?>

Gaz için yeni formül: Türkiye LNG merkezi olabilir

Türkiye’nin Rusya’dan gelen gaz için merkez olabileceği meselesi gündemdeki yerini koruyor. Gelecek olan gaz kurulacak bir LNG merkezinde sıvılaştırılabilir. Böylece bu LNG sadece Avrupa’ya değil dünyanın dört bir yanına gönderilebilir.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ukrayna-Rusya savaşının getirdiği enerji krizi soğuyan havalarla birlikte Avrupa'da daha çok hissediliyor. Krizin maliyetleri artırması gibi sonuçlar Avrupa ülkelerinde görülen protestoların da nedeni oluyor. Savaşın devam etmesi ya da barışın sağlanması durumunda Rus gazının Avrupa yolundaki akıbeti ise henüz belli değil. Zira, Avrupa doğal gaz konusunda Rus gazını almama konusunda kararlı görünüyor.

Öte yandan, boru gazına yeterince ulaşamayan Avrupa, ABD'den LNG yani sıvılaştırılmış gaz alma kapasitesini artırdı. Bu durum LNG fiyatlarını da yükseltti.

Enerji krizinden en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden biri olan Almanya ise LNG terminallerini birkaç hafta içinde faaliyete geçirecek.

LNG MERKEZİ YENİ ALTERNATİF OLABİLİR

Avrupa'ya gaz akışının sağlandığı Türk Akım hattı ise enerji gündemine 'Türkiye'nin gaz merkezi olma' açıklamalarıyla girmişti. İhtimaller arasında Türk Akım hattının kapasitesinin artırılması ve Avrupa'ya gaz akışının sağlanması var. Ancak uzmanlara göre Ankara'nın masasında farklı alternatifler de olabilir.

Buna göre Türkiye'ye gelecek Rus gazı kurulacak bir LNG merkezinde sıvılaştırılabilir. Türkiye çıkışlı LGN'nin sadece Avrupa'ya değil dünyanın dört bir yanına gönderilebileceğine işaret eden uzmanlar böylece hemen her kesimin kazançlı çıkacağı görüşünde.

TÜRKİYE ÜRETECEK! KRİTİK ÜS: DÜNYADAN TALEP YAĞACAK

TRT Haber'e değerlendirmelerde bulunan Akdeniz Şirketleri Enerji Birliği Petrol ve Gaz Direktörü Doç. Dr. Sohbet Karbuz, bu alternatiflerden birinin "Türkiye'nin LNG merkezi" olma konusu olduğunu belirtiyor.

Karbuz, Rus gazının Türkiye'ye gelmesinin mümkün olduğunu ancak boru gazı olarak değil de LNG olarak dağıtımının sağlanmasının da gündeme gelebileceğini söylüyor:

"Rus gazı Türkiye'ye gelebilir. Fakat bu gaz Türkiye'de bir LNG sıvılaştırma tesisi kurularak kullanılabilir. Gaz, Türkiye'de sıvılaştırılır. Uluslararası piyasalara LNG olarak satılır. Bence en mantıklı çözüm de bu olur. Rus gazının Avrupa'ya değil de uluslararası piyasalara gönderilmesi mevcut konjonktürde herkes için belki de en doğru adım."

"TÜRKİYE PİYASALARA YAKIN"

LNG merkezinin Türkiye'de kurulmasının Rusya için de iyi bir çıkış yolu olabileceğini belirten Karbuz, kuzeyde yer alan gaz çıkarma bölgelerinin soğuk alanlar olmasına dikkat çekiyor.

LNG seçeneğinde sıcak bir iklimde sürecin ilerleyeceğini ve bunun da farklı avantajları olacağını kaydediyor Karbuz ve devam ediyor:

"Türkiye jeopolitik açıdan hem üreticiye hem de tüketiciye daha net bir ifadeyle müşteriye en yakın ülke. Rusya'daki tesislerin konumuna baktığınız zaman soğuk iklim var ve gaz için buz kıranlar gerekiyor. Ayrıca bu bölgeler muhtemel müşterilerden oldukça uzak.

Fakat Türkiye piyasaya çok yakın. Adana Ceyhan'da LNG tesisi kurulursa konumu bakımından da çok elverişli olur. Akdeniz'den götürülen LNG soğuk hava şartlarından bağımsız olur. Gidiş süreleri Rusya'dan gönderilmesiyle karşılaştırıldığı zaman da çok daha kısa. Yani Orta Doğu'ya bile LNG satılabilir. O zaman da isterlerse Avrupa'ya hatta Latin Amerika'ya dahi gider bu gaz."

"LNG MESELESİNİ DAHA SIK DUYMAYA BAŞLAYABİLİRİZ"

Sohbet Karbuz, savaşın ardından boru gazının güvenirliğinin de sarsıldığını anımsatıyor ve böyle bir merkezde üretilen LNG'nin spot piyasadaki değerinin önemine işaret ediyor:

"LNG'ye dönüştürülecek gaz sadece Rus gazı da olmaz. Azerbaycan, İran gibi ülkelerden gelecek gaz da benzer şekilde sıvılaştırılabilir.

Eğer Türkiye 'nihai teslim noktası şartını' bütün kontratlardan kaldırabilirse, o gazı getirdikten sonra ne yapacağı meselesi de Türkiye'nin işi olur. Dolayısıyla Rus gazı olsun, Azerbaycan gazı olsun veya İran gazı olsun fark etmez.

Ayrıca söz konusu ülkelerden gelecek gazı sıvılaştırıp spot piyasada uzun vadeli kontratta değil, spot piyasada rahatça istediğiniz yere satabilirsiniz.

Ama böyle bir plan için bir an önce adım atılması lazım. Çünkü doğal gaz piyasasına baktığınız zaman LNG'nin gittikçe artan önemini görüyorsunuz. Eğer ilgili devletler bu yönde bir tasarrufta bulunursa LNG meselesini daha sık duymaya başlayabiliriz."

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep’te Kuzenini öldüren doktor cezaevinde intihar etti.

2022-11-19 12:41 - Asayiş

Gaziantep Şehitkamil Kaymakamı değişti.

2022-11-23 23:01 - Gündem

Kilis’e roket atıldı. 1 asker ve 2 özel harekatçı yaralı

2022-11-20 17:29 - Gündem

Türkiye'de deprem riski olan bölgeler nerelerdir? Türkiye fay hattı haritası...

2022-11-23 10:03 - Yaşam

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü yeniden Tiryaki’ye emanet.

2022-11-17 18:11 - Gündem

Karkamışa roketli saldırı: 2 ölü 6 yaralı.

2022-11-21 11:59 - Gündem

Vali Gül’den Karkamış’a saldırı açıklaması.

2022-11-20 21:59 - Gündem

Karkamış’a 5 roket düştü. bir öğretmen, bir öğrenci 3 şehit

2022-11-21 12:45 - Gündem

Karkamış’ta okullar bir hafta tatil. Roketin isabet ettiği okulun içi görüntülendi.

2022-11-21 16:26 - Asayiş

Abdullah Tancan her zaman Gazianteplilerin yanında oldu.

2022-11-18 17:30 - Gündem

İlgili Haberler

UFK Başkanı Şenocak: “Fındık üretici destekleme modeli revize edilmeli”

12:03 - Ekonomi

Barbaros 1.5 ay aradan sonra yeniden Trabzon’da

11:26 - Ekonomi

Maden ihracatçıları 2025’e yeni URGE projesi ve heyetlerle girecek

10:48 - Ekonomi

Köyceğiz’de üreticilere yeni destekleme modeli tanıtılıyor

10:36 - Ekonomi

BTSO Kimya Konseyi Bursa Business School’da buluştu

10:20 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sedef kakma ustası 40 yıldır mesleğini aşkla yapıyor

12:02 - Gündem

Gaziantep'te 1300 depremzede aile, "yerinde dönüşüm"le yeni yaşamlarına başladı

11:32 - Gündem

Komşu şehirlerin tescilli lezzetleri aynı tabakta damakları tatlandırıyor

11:23 - Yaşam

Karkamış’ın eğitim şehitleri unutulmadı.

10:59 - Gündem

Türkiye beyaza büründü! Meteoroloji yeni haritayı paylaştı! 50 ile uyarı! Kar sağanak...

07:22 - Gündem