Diyarbakır’da birincisi düzenlenen 3 gün sürecek ’Mezopotamya Gastronomi Zirvesi’ başladı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ev sahipliğinde 9, 10, 11 Kasım tarihlerinde 3 gün sürecek ve 1’incisi düzenlenen ’Mezopotamya Gastronomi Zirvesi’nin ilk oturumu yapıldı. Zirveye, Amerika, Almanya, İtalya ve Beyrut’tan araştırmacıların yanı sıra eski eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’de farklı üniversitelerden akademisyen ve araştırmacılar katıldı.
Oturumun açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, turizmin artık sadece tarihi mekanları gezip görmekten ibaret olmadığını belirterek, turizmin deneyimlemek, tatmak ve o coğrafyada yaşayanlar gibi yaşamak olduğunu söyledi.
Gastronominin önemine vurgu yapan Kaya, "Temel hedefimiz kentin ekonomik kalkınması. Sahip olduğumuz tarımsal arazi varlığımız, tarımsal ve hayvansal ürün çeşitliliğimiz, tarihi kültürel varlıklarımız ve somut olmayan kültürel miras değerlerimiz tarım ve turizm sektörlerinde en önemli potansiyellerimiz. Aynı şekilde Diyarbakır menşeli ürünlerimiz, zengin endemik bitki çeşitliliğimiz, farklı uygarlıkların, halkların katkısı ile bugüne kadar gelen yöresel lezzetlerimiz, hala gıda ürünlerimizin birçoğunu kırsal bölgelerimizden temin etmemiz önemli avantajlarımız. Gastronomi bize tüm bu potansiyellerin turizme kazandırılması ve sürdürülmesi için bir perspektif sunuyor. Yani gastronomiyi hem kırsal alanlarla daha güçlü bağ kurmak hem de turizmi çeşitlendirmek için önemsiyoruz" dedi.
Kentteki 150 yıllık tarihi bir yapıyı Gastro İnovasyon Merkezi olarak işlendirdiklerini belirten Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
"Gastronomi alanındaki çalışmalarımız son 3 yılda yoğunlaştı. Çalışmaya yöresel ürün ve lezzetlerin tescili ile başladık. Ama sadece tescillemenin yeterli olmadığını o ürünlerin lezzetlerin üretilerek sunulması ve sürdürülmesi gerektiğini gördük. Bu nedenle hemen İçkale dediğimiz eski kent merkezinin arkasında 150 yıllık tarihi bir yapıyı Gastro İnovasyon Merkezi olarak işlevlendirdik. Bugün dışardan gelen misafirlerimiz Arkeoloji Müzesini gezdiler ve Çayönü’nden, Amida Höyük’e, Zerzevan’dan, Körtik Tepe’ye kadar kentte devam eden kazılarda çıkarılan arkeolojik bulguları gördüler. Kaybolan yöresel lezzetlerimizi, kadınların kırsal bölgelerde ürettiği yöresel ürünleri bu merkezde kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistler ile buluşturuyoruz.”
Diyarbakır’da binlerce yıl boyunca farklı etnik unsurların bir arada yaşadığını belirten eski Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Üretim ilişkilerinde, kısa tarihine baktığımızda bu şehri çok önemli görüyorum. Bir kere sadece çeşitlilik alanında değil, kültürel çeşitliliği asırlarca, binlerce yıl birlikte barış içerisinde yaşatabilme yeteneğine sahip bir şehirdir Diyarbakır” ifadelerine yer verdi.