?>

Dr. Öğrt. Üyesi Ekici: “İshale yakalanmış her çocuk doktora götürülmeli”

Tedavide kaybedilen su ve elektrolitlerin yerine konmasının en temel unsur olduğunu belirten özel amasya kolmed hastanesi’nde görevli dr. öğrt. üyesi ekici, “bu amaçla bol su içilmeli, ishal için hazır satılan elektrolitli solüsyonların doktor tavsiyesine göre kullanılması gerekmektedir. ?shal süresini kısalttığı bilimsel olarak ispatlanmış probiyotikler ve çinko kullanılmalı, bu amaçla mutlaka doktor tavsiyesine uyulmalıdır. Viral etkenlerde antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak bakteriyel etkenlerde doktorun önermiş olduğu antibiyotiği kullanmak gerekir. Lifli ve yağlı besinlerden kaçınmalı, lifsiz ve yağsız besinler kullanılmalıdır. Bu amaçla yoğurt, tuzlu ayran, yağsız pirinç lapası, yağsız makarna, yağsız erişte, ekmek içi, muz, kabuğu soyulmuş elma, yağsız beyaz et, yağsız kırmızı et yenilebilir” diye konuştu.

Sağlık - 5 ay önce

Dr. Öğrt. Üyesi Mahmut Ekici, “İshale yakalanmış her çocuk doktora götürülmelidir. Çünkü devam eden ishal ve kusmalar ile klinik tablo çok kısa süre içinde derinleşebilmektedir” dedi.

Tedavide kaybedilen su ve elektrolitlerin yerine konmasının en temel unsur olduğunu belirten Özel Amasya Kolmed Hastanesi’nde görevli Dr. Öğrt. Üyesi Ekici, “Bu amaçla bol su içilmeli, ishal için hazır satılan elektrolitli solüsyonların doktor tavsiyesine göre kullanılması gerekmektedir. İshal süresini kısalttığı bilimsel olarak ispatlanmış probiyotikler ve çinko kullanılmalı, bu amaçla mutlaka doktor tavsiyesine uyulmalıdır. Viral etkenlerde antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak bakteriyel etkenlerde doktorun önermiş olduğu antibiyotiği kullanmak gerekir. Lifli ve yağlı besinlerden kaçınmalı, lifsiz ve yağsız besinler kullanılmalıdır. Bu amaçla yoğurt, tuzlu ayran, yağsız pirinç lapası, yağsız makarna, yağsız erişte, ekmek içi, muz, kabuğu soyulmuş elma, yağsız beyaz et, yağsız kırmızı et yenilebilir” diye konuştu.

Korunmada en önemli etkenin başında genel temizlik kurallarının geldiğini vurgulayan Mahmut Ekici, “Besinler temiz su ile bol yıkandıktan sonra yenmeli, ishale yakalanmış birey ile ortak malzeme kullanılmamalı ve bu bireyler ortak yaşam alanlarından hastalık etkeni geçene kadar uzak durmalıdır. Her beslenme öncesi eller temiz su ile yıkanmalıdır. Aşısı bulunan etkenlere karşı çocuklar, doktor önerisi ile ve ailenin izni dahilinde aşılanmalıdır” şeklinde konuştu.

Yaz ishallerinin çocuklarda sık görülebilen, çoğunlukla basit tedavi yöntemleri ile iyileşebildiği gibi bazen hayatı tehdit edebilen önemli bir sağlık sorunu olduğunun altını çizen Ekici, “Genel olarak her zamankinden daha sık veya fazla sayıda ve daha yumuşak dışkılamaya ishal diyoruz. Her bireyin barsak hareketi ve günlük normal dışkılama sayısı farklı olduğu için ishali tanımlamak için kesin günlük dışkılama sayısını belirtmekten ziyade her zamankinden daha yumuşak, sulu gaita yapmak veya her zamankinden daha fazla sayıda gaita çıkışına sahip olmak şeklinde tanımlamak daha doğru olacaktır. İshale yakalanmış bir çocukta ishalin yanı sıra kusma, ateş, karın ağrısı, halsizlik, iştahsızlık gibi diğer durumlar da görülebilir. İshalin en önemli sorunu, gerek gaita ile gerekse de kusma yoluyla meydana gelen sıvı ve elektrolit kayıplarıdır. Bilindiği üzere normal yetişkin bir insanın vücudunun üçte ikisi sudan ibarettir. Çocuklarda ise yaş küçüldükçe su oranı daha da artmaktadır. Örneğin yeni doğmuş bir bebeğin vücudunun yüzde 75’i sudan ibarettir. İshal ve kusma ile vücutta su kaybının meydana gelmesi ve su-elektrolit dengesinin bozulması çocukları derhal etkilemekte ve hemen belirti vermektedir. Susama, halsizlik, ciltte kuruluk ve solukluk, gözyaşı azalması, ağız kuruluğu, küçük bebeklerde bıngıldakta çökme, şuur durumunda ise tedavi edilmediği takdirde komaya kadar gidebilen etkilenmeler söz konusu olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Eski ortakların tartışması kanlı bitti: 3 ölü

2024-07-09 17:13 - Asayiş

Gaziantep'te husumetlilerin silahlı kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

2024-07-11 19:57 - Asayiş

Gaziantep’te oto yıkamacının şok ölümü

2024-07-14 22:12 - Asayiş

Gaziantep'te gölet faciası! 4 kişiden 1'i kurtuldu

2024-07-09 16:33 - Asayiş

Tancan’dan AK Parti Şahinbey ve Şehitkamil’e Önemli Ziyaret

2024-07-13 22:11 - Siyaset

Gaziantep’te O Ünlü Sitede Korkunç Ölüm!

2024-07-15 09:53 - Asayiş

Valilikten o kavgayla ilgili açıklama!..

2024-07-08 23:52 - Asayiş

Gaziantep'te silahlı çatışma! Yaralılar var

2024-07-09 16:40 - Asayiş

Gaziantep'te Bugün Vefat ve Defin Listesi! (10-07-2024)

2024-07-10 18:00 - Defin Listesi

Başkan Umut Yılmaz’dan protesto açıklaması

2024-07-12 18:46 - Gündem

İlgili Haberler

Diz kireçlenmesi 50 yaşından sonra daha sık görülüyor

12:17 - Sağlık

Sağlık turizminde 2024 yılında uluslararası anlaşmalar yapıldı

11:53 - Sağlık

Salgını önlemede en önemli tedbir el yıkamak

11:54 - Sağlık

Uzmanından uyarı: “Safra yolu hastalıkları mide sorunlarıyla karıştırılabilir”

11:44 - Sağlık

Menteşe Belediyesi’nden “Sağlıklı Toplum, Sosyal Belediye” projesi

11:35 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yabancı büyükelçilerin gözünden Türkiye'de 2024

11:37 - Yaşam

Mesleki eğitimde, öğrencilere sanayi şehirlerindeki okullara geçiş imkanı

11:32 - Eğitim

Devlet memurlarına ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun Resmi Gazete'de

11:27 - Gündem

Gaziantep’te 105 bin 757 adet sahte ilaç ele geçirildi

11:02 - Asayiş

Gaziantep’te 24 aranan şahıs yakalandı

10:16 - Asayiş