?>

“Düzenli balık tüketimi, Alzheimer riskini azaltabilir”

Medical park göztepe hastane kompleksi’nden uzman diyetisyen fatma gizem bahadır

Sağlık - 2 ay önce

Balık tüketiminin yüksek Omega-3 içeriği sayesinde, zekâ gelişimine katkı sağladığını belirten Uzm. Dyt. Gizem Bahadır, “Balık tüketimi ile Omega-3 içeriği almak eklem ağrılarına iyi gelir. Çocuklarda dikkat dağınıklığını engeller. Balık, genel olarak içerdiği vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını korur. Kalsiyum içeriği ile kemik sağlığını korur. Düzenli tüketilen balığın Alzheimer’a yakalanma riskini azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır” dedi. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Uzman Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, balık tüketmenin faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu. Hangi ayda hangi balığı tercih etmemiz gerektiğinden bahseden Uzm. Dyt. Bahadır, “Ocak ve şubat aylarında uskumru, palamut, hamsi gibi balıklar; mart ve nisan aylarında kefal, levrek, mezgit, barbunya tüketilebilir. Haziran ayında ise balıklar verimsiz olmaya başlar. Uskumru ve mezgit tüketilebilir. Eylül ayında tekrar balıkçılık verimli hale gelir. Lüfer ve palamut, aralık ayı ise uskumru, lüfer ve hamsinin en lezzetli olduğu dönemdir” diye konuştu. “Yüksek miktarda Omega-3 içerir”

Balıkta bulunan besin değerlerine değinen Uzm. Dyt. Bahadır, “Balık, yağ ve proteinden oluşur; hiç karbonhidrat içermez. Aynı zamanda içerisinde sodyum ve potasyum bulunur ve A vitaminini içerir. Balıklar, özellikle somon ve uskumru balığı, yüksek miktarda Omega-3 içerir. Selenyum ve D vitamini açısından da zengindir. Hamsi ve levrek balığı da B vitamini açısından zengindir. Hamsi ve sardalya gibi küçük balıklar, aynı zamanda kalsiyum açısından da zengindir” şeklinde konuştu. “Çocuklarda dikkat dağınıklığını engeller”

Balık tüketiminin öneminden bahseden Uzm. Dyt. Gizem Bahadır, “Balık, yüksek omega-3 içeriği sayesinde zekâ gelişimine katkı sağlar. Yine Omega-3 içeriği ile eklem ağrılarına iyi gelir. Çocukların dikkat dağınıklığını engeller. Balık, genel olarak içerdiği vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Düşük karbonhidrat içeriği sayesinde diyabet gelişim riskini azaltır. İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını korur. Kalsiyum içeriği ile kemik sağlığını korur. Düzenli tüketilen balığın Alzheimer’a yakalanma riskini azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır” dedi. “Kızartarak pişirmek vitamin değerlerini azaltabilir”

Doğru pişirme yöntemlerini anlatan Uzm. Dyt. Bahadır, “Balığı, vitamin değerlerinin ölmemesi için kızartmamalıyız. Balık, kısa sürede pişebilen bir besindir. Fırında, ızgara, buğulama ya da buharda pişirme yöntemlerini kullanmalıyız. Fırında pişirirken 120-150 derecede 10-15 dakika yeterli olacaktır. Buharda ve buğulamada da 10 dakikada pişirebilirsiniz. Izgara yapılacaksa, az miktarda zeytinyağı tercih edilmelidir. Balığın en yararlı tüketimi, kendi yağında fırında pişirmektir. Yüksek ısıda ve uzun sürede pişirilirse, protein ve vitamin değeri azalacaktır. Özellikle kış aylarında, haftada 2 kez mutlaka balık tüketmeliyiz” dedi. “Ağır kokan balıktan uzak durulmalı”

Balık seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken Uzm. Dyt. Gizem Bahadır, “Balık seçimi yaparken cıva içeriği düşük olan balıklar seçilmelidir. Taze balığın derisi mutlaka parlak olur. Ayrıca gözleri de parlak olur ve içe çökük olmamalıdır. Balıklar buz içerisinde olmalıdır. Ağır kokmamalı, kokusu hafif olmalıdır ve suya konulduğunda dibe batması gerekir” ifadelerini kullandı. “Zehirlenmemek için öneriler”

Balıktan zehirlenmemek için tavsiyelerde bulunan Uzm. Dyt Bahadır, “Balık, doğru pişirme tekniği ile pişirilmelidir. Balık, pişirilmeden önce iyice temizlenmelidir. Balığın saklama koşullarına da dikkat etmek gerekir. Balığı saklayacaksak, tuzlayarak buzdolabının dondurucu bölümünde saklamak gerekir. Oda ısısında 24 saatten fazla tutulmamalıdır. Balığın taze olmasına özen gösterilmelidir. Yüksek cıva içeren balıklar zehirlenme yapabileceği için tüketilmemelidir. Balon balığı, vatoz, iskorpit gibi balıklar tüketilmemelidir” açıklamasında bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Yedek lastikten 25 kilo 700 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-07 09:38 - Asayiş

Bitlis’te 3 kilo metamfetamin ele geçirildi

2024-10-07 14:30 - Asayiş

Samsun’da 730 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-10-13 21:44 - Asayiş

Gaziantep’te aile katliamı yaşandı, 6 ölü var

2024-10-12 12:53 - Asayiş

AK Parti Nurdağı’ndan bir istifa daha…

2024-10-08 10:41 - Siyaset

Gaziantep'te o ölümler bitmiyor

2024-10-10 14:15 - Asayiş

Gaziantep’te Üzücü Ölümler Devam Ediyor: Yine İki Kişi intihar etti. İntiharlar şehri olduk!!..

2024-10-11 10:48 - Asayiş

Gaziantep’te Şüpheli Ölüm: Ali Veli İş Merkezi’nde Bir Kişi Ölü Bulundu

2024-10-12 20:47 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan Şahinbey Belediye Başkanı Tahmazoğlu’nu kabul etti

2024-10-09 20:17 - Siyaset

CHP’li Meriç Türkiye’yi sarsan olay yerinde.

2024-10-12 15:05 - Asayiş

İlgili Haberler

Türk Kızılay’ı, Görele Müftülüğü personeline altın madalya verdi

14:11 - Sağlık

Sağlık Buluşmaları’nda deri sağlığı konuşuldu

14:12 - Sağlık

Helikopter ambulans 22 yaşındaki hasta için havalandı

12:48 - Sağlık

Dr. Şenol Coşkun: “Soğuk havalar kalp sağlığını tehdit ediyor”

12:10 - Sağlık

Dr. Yüksel Çelik: "Yeni yönetmelikle ilaç yazmada kısıtlama değil akılcı ilaç kullanıma teşvik gelmiştir"

11:30 - Sağlık

Günün Manşetleri

Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için kuvvetli sağanak uyarısı

23:33 - Gündem

Valilikten Gaziantep için kuvvetli yağış uyarısı!

22:44 - Gündem

Hayırsever Bilal Çeker’den Huzurevine Anlamlı Ziyaret

19:37 - Yaşam

Şam'da tarihi anlar! Bakan Fidan ve Ahmet eş-Şara'dan tüm dünyaya son dakika çağrısı

18:58 - العربية

Mustafa Teke Yazdı.. Gaziantep FK Şiir Gibi

17:54 - Spor