Dünyada kuraklık alarmı! Çim sulamak yasaklandı

Haber 7 - Avrupa’dan ABD’ye Afrika’dan Ortadoğu’ya dünya son yılların en kötü kuraklığını yaşıyor. Kuraklığın tarım rekoltesini de vurması beklenirken birçok ülkede su tüketimini azaltmak için önlem alınıyor.

Dünya - 2 yıl önce

Yıllardır tekrarlanan, Kuraklık ve aşırı sıcakların giderek daha sık ve uzun sürelerle görüleceği uyarılarının ardından iklim değişikliğinin olumsuz etkileri başta güney Avrupa olmak üzere tüm dünyada net şekilde görülüyor. Termometrelerde rekor seviyelerin görüldüğü bu yaz, pek çok ülkede çim sulamaktan araba yıkamaya su kullanımı katı şekilde sınırlandırıldı. İşte öne çıkan uygulamalar:

ABD: ÇİM YERİNE ÇÖL BİTKİSİ

ABD’de başta California ve Teksas olmak üzere toplam nüfusun 3’te birine karşılık gelen 110 milyon kişinin yaşadığı 12 eyalette hanelerin su kullanımı haftalardır kısıtlanıyor. En yaygın önlem çim sulamaya getirilen süre kısıtlamaları. Los Angeles gibi bazı şehirlerde çimlerin daha az su talep eden çöl bitkileriyle değiştirilmesi teşvik ediliyor. Yüzme havuzlarına buharlaşmayı önlemek için örtü zorunluluğu getirilirken, bazı bölgelerde otomobil yıkamak yasak. İhlal durumunda hanelere su arzı kısılıyor. Hafta başında Massachusetts’in Pembroke kasabasında yangın musluklarından su almak isteyen itfaiyeye bile izin verilmedi.

İTALYA: SÜS HAVUZLARI KAPANDI

Kuraklıktan en kötü etkilenen ülkelerden İtalya’da turistik Verona ve Milano kentlerinde süs havuzları kapatıldı. Birçok şehirde içme suyunu bahçe sulaması ve otomobil yıkamakta kullanmak yasak. Risotto’nun memleketinde pirinç tarlaları bile kururken, su parklarının da kapatılması gündemde. Altyapının eskidiği ülkede, su şebekesinde yüzde 50’yi bulan kaçak oranı ve düşük su fiyatı tartışma konusu. Uzmanlara göre 2 Euro ile Avrupa’nın en ucuz suyunu tüketen İtalyanlar israfta birinci sırada.

FRANSA: ARABA YIKAMAK YASAK

Ortalamadan yüzde 45 daha az yağış alan Fransa’nın neredeyse tümünde bahçe bitkileri ve çimlerin sulanması sıkı kurallara bağlandı. İçme suyu ile otomobil yıkamak yasaklanırken, israfa karşı denetimler sıkılaştırıldı.

İSVİÇRE: AĞIR PARA CEZALARI

Karlı dağ manzaralarıyla ünlü İsviçre’de içme suyunun bahçe sulamak, araba yıkamak veya yüzme havuzlarını doldurmak için kullanımına 10 bin Frank’a kadar para cezası getirildi. Benzer şekilde kayak merkezleriyle ünlü Slovenya’da halka açık çeşmelerin suyu kesildi, parklarda çim sulamaya ara verildi.

SUSUZLUK ALARM VERDİ

* Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunması nedeniyle dünya gıda güvenliği tehlikeye girerken kuraklığın da gıda arzında daralmaya neden olmasından endişe duyuluyor.

* İtalya’nın kuzeyindeki beş bölgede kuraklık nedeniyle acil durum ilan edildi. Ülkenin verimli Po Ovası, bu yıl karın az düşmesi ve yağış azlığından kuruma noktasına geldi. Ülkenin risotto pirinçlerinin üretildiği Po Ovası’nda rekoltenin yüzde 30-40 düşmesi bekleniyor.

* İspanya’yı da kuraklık vurdu bu nedenle zeytinyağı üretiminde ciddi düşüş bekleniyor. Sulanmayan zeytinliklerde ortalamaya göre yüzde 25, sulanan arazilerde ise yüzde 50-60 verim öngörülüyor.

* İspanyol Tarım uzmanı Juan Carlos Hervas, “Zeytin ağaçları, su kıtlığına dayanıklıdır. Ancak aşırı kuraklık olduğunda hayatta kalma mekanizmalarını aktive ederler. Ölmezler ama ürün vermezler” yorumunda bulundu.

* Suriye, Lübnan gibi ülkeler yüzyılların en kurak döneminden geçerken, yeraltı sularında azalırken, çölleşmeyle kum fırtınalarını daha yaygın hale geliyor. İklim değişikliğiyle birlikte aşırı yağış, dolu gibi ekstrem hava şartları da gıda üretimini olumsuz etkiliyor.

KAYNAK : Hürriyet
Haftanın Öne Çıkanları

Vali Gül’den Yılmaz Öztúrkmen meselesi ve iddialarla ilgili açıklama!..

2022-07-24 20:02 - Gündem

Sağlık-Sen’i sarsan karar! Başkan Kerkez açığa alındı

2022-07-28 12:07 - Gündem

Fenerbahçe, Luiz Gustavo'nun Al Nassr'a transfer olduğunu açıkladı

2022-07-27 20:21 - Spor

Pozantı’da yeni bungalov evler yapılıyor

2022-07-28 11:36 - Gündem

Naksan davasında flaş tahliyeler!..

2022-07-27 20:01 - Asayiş

Jennifer Lopez ile evlenen Ben Affleck balayında ağzı açık uyuya kaldı

2022-07-25 15:08 - Magazin

Aşiret düğününde kilolarca altın takıldı! Gelin halay bile çekemedi

2022-07-25 13:46 - Yaşam

Milletvekili Atay’dan FETÖ firarisi hakkında zehir zemberek sözler..

2022-07-24 21:12 - Gündem

Show TV'nin yeni dizisi “Gelsin Hayat Bildiği Gibi” reyting yarışında ne yaptı?

2022-07-22 11:13 - Magazin

Ak Parti Gaziantep’in acı kaybı.

2022-07-24 17:41 - Asayiş

İlgili Haberler

Taraftarlar sokaklara döküldü! Yurtta şampiyonluk coşkusu

23:03 - Dünya

T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıdır, Suriye'yi ziyaret etti

18:07 - Dünya

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

14:24 - Dünya

Dünya Genelinde Kömür Santralleri Kapatılıyor: İşte Detaylar

12:13 - Dünya

IKBY'de Seçimlerin Durumu: KDP'nin Katılmama Kararı ve Sonuçları

11:43 - Dünya

Günün Manşetleri

AMACIMIZ BU BAYRAĞI ÇOK DAHA YÜKSEKLERE TAŞIMAK

21:32 - Siyaset

GAÜN Nizip Eğitim Fakültesi öğrencilerinin diploma sevinci

18:03 - Eğitim

Gaziantep'te ölen 40 kişi defnedildi! (28.06.2024)

17:57 - Defin Listesi

Gaziantep FK’da Bilal Çeker sürprizi

17:49 - Spor

Şehitkamil’de emeklilere özel “Emeklihane” açıldı

17:33 - Gündem