?>

Deprem anında yapılması gerekenler! Eğer siz de bu yöntemleri tek tek uygularsanız...

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğünde depremin Diyarbakır, Kayseri, Malatya, Ankara, Gaziantep'te hissedilmesinin ardından depremde hayat kurtaran davranışlar merak konusu oldu. İşte, hem can kaybının hem yaralanmaların önüne geçilmesi açıs?

Gündem - 2 yıl önce

6 Şubat Pazartesi tarihinde saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası ''depremde hayat kurtaran davranışlar'' konusu gündeme geldi. Kayseri, Diyarbakır, Ankara, Malatya ve Gaziantep gibi birçok ilde de hissedilen şiddetli depremin ardından vatandaşlar deprem esnasında yapılması gerekenleri araştırmaya koyuldu.

Peygamberimizin deprem duası! Zelzelede okunacak Arapça dua: Deprem olmaması için...

Deprem sonucu meydana gelen can kayıplarını önlemek için öncesinde alınması gereken tedbirlerin yanı sıra afet esnasında yapılması gereken birçok eylem bulunuyor. Deprem anında panik yapılmadan bilinçli şekilde hareket edilmesi, yaralanmaların ve can kayıplarının önlenmesinde büyük önem taşıyor

Deprem ülkesi Türkiye'de vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi ve afet sırasında buna uygun hareket etmesi önem taşıyor. Depremden en az zararla kurtulabilmek için yapılması gerekenler, afete yakalanılan yere göre değişiklik gösteriyor. Evde, araçta, alışveriş merkezleri gibi kalabalık alanlar veya dış mekanlarda yapılması gerekenlerin bilinmesi, bilinçli hareket edilmesini sağlıyor.

"Çök-kapan-tutun" hareketi hayat kurtarıyor

- Deprem esnasında yapılacakların başında, sakin olmak ve paniğe kapılmamak geliyor.

- Depreme ev, ofis gibi kapalı alanlarda yakalanıldığında, devrilebilecek ağır ve yüksek eşyalardan, kırılabilecek cam ve pencerelerden uzak bir yerde durulması gerekiyor.

- Deprem öncesinde belirlenen sağlam bir nesnenin yanında "çök-kapan-tutun" hareketinin yapılması yaralanma ve can kayıplarının önlenmesinde önem taşıyor. Bu hareket esnasında baş ve boyun bölgesinin korunması için ellerle baş ve ensenin kapatılması, sarsıntı sona erene kadar koltuk veya oturma grubu gibi büyük eşyalara tutunulması gerekiyor.

Balkon, merdiven ve asansörlere yanaşmayın

- Deprem sırasında yapılacaklar olduğu gibi yapılmaması gerekenler de bulunuyor.

- Uzmanlar tarafından sarsıntı bitmeden dışarıya çıkılmaya çalışılmaması gerektiği, deprem sırasında yaralanma ve ölümlerin en fazla binadan çıkış sırasında gerçekleştiği belirtiliyor.

- Deprem anında asansör veya merdivenlerin kesinlikle kullanılmaması, balkonlara çıkılmaması gerekiyor.

- Vatandaşların, doğal gaz nedenli bir patlamaya neden olabileceği için kibrit ve çakmak yakmaması, elektrik kesintisi durumunda elektrik sigortasını açmaması, yangın ya da patlamaya sebep olabileceği için elektrik düğmelerine dokunmaması da dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor.

Kalabalık alanlarda yapılması gerekenler

- Depreme sinema, tiyatro, stadyum gibi yerlerde yakalanıldığında, kalabalığın panikle hareket etmesi önemli sorunlardan birini oluşturuyor.

- Kalabalık alanlarda, deprem olduğu anlaşıldığında yapılacaklar arasında ilk sırada, bulunulan yerde kalmak ve sarsıntı boyunca çıkışlara gitmemek geliyor.

- Panik nedeniyle ezilme riski yoksa koltuk önlerinde "çök-kapan-tutun" hareketinin yapılması, eğer varsa bulunulan yerde oturularak baş bölgesinin korunması gerekiyor.

Depreme dışarıda yakalanıldığında yapılması gerekenler

- Depreme dışarıda yakalanılırsa, bina, ağaç, üst geçit, köprü, elektrik direkleri ve tellerinden uzak durulması önem taşıyor.

- Binaların olduğu bir sokakta bulunuluyorsa, düşebilecek kiremit, cam, tabela, sıva gibi malzemelerden korunmak için yapılardan uzak durmaya çalışmak ve açık bir noktada "çök-kapan" hareketi yaparak başı korumak gerekiyor.

Araç kullanılırken deprem olursa ne yapılmalı?

- Yolda seyir halindeyken deprem olursa, panik yapmadan yavaş ve dikkatli bir şekilde aracın yol kenarına çekilmesi, elektrik direk ve kablolarından uzak bir yer seçilmesi gerekiyor.

Ayrıca, şoförlerin şu uyarıları dikkate alması gerekiyor:

"Sarsıntı bitene kadar araç içinde kalın. Sarsıntıdan sonra araç kullanmaya devam etmeniz halinde, yoldaki olası hasarlara karşı tetikte olun. Üst geçitlerde, köprü altlarında ya da üzerinde veya tünel içinde durmayın. Bu gibi yerlere girmek üzereyseniz girmeden önce, çıkmak üzereyseniz çıktıktan sonra durmaya çalışın."

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep Defin Listesi

2023-02-01 15:50 - Defin Listesi

Gaziantep Defin Listesi

2023-02-03 17:25 - Defin Listesi

Gaziantep Defin Listesi

2023-02-04 16:44 - Defin Listesi

Gaziantep’te 7.8 iiddetinde deprem

2023-02-06 04:36 - Gündem

O isimden Depremzedelere 50 bin tas çorba ikramı

2023-02-07 16:46 - Gündem

Dikkat! Gaziantep'te bugün birçok bölgede elektrik kesintisi olacak...

2023-02-04 23:02 - Elektrik ve Su

Vali Gül; Kent genelinde 531 göçük söz konusu

2023-02-06 08:05 - Gündem

GASKİ’den Su açıklaması. Gaziantep’te nerelere su verilecek!..

2023-02-07 19:51 - Gündem

Gaziantep’teki Deprem onları hayattan kopardı!..

2023-02-07 21:13 - Gündem

Gaziantep’te okullar yarın tatil!

2023-02-05 12:33 - Gündem

İlgili Haberler

Kaymakam Böçkün halk eğitim merkezinde üretilen el emeği ürünleri inceledi

11:20 - Gündem

Suriye’de enkaza dönen Tadomon Mahallesi’nden korkunç görüntüler: Binaların altından insan kemikleri çıkıyor

11:03 - Gündem

Türkiye genelinde aralık ayı yağışları bir önceki seneye göre arttı

11:12 - Gündem

Kars’ta gazetecilerin domuz sürüsüyle imtihanı

10:52 - Gündem

Sokakta kalan evsizleri Büyükşehir kucakladı

10:55 - Gündem

Günün Manşetleri

Babasına destek olmak için öğrendiği kürek yapımında ihracatçı oldu

10:53 - Gündem

Emeviye Caminin halıları Gazianteplilerin eseri olacak

10:37 - Ekonomi

Gaziantep’te 16 Suç Kaydı Bulunan Şüpheli Yakalandı

07:53 - Asayiş

Fatma Şahin’den Nizip’teki KYK Öğrencilerine Ulaşım Müjdesi

07:47 - Siyaset

12 Ocak 2025 Tarihli ve 32780 Sayılı Resmî Gazete

07:15 - Gündem