?>

Eğitim uzmanı Beledioğlu: “İkinci öğretimlerin kapanmasıyla birlikte bölümlerde talep artışı olacak”

Eğitim uzmanı süleyman beledioğlu, başlayacak olan tercih dönemine ilişkin, “ikinci öğretimlerin kapanmasıyla birlikte bölümlerde talep artışı olacak” dedi.

Eğitim - 5 ay önce

Eğitim uzmanı Süleyman Beledioğlu, başlayacak olan tercih dönemine ilişkin, “İkinci öğretimlerin kapanmasıyla birlikte bölümlerde talep artışı olacak” dedi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla 2 milyon 819 bin 362 kişinin yarıştığı sınavda adaylar üniversite tercihlerine odaklandı. Tercih döneminde adaylar yeteneklerine ve puanlarına göre en uygun okul ve bölümleri tercih ederek, üniversite hayatına başlayacak. Eğitim uzmanı Süleyman Beledioğlu, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamalarda, tercih yapacak adaylara tavsiyelerini sıraladı. Beledioğlu, fazladan 170 bin 12’inci sınıf öğrencisinin sınava girdiğini dile getirerek, bu yıl sıralaması iyi olabilecek öğrenci sayısının geçen seneye göre daha fazla olduğunu söyledi. Beledioğlu, 170 bin adayın beraberinde ‘nitelikli yığılmayı’ getireceğini kaydederek, “Sorular kolay olduğu zaman genel olarak yığılma fazladır ama bu sene soru kolaylığına dayalı bir yığılma beklenmiyor ama bu yıl birbirine puanı çok yakın ve yüksek puanlı öğrenci sayısı artıyor. Geçen sene aynı bölüme puanı yüksek 3 bin kişi başvurmuşsa bu yıl o bölüme puanı yüksek 5 bin kişinin başvurma ihtimali var” dedi. “Böyle bir dönem hiç görülmedi”

Aday sayısının fazla olmasından dolayı tercihlerde öğrencilerin çok dikkat etmelerini ve tercih yelpazelerini geniş tutmaları tavsiyesinde bulunan Beledioğlu, “24 tercihinin tamamını mutlaka yapmalarını tavsiye ediyoruz çünkü yüzde 100 kazanacağım dediğiniz bir yeri bu sene tutmama ihtimali var. ÖSYM tarihinde sınav tercihleri, öğrencilerin bu meslek tercihleriyle ilgili geçmiş yıllara baktığınız zaman böyle bir dönem hiç görülmedi” ifadelerini kullandı. “İkinci öğretimlerin kapanmasıyla birlikte bölümlerde talep artışı olacak”

Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programların kapanması sonucu normal öğretime olan talebin artacağına dikkati çeken Süleyman Beledioğlu,“2024 tercihlerinde bir de ikinci öğretimlerin kapanmasıyla birlikte bölümlerde talep artışı bir de buradan gelecek. Böyle enteresan bir durumla karşı karşıyayız. İkinci öğretimlerin kapatılmasına bağlı olarak tercihlerin geniş yelpazede yapılmak zorunda olunmasını bir kez daha zorunlu kılan bir durumla karşı karşıyayız. Bir yandan da 70’in üzerinde geleceğin meslekleri bölümleri açıldı. Ve genel kontenjan geçen seneyle kıyasladığınızda düşmedi. Geçen sene 1 milyonu aşkın bir kontenjan vardı bu sene de var. O da bir iç rahatlatıcı bir şey tabii” diye konuştu.

Mimarlık, psikoloji ve eczacılık gibi alanlarda kontenjan kısıtlamasına gidildiğini sözlerine ekleyen Beledioğlu, kontenjan kısıtlandığı zaman puanların kendiliğinden yükseleceğini söyledi. “Tercih listesi oluşturup onu uzman rehber öğretmenlere danışarak bir risk analizi yaptırmalarını özellikle tavsiye ederim”

Öğrencilerin tercih döneminde dikkatli olması konusunda uyarı yapan Beledioğlu, özellikle ilk 5 gün tercih edilecek bölümlerin araştırılmasını tavsiye ederek, “Hangi bölümü yazmalıyım? Hangi bölümlerde sıralamalar yükselmiş, ne kadar yükselmiş, ne kadar düşmüş? Geçen seneye göre kontenjan farklılıkları nedir? Bu veri madenciliğini yaptıktan sonra bir tercih listesi oluşturup onu uzman rehber öğretmenlere danışarak bir risk analizi yaptırmalarını özellikle tavsiye ederim” şeklinde konuştu. “Geleceğin mesleği diye açılan mesleklere gözü kapalı yazsınlar”

Mühendislik bölümlerinin tamamının istihdama daha duyarlı hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Beledioğlu, “Geleceğin mesleği dediğimiz 2 yıllık olabilir, 4 yıllık olabilir veri analistliği, bilgi güvenliği, teknoloji, bilim, bulut bilişim gibi bölümler sanki mühendisliğin altında kalmış gibi gözüküyor ama emin olun önüne geçmiş vaziyette. Geleceğin mesleği diye açılan mesleklere gözü kapalı yazsınlar. Yazmak istemiyorlar mı? O zaman bir mühendislikte okuyup bugün açılan o geleceğin meslekleri ile ilgili mesleklerde yüksek lisans sertifikasyon programları ve yan dal gibi çeşitli hamleler ile diplomalarını güçlendirmeleri, pekiştirmelerini tavsiye ediyoruz” tavsiyelerinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Eski ortakların tartışması kanlı bitti: 3 ölü

2024-07-09 17:13 - Asayiş

Gaziantep'te husumetlilerin silahlı kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

2024-07-11 19:57 - Asayiş

Gaziantep’te oto yıkamacının şok ölümü

2024-07-14 22:12 - Asayiş

Gaziantep'te gölet faciası! 4 kişiden 1'i kurtuldu

2024-07-09 16:33 - Asayiş

15 Temmuz Demokrasi Müzesi hain darbe girişimine ayna tutuyor

2024-07-15 17:37 - Gündem

Tancan’dan AK Parti Şahinbey ve Şehitkamil’e Önemli Ziyaret

2024-07-13 22:11 - Siyaset

Gaziantep’te genç kadın intihar etti

2024-07-16 10:07 - Asayiş

Gaziantep’te O Ünlü Sitede Korkunç Ölüm!

2024-07-15 09:53 - Asayiş

Gaziantep'te silahlı çatışma! Yaralılar var

2024-07-09 16:40 - Asayiş

Gaziantep'te Bugün Vefat ve Defin Listesi! (10-07-2024)

2024-07-10 18:00 - Defin Listesi

İlgili Haberler

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam Halk Kütüphanesi açılışına katıldı

18:55 - Eğitim

Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesinden anlamlı belgesel

18:09 - Eğitim

Selçuk Üniversitesinde teknoloji ve inovasyon konuşuldu

17:21 - Eğitim

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, sağlık ve eğitim alanındaki yatırımlarla büyüyor

17:10 - Eğitim

Çevre Tırı KAEÜ’de

16:47 - Eğitim

Günün Manşetleri

Son dakika! Muğla'da peş peşe 2 deprem yaşandı

22:52 - العربية

Bu birliktelik ve başarı alkışlanır.

22:14 - Kültür

Şehitkamil’de Sahte Alkol Operasyonu: 3 Kişi Gözaltında

21:28 - Asayiş

Putin, Ukrayna ile ateşkesi 'Karşı değiliz' diye duyurdu

20:43 - العربية

Gaziantep’te Planlı Elektrik Kesintileri: İlçe ve Sokaklar Belirlendi 27/12/2024 Cuma

19:47 - Elektrik ve Su