Ekonomist Prof. Dr. Kozanoğlu: “Önümüzdeki çeyreklerde büyüme hızı yavaşlayabilir”

2024 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından ekonomist prof. Dr. Hayri kozanoğlu önemli değerlendirmelerde bulundu. Kozanoğlu, “önümüzdeki çeyreklerde büyüme hızının yavaşlamasını, yüksek faizler ve kredi büyümesini sınırlayan makro ihtiyati önlemlerle de ekonomik büyüme hızının düşmesini bekleyebiliriz” dedi.

Ekonomi - 4 hafta önce

2024 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu önemli değerlendirmelerde bulundu. Kozanoğlu, “Önümüzdeki çeyreklerde büyüme hızının yavaşlamasını, yüksek faizler ve kredi büyümesini sınırlayan makro ihtiyati önlemlerle de ekonomik büyüme hızının düşmesini bekleyebiliriz” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisini açıkladı. Buna göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2024 yılı birinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,7 arttı. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2024 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; inşaat sektörü toplam katma değeri yüzde 11,1, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 5,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 5, sanayi yüzde 4,9, tarım yüzde 4,6, hizmetler yüzde 4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,3, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,8, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,5 ve finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 2 arttı.

Rakamların açıklanmasının ardından Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi, Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu konuyla ilgili detaylı değerlendirmelerde bulundu ve gelecek dönemle ilgili beklentilerini aktardı.

Öncelikle enflasyon beklentilerinin kırılmamasının tüketim talebinin öne çekilmesinden kaynaklandığını söyleyen Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu açıklamalarında şöyle önemli noktalara değindi:

“Yüzde 5,7’lik ilk çeyrek büyüme, Türkiye’nin potansiyel 3,5-4 büyüme temposunun üzerinde büyük ölçüde enflasyon beklentilerinin kırılamaması, tüketim talebinin hem bireyler hem de firmalarca öne çekilmesinden kaynaklanıyor.”

“Parasal sıkılaşma sürmesine karşın yılın ilk çeyreğinde uygulanan faiz oranları hala beklenen enflasyonun üzerindeydi. Dolayısıyla borçlanarak harcamayı teşvik ediyordu. Kredi kartı aylık faiz oranları yüzde 3,66, 2023 sonunda ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 62, ticari kredi faiz oranları yüzde 52 düzeyindeydi. Yılın ilk üç ayında bireysel kredi kartı borçları yüzde 19,2 artarak 1377 milyar liraya, tüketici kredileri borç bakiyesi ise 7,4 artışla 1624 milyar liraya yükseldi.”

“Yılın ilk çeyreğinde iş gücünün payı ücret zamlarıyla artıyor, yıl sonuna doğru her çeyrek kademeli geriliyor”

“Yıl başında asgari ücrete yapılan yüzde 49 zam ve emekliler ile kamu çalışanlarının ücretlerinin enflasyona paralel artışı işgücü ödemelerinin katma değer içindeki payını yüzde 42’ye yükseltti. Genel olarak yılın ilk çeyreğinde iş gücünün payı ücret zamlarıyla artıyor, yıl sonuna doğru her çeyrek kademeli geriliyor. Bu da yıl başında ücretlilerin satın alma gücünün daha yüksek olmasını sağlıyor, talebe olumlu yansıyor. Hem yüksek enflasyon beklentisi hem de 2024’te asgari ücrete tek tam yapılacağı açıklaması talebin çekilmesini getiriyor.”

“Covid salgını döneminde tüm dünyada çevrim içi çalışabilen profesyonel meslek sahipleri ücretlerini olabilirken, kısıtlamalar nedeniyle tüketimlerini kıstılar. Bu da tasarruflarının artışına, tüketimlerinin bastırılmasına neden oldu. Yaşam normalleşince turizm, dışarıda yeme-içme, kültür sanat benzeri faaliyetlere talep sıçradı.”

“Gelir ve servet dağılımı bozukluğu var”

“Türkiye’de çok ciddi bir gelir ve servet dağılımı bozukluğu var” diyerek servet algısının altını çizen Kozanoğlu, “Düşük faiz döneminde karlar sıçradı, emlak fiyatları arttı, borsa yükseldi. Bu dönem varlıklı sınıflara yönelik gelir transferi, ‘servet etkisi’ oluşturdu. Yani yakın dönemde daha da zenginleşen kesimler tüketimden kaçınmıyor, yüksek enflasyon harcama eğilimlerini azaltmıyor. Bu olguyu 2024’ün ilk dört ayında ithalat yüzde 9 gerilerken, tüketim malları talebinin yüzde 23,5 artışında da gözlemliyoruz.”

“Önümüzdeki çeyreklerde büyüme hızı yavaşlayabilir”

Altınbaş Üniversitesinden Prof. Dr. Kozanoğlu, büyüme rakamlarının “Reel GSYH’nin hesaplandığı deflatör, üretici ve tüketici fiyatları göz önüne alınarak belirleniyor. Açıklanan enflasyon verilerinin de gerçekten düşük olması halinde, büyüme hızı yüksek çıkıyor” diyerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Para politikaları sıkı tutulurken, yüksek bütçe açıklarının sürmesi haliyle mal ve hizmet talebini yüksek tutuyor, büyüme hızını yukarı çekiyor. Önümüzdeki çeyreklerde büyüme hızının yavaşlamasını, yüksek faizler ve kredi büyümesini sınırlayan makro ihtiyati önlemlerle ekonomik büyüme hızının düşmesini bekleriz. Hatta 2024’un son çeyreğinde ekonominin durma noktasına gelebileceğini düşünüyorum.”

Haftanın Öne Çıkanları

GAZİANTEP HAK ETTİĞİ YERDE KALDI

2024-05-26 22:07 - Spor

Şimşek ailesinin mutlu günü. Nikaha kimler şahitlik etti?

2024-05-29 22:37 - Gündem

Gaziantep’te o hastane önünde şok intihar!

2024-05-26 17:01 - Asayiş

TAHMAZOĞLU’NDAN DEV PROJELER

2024-05-31 10:59 - Gündem

Gaziantep'in Kent Konseyi Başkanı Güzelbey oldu

2024-05-25 17:26 - Gündem

Meteoroloji'den 13 ile son dakika uyarısı!

2024-05-27 07:42 - Gündem

T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıdır, Suriye'yi ziyaret etti

2024-05-25 18:07 - Dünya

Mersin’de zincirleme kaza: 12 Ölü ve yaralılar var

2024-05-26 20:05 - Asayiş

Taraftarlar sokaklara döküldü! Yurtta şampiyonluk coşkusu

2024-05-26 23:03 - Dünya

Hakan Aslansoy'un baba acısı

2024-05-26 10:56 - Defin Listesi

İlgili Haberler

Denizli kuru meyve ve mamulleri sektöründe büyümeye devam ediyor

08:34 - Ekonomi

Gaziantep’te çevre ve ekonomi için büyük adım!

08:21 - Ekonomi

DAİMFED Malatya Şubesi’nin açılışı gerçekleştirildi

18:44 - Ekonomi

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sadıkoğlu, yeni hibe desteği talep etti

18:17 - Ekonomi

Soydan: “Temmuz ayında yapılacak olan çalışmalar gerçek rekolteyi yansıtacaktır”

18:09 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Şanlıurfa Gaziantep'i geçti!

08:49 - Gündem

Gaziantep'te feci kaza: 7 araç birbirine girdi

08:38 - Asayiş

Gaziantep’te çevre ve ekonomi için büyük adım!

08:21 - Ekonomi

Belediye Başkanı’nın karıştığı kazada soru işaretleri!

08:10 - Asayiş

Gaziantep Hava Durumu: Havanın Açık, en yüksek sıcaklığın 36° ve en düşük sıcaklığın 23° olması bekleniyor. Rüzgar K yönünde 1.03 KM/S hızında, nem oranı 24% civarında, bulut oranının da 0% olması bekleniyor.

08:05 - Gündem