parti Gaziantep il başkanlığı düğümü çözülüyor.

2024-06-21 16:44 - Siyaset

AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı için Ankara’ya kimler çağrılacak?..

2024-06-23 15:23 - Siyaset

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fedaioğlu oldu.

2024-06-24 22:50 - Siyaset

AK Parti Şehitkamil İlçe Başkanı o isim oldu.

2024-06-26 11:14 - Siyaset

İSO 500’e Gaziantep damgası

2024-06-25 12:49 - Ekonomi

Yasin Tepe’nin baba acısı.!

2024-06-27 09:53 - Gündem

Nizip Konteyner kentte yangın tahliyesi.

2024-06-21 21:20 - Asayiş

Nizip Belediye başkanı Ali Doğan'ın aracıyla çarptığı yaya öldü

2024-06-26 14:27 - Asayiş

Gaziantep’te feci kaza.. 1 ölü 2 yaralı

2024-06-21 17:51 - Asayiş

Balyozlu dehşet: 6 çocuk babası balyozla öldürüldü

2024-06-22 16:12 - Gündem

İlgili Haberler

MAGİNDER’den Milletvekili Tüfekci’ye sorunları içeren dosya verildi

21:20 - Siyaset

Bakan Göktaş, Belçika-Türkiye Göç Anlaşması’nın 60. yılı kutlamalarına katıldı

19:33 - Siyaset

CHP Parti Sözcüsü Yücel’den kırmızı çizgi vurgusu

19:10 - Siyaset

Fatih Erbakan: “Sakarya’da önümüzdeki seçimlerde çok daha büyük başarıları elde edeceğiz, buna inanıyoruz”

18:05 - Siyaset

İran’da devrimden bu yana en düşük katılımlı seçim

17:18 - Siyaset

Günün Manşetleri

Gaziantep'te 29 Haziran 2024 Bugün 26 Kişi Vefat Etti

17:41 - Defin Listesi

Bakanı Yerlikaya, restore edilen Gaziantep'teki tarihi Şeker Hanı'nın açılışına katıldı

17:32 - Gündem

Gaziantep’te 20 sağlık kabini kapatıldı

17:22 - Sağlık

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (29.06.2024)

17:19 - Sağlık

Başkan Erdoğan'dan 'Mülteci' talimatı! Bakan Yerlikaya duyurdu: Hazırlıklarımız tamam

14:38 - Gündem