?>

Eskişehir'de akademisyenler milli uçakların kokpiti için çözüm üretiyor

Eskişehir Teknik Üniversitesinde (ESTÜ) görevli iki akademisyen, Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden milli uçaklar için kullanılacak kanopi ve kokpitin performansının artması için çözümler üretiyor.

Teknoloji - 3 yıl önce

Eskişehir Teknik Üniversitesinde (ESTÜ) görevli iki akademisyen, Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden milli uçaklar için kullanılacak kanopi ve kokpitin performansının artması için çözümler üretiyor.

ESTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Feridun Ay ve Doç. Dr. Nihan Kosku Perkgöz, yönettikleri Mikro/Nano Aygıtlar ve Sistemler Laboratuvarlarında (MIDAS) iletkenliği yüksek iki boyutlu MXene ve grafen malzemeleri geliştiriyor.

TÜBİTAK'ın 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı'nın bir parçası olan MIDAS'ın yöneticileri Ay ve Perkgöz, TUSAŞ'ın geliştirdiği milli uçakların kanopi (bazı hava araçlarında kokpiti saran saydam yapı) ve kokpitinin performansının iyileştirilmesine, geliştirdikleri iki boyutlu malzemelerle destek veriyor.

Prof. Dr. Feridun Ay, AA muhabirine, laboratuvarlarda optoelektroniğe yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

MIDAS'ta atomik boyuttaki katmanlara bazı özellikler kattıklarını ifade eden Ay, şöyle konuştu:

"Atomik katmanların sahip olduğu sıra dışı özellikleri kullanarak milli ve uluslararası alanlarda önem arz eden projeler yürütüyoruz. Grafen denilen, karbonun tek atomik katman boyutunda olduğu düzlemsel bir yapı var. Bunun çok sıra dışı ve üstün elektronik ve optik özellikleri mevcut. Bu grafeni tek katman halinde büyük boyutta yapabilen yer sayısı epey az. Söz konusu özelliklere sahip grafeni yapabilen yerlerden biri biziz. Sensörler, transistörler, süper kapasitörler, foto dedektörler gibi farklı aygıtlarda kullanılmak üzere belli elektromanyetik yetkinliği sağlayabilecek düzeyde özellikler kazandırabiliyoruz."

Prof. Dr. Ay, iki boyutlu malzemelerin TUSAŞ'ın uygulamalarına yönelik kullanılması üzerine çalıştıklarını aktardı.

"Grafen oda sıcaklığında gelmiş geçmiş en iyi iletken"

Doç. Dr. Nihan Kosku Perkgöz de laboratuvarda malzeme büyütmekten özelliklerini anlama, aygıt oluşturma aşamalarına ilerleyebildiklerini ifade etti.

Çipin üstün performans göstermesini sağlayan transistörler ürettiklerini dile getiren Perkgöz, "Sensörlerde istenen özelliği artıran ya da özelliğini değiştiren teknolojiler geliştiriyoruz." dedi.

Perkgöz, Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) yöneticiliğinde 20 paydaş ve 13 projeden oluşan A1-1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında aralarında TUSAŞ gibi Türkiye için çok önemli sanayi şirketlerinin, üniversitelerin de yer aldığı bir konsorsiyumda bulunduklarını bildirdi.

MXene ve grafen hakkında bilgi veren Perkgöz, "Bu malzemeler yüksek elektriksel ve termal iletkenliğe sahip. Grafen oda sıcaklığında gelmiş geçmiş en iyi iletken. MXene de çok iyi bir iletken. Doğada bulunmayan malzemeler. Bunları laboratuvar ortamında üretiyoruz." diye konuştu.

Tamamen yerli imkanlar

Doç. Dr. Perkgöz, projelerde güç birliği yaparak, pazara çıkmaya yakın aşamada ürünler geliştirdiklerini vurguladı.

TUSAŞ'ın geliştirdiği milli uçakların kanopi ve kokpitinin performansının iyileştirilmesinde iki boyutlu malzemelerle destek verdiklerini kaydeden Perkgöz, şu ifadeleri kullandı:

"Kanopi ve kokpitteki malzemelerin uçağa entegre edildikten sonra iyi performans göstermesini hedefliyoruz. TUSAŞ'ın hedeflerine yönelik çalışıyoruz. Laboratuvarda iletken tek katmanlı malzemeler üreterek uçakta kullanılacak kanopi ve kokpitte istenilen performansı yakalamaya çalışıyoruz. Kanopi ve kokpitte bazen yüzeyin üzerine bazen yapının içine MXene ve grafen iletkenlerini entegre ederek tek başlarına sahip olamayacakları özelliklerine katmak istiyoruz. Tamamen yerli imkanlarla bunu yapıyoruz. Çünkü bunlar bizim için stratejik yapı ve sistemler. Daha sonra TUSAŞ, ürünler üzerinde çeşitli ölçümler yapıyor. Kanopide belli frekans aralıklarında elektromanyetik dalgaların uçağın içinde ya da dışında kalması gerekiyor. Bunlara yönelik olarak iki boyutlu malzememizi kanopiye entegre ederek kontrolün artmasını istiyoruz. Kokpitte ise mekanik mukavemet, hafiflik, termal ve elektriksel iletkenlik gibi çok önemli performans parametrelerinin bizim malzemelerimizle iyileştirilmesini hedefliyoruz. Kokpitte kullanılacak malzemeye nano boyuttaki MXene ve grafeni entegre ediyoruz. Üretilecek uçağın kanopi ve kokpitinin yeni teknolojilerle ortaya çıkmasını hedefliyoruz."

Haftanın Öne Çıkanları

Kilis’te Bayramlıklılar Hayırsever Yaşar Aktürk’ten (Berber Yaşar)

2022-04-14 19:39 - Gündem

İfşa görüntüleri magazin camiasını sallamıştı! Aslı Bekiroğlu bu kez sevgili kriterleriyle gündemde

2022-04-10 11:18 - Magazin

Gaziantep’te korkunç olay! Kazayı yapan Nizip borsa başkanının oğlu!

2022-04-12 23:21 - Asayiş

Sibel Can kayınvalide oluyor! Oğlu Engincan Ural sevgilisine evlenme teklifi etti

2022-04-08 14:43 - Magazin

Ezgi Yiğit, Sonsuzluğa Gözyaşlarıyla Uğurlandı

2022-04-13 15:46 - Asayiş

Gaziantepli başarılı bürokrat Faruk Gözübüyük’e önemli görev.

2022-04-13 14:38 - Gündem

Meşhur Makber Şiiri kime ve niçin yazıldı?..

2022-04-09 20:04 - Gündem

Yeni Sevgilisiyle İlk Kez Görüntülendi

2022-04-14 19:34 - Magazin

Sosyal medya fenomeni Polina Chursanova hamile olduğunu açıkladı

2022-04-11 11:35 - Magazin

'Yaz kızıyım' diyen Yasmin Erbil, bikinili pozunu paylaştı

2022-04-13 16:04 - Magazin

İlgili Haberler

Türkiye'de bilim merkezi sayısı yıl sonuna kadar 40'a çıkacak

13:42 - Teknoloji

Bağcılar Belediyesi’nin BAGBİ YZ Destekli Sohbet Robotu ödül kazandı

12:51 - Teknoloji

Diyarbakır’da Dicle Elektrik’in, “direk” dikme izni vermeyen vatandaşları elektriksiz bıraktığı iddiası

16:10 - Teknoloji

2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü Doç. Dr. Canan Dağdeviren’in oldu

08:51 - Teknoloji

Bayraktar AKINCI’dan ELÇİN 82 ve LAÇİN 82 ile tam isabet

22:01 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Milletvekili Ali Şahin’in Katılımıyla AK Parti Nizip Gençlik Kolları 7. Olağan Kongresi Coşkuyla Gerçekleşti

18:14 - Siyaset

Adıyaman’da feci kaza: 3 ölü

17:06 - Asayiş

2025 Asgari Ücret Zammı için Gözler Aralık Ayında: Yüzde 40 Zam Bekleniyor

15:38 - Ekonomi

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı ara tatilde 175 bin kişiyi ağırladı

15:22 - Yaşam

Gaziantep’te Trafik Kazaları: 1 Ölü, 5 Yaralı

14:57 - Asayiş