?>

Diz ağrısı çekenlere ’robotik diz’ ve ’kalça protezi’ derman oluyor

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı op. Dr. Murat baloğlu, yürüme sıkıntısı çeken hastaların robotik diz ve kalça protezi cerrahisi ile sağlığına kavuştuğunu belirterek, "özellikle robotik protezlerin dizaynında mobil dediğimiz hareketli protezlerde hastanın namaz kılma anlamında bir engel durumu kalmıyor"dedi.

Sağlık - 9 ay önce

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Murat Baloğlu, yürüme sıkıntısı çeken hastaların robotik diz ve kalça protezi cerrahisi ile sağlığına kavuştuğunu belirterek, "Özellikle robotik protezlerin dizaynında mobil dediğimiz hareketli protezlerde hastanın namaz kılma anlamında bir engel durumu kalmıyor" dedi.

Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Murat Baloğlu, robotik diz ve kalça protezinin kullanım alanları hakkında bilgiler verdi.

Genelde protez kararı verdikleri yaşlı hastalarda kireçlenme, bir aşınma hastalığın gerektirdiği zamanlarda bu ameliyatları yapabildiklerinin altını çizen Baloğlu, “Ama bu illaki yaşlı hastalarda yapılacak diye bir şey yok, genç hasta gruplarında da romatizmal hastalıklara ya da kırıklara bağlı eğer protez devreye giriyorsa bu hastalara mutlaka bunu önermemiz gerekir” diye konuştu. "Hastaya özel üretiliyor"

Protezin ağrılı bir işlemden önce uygulandığını dile getiren Baloğlu, “Kireçlenme dediğimiz durum olunca, iki kemik birbirine sürtüyor, hasta ayağa kalktığında, hatta sonraki dönemlerde istirahatte bile ağrıdan dolayı duramıyor. Bırakın yürümeyi normal istirahat ağrısı, gece ağrısı oluyor. Dolayısıyla bu hastalar bize, ‘Beni ameliyat edin’ diye geliyor. Çoğu hasta grubumuz böyle. Robotik protezler diğer protezlere göre şöyle bir farklılığı var; biz bu protezi hastaya özel ürettiriyoruz. Ameliyat öncesinde tomografi ve filmler sisteme yükleniyor. Sistem sayesinde protezler hastaya özel üretildiği için, kişiye özel olarak gelmiş oluyor. Bu protezi robotik yardımlı olarak ameliyatta hastaya uyguluyoruz. Bu işlem kabaca yarım saat 45 dakika sürüyor” dedi. "Namazını rahatlıkla kılabiliyor"

Hastanın bir iki gün hastanede kaldıktan sonra yürür şekilde taburcu olduğunun altını çizen Baloğlu, “Bu ameliyatta daha az kesiden işlem yapıldığı hem de hastaya özel protez kullanıldığı için hata payımız neredeyse sıfır. Bu nedenle hasta da bir ay sonra geçirdiği bu işlemi neredeyse unutmuş olur.

Yürüme sıkıntısı çeken hasta rahatlıkla yürüyerek çıkıyor. Çünkü ağrı olmadığı zaman hasta zaten yürümek istiyor ve bunu biz de talep ediyoruz. Dolayısıyla bundan sonrasında, ‘aman yürüme üzerine basma’ demiyoruz. Tam yükle mobilize olur şekilde hasta gidebilir buradan. Özellikle namaz kılma noktasında zorlanan yaşlılarımızdan çok soru geliyor. Robotik protezlerin dizaynında mobil dediğimiz hareketli protezlerde namaz kılma anlamında bir engel durum yok. Biz bunu gerekli rehabilitasyon yapıldıktan sonra hasta sandalye ya da başka bir şey kullanmadan namazını kılabilir” ifadelerine yer verdi. "Genç hastalarda da başarıyla uyguluyoruz"

“Buradaki en önemli faktörlerden biri genç hasta grubunda hangi protezi tercih edelim” sorusu olduğunu ifade eden Baloğlu, “Kalça protezlerinde ömrü daha uzun olması için bu robotik protezle birlikte, seramik protez tercih ediliyor. Dolayısıyla 20-25 seneden daha uzun süre gideceği için sağ kalım anlamında genç hastalarda özellikle bunu tercih etmemiz lazım. Kalça kırıklarında önceliğimiz protez olmaz. Protez bizim için özellikle kırık konuşuyorsak en son tercihtir. Eklemde son dönemde Kovid-19’dan sonra kemik erimesi hastalığını çok gördük. Dolayısıyla onlara uyguluyoruz ama kırıklarda ilk önceliğimiz bizim protez olmaz, daha çok kemiği kaynatmaya yönelik işlemler olacak” diye konuştu. "55 yaşından sonra sık uyguluyoruz"

Robotik diz ve kalça protezinin son bir senedir dünyada popüler hale geldiğini aktaran Baloğlu, “Antalya’da biz bunu Memorial’de ilk defa biz uyguladık. Türkiye’de yaklaşık 6 aylık bir mazisi var. Robotik protez sayesinde ameliyat korkulacak bir halden neredeyse çıktı. Çünkü daha basit kesi ile hastanede az kalış sağlanıyor ve erken yük vermekle ilgili korkulacak bir durum yok. Bunun dışında da uzun bir sağ kalım vaat ettiğimiz için bu konuda hiçbir sıkıntı gelişmiyor. Normalde zaten bu protez grubunu 55 yaşından sonra sık uyguladığımız grup böyle yani hastanın kemik kalitesi ile ilgili ya da ek bir hastalığı yok ise biz bunu 80 yaşında 90 yaşında bile uygulayabiliriz böyle bir yaş sınırımız yok” açıklamasında bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te Motosiklet Kazası!

2024-02-21 12:50 - Asayiş

AK Parti Gaziantep Belediye Meclis Üyeleri listelerinin tamamı

2024-02-20 17:36 - Siyaset

İYİ Parti Gaziantep Büyükşehlr adayı belli oldu.

2024-02-19 19:13 - Siyaset

Geleneksel tatlarla tarihe yolculuk: Menengiç kahvesi

2024-02-19 16:16 - Yeme İçme

CHP Gaziantep'te Beklenen İstifa Kararı Geldi!

2024-02-21 14:39 - Siyaset

Gaziantepli Makarna devi firmanın Halka arzı onaylandı…

2024-02-16 23:06 - Ekonomi

AK Parti Gaziantep’ten Flaş Meclis Üyelikleri Açıklaması

2024-02-20 11:09 - Siyaset

Gaziantep’te Freni patlayan kamyon dehşet saçtı

2024-02-20 09:21 - Asayiş

Nizip’te patlayan klima yangınında 1 ölü.

2024-02-17 20:50 - Asayiş

CHP Gaziantep’te neler oluyor? İl Başkanı’nın ardından Şehitkamil başkanı ve yönetimi de istifa etti.

2024-02-20 18:28 - Siyaset

İlgili Haberler

Kütahya’da iş birliği protokolü

17:22 - Sağlık

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (23.11.2024)

17:25 - Sağlık

Otomobili ile şarampole uçan sürücü yaralandı

17:18 - Sağlık

Medical Point’te hemşireler ortak akılla hastalar için karar alacak

15:02 - Sağlık

Alanya’da tarihi geçmiş bebek maması satan zincir market şubesi mühürlendi

13:29 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep FK - Başakşehir FK: 3-0

18:28 - Spor

Gaziantep'te Elektrik Kesintisi 24.11.2024

17:49 - Elektrik ve Su

Gaziantep'te ölen 22 kişi defnedildi! (23.11.2024)

17:30 - Defin Listesi

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (23.11.2024)

17:25 - Sağlık

Gooooool Gaziantep FK 2 Başakşehir 0

16:50 - Spor