Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, organize bir biçimde birçok sosyal medya hesabından paylaşılan fotoğraflarla ilgili paylaşımlarda bulundu.
Sosyal medyada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yer aldığı bir fotoğraf, orijinal olduğu iddiasıyla paylaşıldı.
İDDİALAR YALAN ÇIKTI
Twitter'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir camide ayakkabıyla namaz kılarken görüldüğü bir fotoğraf dolaşıma sokuldu. Paylaşım kısa sürede çok sayıda görüntülenme aldı. İddiaya konu olan fotoğrafın daha önce de paylaşıldığı tespit edildi. Fotoğraf, Nisan 2023'te de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir iftar buluşmasında seccadeye bastığı anların gündeme gelmesiyle tekrar paylaşıldı.
FOTOMANTAJ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Ancak, fotoğrafın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı camide ayakkabıyla namaz kılarken gösterdiği iddiası doğru değil. Erdoğan’ın kafası fotoğrafa sonradan eklenmiş. Fotoğrafın orijinalinde Erdoğan’ın bulunduğu yerde Lübnan Başbakanı Saad Hariri bulunuyor.
Makkah Newspaper'ın 6 Temmuz 2016 tarihli haberine göre, fotoğraf Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Lübnan eski Başbakanı Hariri ve diğer kraliyet ve siyasilerin bir Ramazan Bayramı namazını kılmak üzere bir araya geldikleri esnada çekilmiş.
Aynı habere ait fotoğraflar başka haber sitelerinde de 6 Temmuz 2016’da yer almış. Buradan hareketle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı camide ayakkabıyla namaz kılarken gösteren fotoğrafın montaj olduğu anlaşılabilir. Fotoğrafın orijinalinden de anlaşılabileceği gibi Erdoğan’ın yüzü fotoğrafa sonradan eklenmiş.
ERDOĞAN, OBAMA BULUŞMASI DOLAŞIMA SOKULDU
Bir diğer dolaşıma sokulan fotoğrafta ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eski ABD Başkanı Obama'nın ayakkabı ile camiye girdiği ileri sürüldü. Eski ABD Başkanı Obama 7 Nisan 2009 tarihinde, Ayasofya (2009'da müzedir) ve Sultanahmet Camii'ni gezmiş, Obama'ya o tarihte Başbakan olan Erdoğan'da eşlik etti.
ZİYARETLE İLGİLİ GÖRÜNTÜLER İDDİALARI ÇÜRÜTTÜ!
Erdoğan ile Obama ayakkabılarını çıkardıktan sonra Sultanahmet Camii'ne girdi. Ziyaretle ilgili tüm görüntüler iddiaları çürüttü.
2- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eski ABD Başkanı Obama'nın ayakkabı ile camiye girdiği iddiası da doğru değildir.2009'da Erdoğan ile Obama ayakkabılarını çıkardıktan sonra Sultanahmet Camii'ne girmiştir. Ziyaretle ilgili görüntüler, iddiaları çürütmektedir.️ pic.twitter.com/91PY5xAxyl
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) April 2, 2023CAMİYE AYAKKABIYLA GİRDİ İDDİALARI
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, organize bir biçimde birçok sosyal medya hesabından paylaşılan fotoğraflarla ilgili, "Cumhurbaşkanı Erdoğan camiye ayakkabı ile girdi" iddialarını da yalanladı.
Merkez tarafından yapılan açıklamada söz konusu fotoğrafların caminin içinde değil dışında çekildiği, Başkan Erdoğan'ın camiye girdiği esnada ayakkabılarını çıkardığı ve fotomontaj olduğu ifade edildi.
FOTOĞRAFIN CAMİ İÇİ DEĞİL DIŞINDA ÇEKİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Fotoğrafın 2 Eylül 2018'de Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii'nin açılış töreni esnasında çekildiği tespit edildi. Dar açıyla kesilerek manipüle edilen fotoğrafın geniş açılı orjinal hali incelendiğinde, fotoğrafın cami içi değil dışında çekildiği açıkça görülmektedir.
Organize bir biçimde birçok sosyal medya hesabından paylaşılan fotoğraflarla ilgili, "Cumhurbaşkanı Erdoğan camiye ayakkabı ile girdi" iddiaları doğru değildir.1- İddiaya konu fotoğraf 2018'de Kırgızistan'da bir caminin içinde değil, dışında çekilmiştir.️ pic.twitter.com/pyZV3Duvnf
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) April 2, 2023