?>

ESOGÜ Hastanesi’nde Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği düzenlendi

Eskişehir osmangazi üniversitesi (esogü) tıp fakültesi sağlık, uygulama ve araştırma hastanesi genel dahiliye bilim dalı ve endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları bilim dalı tarafından 14 kasım dünya diyabet günü dolayısıyla bilgilendirme etkinliği düzenlendi.

Sağlık - 2 yıl önce

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Dahiliye Bilim Dalı ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bilgilendirme etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Hastane Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Yasemin Öz, Doç Dr. Deniz Arık, Doç. Dr. Göknur Yorulmaz ile öğretim üyeleri Prof. Dr. Belgin Efe, Prof. Dr. Aysen Akalın, Prof. Dr. M. Nur Kebapçı, Doç Dr. Pınar Yıldız, Dr. Öğr. Üyesi Melisa Şahin Tekin de katıldı.

Etkinliği düzenleyen Genel Dahiliye Bilim Dalı ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı tarafından diyabet hastalığı ile ilgili şu bilgiler verildi:

“Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ve ömür boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Günümüzde diyabet, sıklığı ve oluşturduğu sorunlar nedeniyle tüm dünyada önemi her geçen gün artan, öncelikli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşam tarzındaki değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde özellikle tip 2 diyabet prevalansı hızla yükselmektedir. Geçmişte ‘insüline bağımlı olmayan diyabet’, ‘erişkin diyabet’ veya ‘tip II diyabet’ olarak da isimlendirilen tip 2 diabetes mellitus tüm diyabet olgularının %90’dan fazlasını oluşturmaktadır ve en yaygın görülen diyabet formudur. Tip 2 diyabet, obezite ve fiziksel inaktiviteye bağlı olarak genellikle daha sık görülmektedir. Hastalığın temelinde genetik olarak yatkın kişilerde yaşam tarzı ile tetiklenen ve giderek artan insülin direnci ve zamanla azalan insülin salınımı söz konusudur. Yanlış beslenme ve hareketsizlik son yıllarda gençlerde ve hatta çocuklarda da obezite ve diyabet tanı hızını artırmaktadır. Diyabet tanısında gecikme ve hastaların takip uyumundaki sorunlardan dolayı tedaviler de yeterli olamamaktadır. Kontrolsüz diyabet, hiperglisemiye yol açarak zamanla kalp-damar sistemi hastalıkları başta olmak üzere göz, böbrek, sinir sistemi dahil vücudun bütün sistemlerini etkileyen komplikasyonların gelişmesine neden olur. Kardiyovasküler hastalıkların sıklığı, yaygınlığı ve ölümle sonuçlanma oranı diyabetli bireylerde, diyabeti olmayan akranlarına kıyasla 2-8 kat daha yüksektir. Ayrıca, diyabetli bireylerde infeksiyon gelişme riski, diyabeti olmayanlara oranla daha yüksektir. Tüm dünyada böbrek yetersizliğinin ve travma-dışı amputasyon olgularının en yaygın nedeni diyabettir. Diyabetli bireylerde alt ekstremite amputasyon riski diyabeti olmayanlara oranla 25 kat yüksektir. Özellikle gelişmiş ülkelerde diyabet en sık görme kaybı ve körlük nedenlerinden biridir. Dünyada artık bir epidemi olarak nitelendirilen diyabet, hem bireysel hem de toplumsal olarak insan sağlığını olumsuz etkilemekte, yaşam kalitesini ciddi anlamda bozmakta ve ekonomik olarak yük getirmektedir. Bu hastalıklar sağlıklı yaşam yıllarından çalmakta, daha kısa ve kalitesiz yaşama sebep olmaktadır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Aydınlı İmam Erkoç, Sidney’de ezan okudu

2022-11-08 14:32 - Gündem

Gaziantep’te ünlü inşaat firmasının yeğeni intihar etti.

2022-11-08 23:18 - Asayiş

Arap İş Adamlarından GSO ve GTO Başkanlarına hayırlı olsun ziyareti

2022-11-09 22:29 - Ekonomi

Antalya’da kıskançlık cinayetinin ilk davası görüldü

2022-11-09 11:51 - Asayiş

Oyuncu Tuğçe Özbudak hakkında çıkan 'estetik' haberlerine isyan etti

2022-11-10 17:48 - Siyaset

Gaziantep dahil 26 ilde yapılan Yeni anket yayınlandı: İşte en beğenilen siyasetçi!

2022-11-08 17:08 - Gündem

AK Parti'den dikkat çeken 'milletvekili' hamlesi! Kimler milletvekili olabilecek?..

2022-11-12 09:09 - Siyaset

Şehit Mustafa Öztürk son yolculuğuna uğurlandı

2022-11-07 16:26 - Asayiş

E-devletten isim değiştirme! Mahkemesiz isim değiştirme davası nasıl açılır?

2022-11-10 09:02 - Yaşam

Azmin zaferi. Babası iflas etti. 100 dolarla ticarete atıldı. “Yaşarbey” markasını yarattı!

2022-11-13 11:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yoğun bakım uzmanı uyardı: ’Paniğe gerek yok ama dikkat! HMPV patojenini tanıyoruz’

15:57 - Sağlık

Doğal ürünlerle cilt lekelerine çözüm üretilecek

13:47 - Sağlık

Ağızdaki sessiz tehlike: Tükürük bezi taşı hatalığı

13:14 - Sağlık

Erkal: "Türkiye, obezitede Avrupa birincisi"

12:55 - Sağlık

Yüzünün sol tarafı felç olan 4 yaşındaki Burak’a ’akupunktur’ tedavisi umut oldu

12:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantepli firmalara büyük ilgi

15:37 - Ekonomi

Gaziantep’in yeni ticaret üssü BÜSEM ekonomiye can katıyor

15:31 - Gündem

En düşük emekli maaşı için yeni rakam resmen belli oldu

14:33 - Ekonomi

Şahinbey Belediyesi 177 öğrenciyi daha umreye gönderiyor

14:07 - Gündem

Türkiye'den geçen yıl 11,9 milyar dolarlık hububat ve bakliyat ihracatı yapıldı

13:03 - Ekonomi