?>

Fındıkta külleme mücadelesi başladı

Ordu’da fındık alanlarında son yıllarda yaygın olarak görülen ve ciddi zarar vere külleme hastalığı ile ilgili mücadele çalışması başlatıldı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ordu’da fındık alanlarında son yıllarda yaygın olarak görülen ve ciddi zarar veren külleme hastalığı ile ilgili mücadele çalışması başlatıldı.

Türkiye’nin üretiminde dünya lideri olduğu fındık bitkisinin en önemli hastalıklarından olan külleme hastalığına karşı ilaçlama mücadelesi başladı. Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, önceki yıllarda külleme hasatlığının görülmediği fındık bahçelerinde, en ufak hastalık belirtisinin görünmesi ile birlikte kimyasal mücadelenin yapılması gerektiğini söyledi. “Fındıkta ciddi azalmalara neden oluyor”

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Eğer bir bahçede külleme önceki yıllarda görülmüşse, çotanak oluşturma döneminde hastalığın belirtileri gözükmeden ilaçlamanın yapılması gerekiyor. Bir bahçede önceki yıllarda külleme hastalığı görülmemiş ise o zaman bahçede ilk belirtilerin göründüğü anda külleme için ilaçlı mücadelenin yapılması gerekiyor. Bu dönemde ilimizde nisan ayının ortalarında ve sonlarına doğru gerçekleşiyor. Külleme hastalığının başlangıcında yaprak üzerinde beyaz lekeler oluşuyor. Bu beyaz lekeler zamanla kahverengi oluyor ve ilerleyen süreçte tüm yaprak yüzeyini kaplayarak yaprağın kurumasına neden oluyor, bu da fındıkta verimde ciddi azalmalara neden oluyor” dedi. “Düzenli olarak mücadele yapılmazsa zarar oranı artıyor”

Bu dönemde fındıkta külleme hastalığına ve kozalak akarına karşı mücadele edilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, “Bu dönemde ilaçlı mücadele yapmamız gerekiyor. Bu ilaçlı mücadeleyi yaparken öncelikli olarak hem külleme hastalığına karşı, hem de kozalak akarına karşı etkili olan ilaçların kullanılması gerekiyor. Mücadele çalışmaları düzenli olarak yapılmadığı takdirde verimde ciddi kayıplar oluyor. Bir bahçede çok fazla bakım yapılsa dahi hastalık ve zararlılarla gerekli mücadele gerçekleştirilmediği takdirde o bahçede ciddi verim kayıpları yaşanacaktır. Bu verim kayıplarını yaşamamak için, bakım ve budama işlemlerinin yanında hastalık ve zararlılar ile mücadelenin de düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bahçelerdeki hastalık ve zararlıların yoğunluğu arttıkça o bahçedeki zarar oranı da artış gösterecektir” şeklinde konuştu.

Yılmaz, hastalık ve zararlılar ile mücadele kimyasal mücadelenin sabahın erken saatleri ile akşamüzerin serin saatlerde yapılmasının hem fındık için, hem de arıcılık sektörü için önemli olduğuna değinerek, “Arıların uçuşunun az olduğu dönemler olan sabah erken saatleri ve akşam saatlerinde ilaçlamayı yaparsak, arı ölümlerinin de önüne geçmiş oluruz. Yine kullandığımız ürünlerin atık malzemelerini imha etmemiz gerekir. Bunları, arıların su içtiği alanlara bırakacak olursak bu da arıların ölümlerine neden olabilir” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Berber Yaşar’dan 5 yıldızlı yeni öğrenci yurdu-

2022-04-28 17:15 - Gündem

Yakamoz S-245 Dizisine Damga Vuran Sevişme Sahnesi! Kıvanç Tatlıtuğ ve Özge Özpirinçci Aşka Geldi

2022-04-22 22:05 - Magazin

Gaziantep Şehitkamil Umut konutlarında yangın.

2022-04-22 20:08 - Gündem

Kadooğlu Holding Yönetim Ailesi iftarda buluştu

2022-04-26 22:40 - Gündem

Kadir Doğulu'dan Serra Arıtürk İddialarına Cevap!

2022-04-22 17:57 - Magazin

Berber Yaşar’dan 5 yıldızlı yeni öğrenci yurdu

2022-04-28 17:34 - Gündem

İl sağlık Müdürü Mutlu iftarını 112’nin kahramanları ile açtı

2022-04-28 00:37 - Gündem

O yarışmada Dünya 16’cısı Gaziantep’ten

2022-04-24 01:25 - Gündem

Haskan Holding; “Vatanı korumak çocukları korumakla başlar.”

2022-04-23 10:58 - Gündem

Gaziantep Ticaret Borsası önünde silahlı kavga!

2022-04-27 11:35 - Gündem

İlgili Haberler

Kastamonu’da Ekim ayında ihracat 26 milyon 934 bin dolar oldu

19:30 - Ekonomi

Çankırı’da Ekim ayında ihracat 37 milyon 55 bin dolar oldu

19:30 - Ekonomi

Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi’nde Mali Olağan Genel Kurul yapıldı

17:35 - Ekonomi

Yapay zekanın iş dünyası ile entegrasyonu masaya yatırılacak

17:36 - Ekonomi

Bodrum Belediyesi’nden karakılçık buğday ekimi

17:25 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Engelli Kardeşlerin Evinde Çıkan Yangında Facia Kıl Payı Atlatıldı

23:37 - Asayiş

Deprem Çalışmaları İçin Kritik Toplantı

21:05 - Gündem

Nizip’te Öğrencilere Güvenlik ve Farkındalık Eğitimi

20:27 - Asayiş

Fatma Şahin: Gaziantep’te Depremzede Konutlarının Teslimatı Sürüyor

19:34 - Gündem

Gaziantep’te Bir İlk: Sazgın Köyü Ekolojik Köye Dönüşüyor

19:22 - Gündem