Gaziantep genelinde son zamanlarda ev arayanlar bulamıyor ve bulanlar da fiyatların yüksekliğinden dolayı kiralayamıyor. Son yıllarda Türkiye’nin en pahalı kentleri arasında yer almaya başlayan Gaziantep’te konut fiyatlarının ve kiralık dairelerin her geçen yükselmesi vatandaşları mağdur ediyor. Konut sahipliği giderek imkânsız hale gelirken maaşlar ev kirasına gidiyor. Konut kiralarının bir anda yükselmesiyle birlikte zaten ekonomik dar boğazda olan vatandaş nefes alamaz hale geldi. Ülke genelinde kira artışı yıllık yüzde 57 olurken Gaziantep’te yüzde 70’i buldu.
Nüfusunun büyük bir çoğunluğunun asgari ücretle çalıştığı Gaziantep'te konut ve kiralık daire fiyatının aşırı derecede yükselmesi halkı mağdur etmekle birlikte ev sahibi olmalarını da zorlaştırıyor. Asgari ücretle çalışanların ev sahibi olmalarının hayal olduğu kentte en ucuz daire 400 ile 800 bin lira arasında değişiyor. Diğer yandan normal bir bölgede iki artı bir dairenin kira ücreti ise 2 bin 500 liranın üzerinde.
GAYRİMENKULDA FİYATLAR TAVAN YAPTI
Geçtiğimiz yıla göre konut fiyatlarının yüzde 100 oranında arttığı kentte 300-350 bin TL dolaylarında satılan 2+1 konut fiyatları yaklaşık 700 bin, 350 bin liradan başlayan 3+1 konut fiyatları ise 850 bin lira ve bir milyon arasında satılıyor. Konut fiyatları ve kiraların kısa süre içerisinde katlanarak artması vatandaşları mağdur ederken sektör temsilcileri de bu durumdan memnun değil. Özellikle demir ve çimento fiyatlarının yüksekliğinden yakınan sektör temsilcileri, artan maliyetlere bir çözüm bulunmasını istiyor. Konut fiyatlarının yükselmesinin satışları durduğunu belirten sektör temsilcileri, Gaziantep'te konut fiyatlarının Türkiye ortalamasının yüzde 350 üzerinde olduğunu, artışın sebebini de önemli ölçüde kur, inşaat malzemeleri ve arsa fiyatlarındaki hareketlilikten kaynaklandığını belirtiyor.
EMLAKÇILAR İŞ YAPMAZ HALE GELDİ
Sektör temsilcileri açıklamalarını şu şekilde sürdürdüler; "Geçen seneye göre konut fiyatlarında yüzde 100 bir artış oldu. Geçen sene 275-300 bin liraya sattığımız dairelerin fiyatı şu anda 600-650 civarında oldu. Dolar ve altının yükselmesi ile birlikte konut satışlarında bir sıkıntı yaşıyoruz. Vatandaşın alım gücü düştüğü için satış yapamıyoruz ve şu anda çok orantısız bir yükselme var. İnşaat malzemelerinin fiyatı da çok yükseldi. Bu durumda konut fiyatlarına yansıyor. Daire satışlarında şu an bir yavaşlama var. Asgari ücretle çalışanlar tabi ki çok zorlanıyor, daire alamıyorlar. Aynı zamanda daire fiyatları semte göre değişiyor. 650 liradan başlayan daire fiyatları iki buçuk milyona kadar satılıyor. Bununla birlikte arsa fiyatları da çok ciddi manada yükseldi."
ASGARİ CÜRETLİYE EV ALMAK HAYAL OLDU
Asgari ücretle çalışan kişilerin ev almasının oldukça zor olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri açıklamalarını şu şekilde sürdürdüler; "Konut fiyatlarındaki artışın başlıca sebepleri dolar ve altındaki yükselişe bağlanıyor. Faizin düşüşü, müteahhitlerin de bu düşüşü öngörerek 50-60 bin lira daire fiyatlarına zam koymasından dolayı geçen seneye göre daire fiyatları yüzde 85 oranında arttı. Buna ek olarak dışarıdan aldığımız hammadde fiyatlarından kaynaklı bazı müteahhitlerimizin fırsatçılığı ve ekonomideki dengesizliklerden dolayı konut fiyatları yükseldi. Geçen sene 2+1 daire 250-300 bin lira iken bu sene 600-650 bandında satılmaktadır. Bu artış göz önünde bulundurulduğunda ortalama yüzde 100 oranında bir artışa tekabül ediyor. Konut fiyatlarındaki artış halen devam ediyor. Şu anda işçinin ev alma alması hayal oldu. Vatandaşlar faizden dolayı krediye bulaşmak istemiyorlar. İnsanların emekleri zayi edilmiş durumda. Asgari ücretle çalışan birinin ev alması artık hayal oldu. Kiralık evlerde de zaten oturulacağı yok. Ev sahipleri fırsatçılığı yaparak malzeme fiyatlarının yükselmesini örnek göstererek insanları mağdur ettiler. Ekonomideki dalgalanmalar durduğunda elbette ki daire fiyatları da bir noktada duracaktır. Malzemelerdeki vergileri gerekirse düşürsünler veya almasınlar ama insanların ev alma hayallerinin önüne geçmesinler. şu anda satışlarımız neredeyse durmuş durumda. çünkü şu anda alıcı ve satıcı yok. Esnaf kendi arasında alım satım yapıyor."