Eski Yugoslavya göçmeni atalarının mesleği el yapımı ayakkabıcılığı yaşatıyorlar

Üsküp'te yemeni, çarık ve mest üretirken 1955'te İnegöl'e göç eden Arnavut asıllı 3 kardeşten en küçüğünün Türkiye'ye taşıdığı meslek, babadan oğullarına geçti.

Kültür - 3 yıl önce

Bursa

Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşayan 3 kardeş, atalarının Eski Yugoslavya'dan taşıdığı el yapımı ayakkabıcılık mesleğini aynı dükkanda el ele verip çalışarak sürdürüyor.

Recai, Sezai ve Hakan İleri kardeşlerin, yemeni, çarık ve mest üreten dedelerinin kardeşi Enver İleri'den babaları Celal İleri'ye, ondan da kendilerine geçen mesleği güncelleyerek imal ettikleri ayakkabılar, Bursa'nın yanı sıra Eskişehir, Kütahya, Bilecik ve Afyonkarahisar gibi çevre illere toptan satılıyor.

Arnavut asıllı ailesinin ayakkabıcılık öyküsünü AA muhabirine anlatan Hakan İleri, dedesi Zumber İleri'nin, kardeşleri Sefer ve Enver İleri ile 1955'te o dönem Yugoslavya sınırlarında yer alan Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'ten İnegöl'e göç ettiğini söyledi.

Türkiye'ye geldiklerinde dedesi ve Sefer İleri'nin fidancılığa yöneldiğini, diğer kardeşin ise yemeni, çarık ve mest üretimine devam ettiğini belirten İleri, şöyle konuştu:

"Babam o zaman dedemlerin fidancılık işini beğenmediği için okula başlamadan ayakkabı imalathanesine girip, askere gideceği güne kadar amcasının yanında çalışmış. Askerden sonra da kendi imalathanesini kurmuş. Babam 58 yıl bu işle uğraştıktan sonra geçen yıl vefat etti. Dedem ve kardeşi de önceki yıllarda vefat etti. Babama mesleği öğreten en küçük kardeşleri Enver İleri ise 79 yaşında, İnegöl'de kendine ait bir atölyesi var ve ısmarlama ayakkabılar yapıyor."

İleri, ağabeyleriyle üretime devam ettiklerini ancak 20-30 yıl önce kullanılan kaliteli malzemeleri bulamadıklarını dile getirdi.

Tamamen deriden, el işçiliğiyle orijinal ayakkabılar ürettiklerine dikkati çeken İleri, "Bizden sonra gelecek olan neslin yani hiç kimsenin bu işe gireceğini düşünmüyorum. Çünkü her geçen gün farklı sıkıntılar çekmeye başlıyoruz. Mesela 'sayacı' dediğimiz meslek grubu, yani ayakkabının terzisi, İnegöl'de sadece bir ustamız var, bir de Bursa'da var. O abiler de 50-55 yaşlarında. Çırak, kalfa sıkıntısı bizde olduğu gibi onlarda da var." dedi.

"Çırak yok, yetişmiyor"

Ortanca kardeş Sezai İleri ise baba mesleği olmasından dolayı ayakkabıcılığa ilkokul birinci sınıfta başladığını bildirdi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye'ye göç eden ailenin mesleğini geleceğe taşımaya çalıştıklarını kaydeden İleri, "Babam bize de ayakkabıcılığı öğretti. Allah razı olsun bize bir meslek kazandırdı." ifadelerini kullandı.

Çıraklıktan yetiştiklerini anlatan İleri, şöyle devam etti:

"Tek bilmediğimiz bir şey kaldı, sayacılık. O da dikiş demek. Onu da öğrendikten sonra tam ayakkabıcı olarak çıkarız inşallah. Benim hedefimde o var, sayacılığı da öğrenip tamamen ayakkabıyı sıfırdan yapmak. Öncelikle bizim bölgemiz burası. Bursa, Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Afyonkarahisar gibi yerlere ürün veriyoruz. İstanbul'a, yurt dışında İsrail, Filistin, Irak gibi ülkelere gönderdiğimiz de oldu. Bu sene ihracat yapmadık. İnşallah önümüzdeki sene için çalışıyoruz. Potansiyel olarak azız. Yani burada 3'ümüzden başka yine var ama az. Çırak yok, yetişmiyor. İsteriz ki çıraklar yetişsin, gelsin esnaflığı öğrensin."

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep Elektrik Kesintisi 20 Kasım Cumartesi

2021-11-19 20:03 - Elektrik ve Su

Gaziantep'te karısı ile tartışan fabrika işçisi intihar etti

2021-11-20 15:25 - Gündem

Gaziantep’te pide ekmek 2 TL oldu

2021-11-24 15:35 - Gündem

Küçük Müslüme'nin dedesi biyolojik babası çıktı

2021-11-26 09:42 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gaziantep’e geliyor

2021-11-22 20:13 - Gündem

Gaziantep’te Lise öğrencisi intihar etti!..

2021-11-22 23:04 - Gündem

Gaziantep Elektrik Kesintisi 21 Kasım Pazar

2021-11-20 18:32 - Elektrik ve Su

Gaziantep Zeugma Müzesi Personeli Merve'nin İntiharında Şok Detay...Merve'nin İntiharının Sebebi Sadece '920'TL

2021-11-21 15:35 - Gündem

Erdoğan'dan ekonomi için zafer sözü! Asgari ücret hakkında açıklama

2021-11-22 19:59 - Gündem

Asgari ücrette rakamlar ortaya çıkmaya başladı! Masada 3 farklı senaryo var

2021-11-20 22:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

Uşak’ta Kızılcasöğüt Sarıçam Yaz Şenlikleri başlıyor

12:05 - Kültür

Avrupa Konseyi’nin seramik rotasında bulunan Avanos’ta uluslararası semyozyum

11:50 - Kültür

Hıdırlık Kulesi’nde tarih yeniden canlanacak

11:37 - Kültür

Başkan Seçer: "Mersin’de insanların mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmesi için çalışıyoruz"

11:40 - Kültür

Gelecek ‘BTSO Mutfak Akademi’de pişiyor

11:07 - Kültür

Günün Manşetleri

Kalyon Stadyumu’nda yeni sezon hazırlığı!

12:07 - Spor

Gaziantep FK taraftarı transfer bekliyor

11:57 - Spor

Ömer Faruk Beyaz Gaziantep FK yolunda

11:56 - Spor

Gaziantep FK'da başkan Yılmaz karar aşamasında

11:53 - Spor

TAG Otoyolu'nda zincirleme kaza: 3 ölü, 1 yaralı

10:53 - Asayiş