Göcek’te Mapa-Şamandıra sistemi ile denizlerin akciğerleri korunacak

Son kabine toplantısı sonrası cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan tarafından yapılan açıklamada, deniz eko sisteminin korunması için fethiye göcek mapa şamandıra projesi 805 kilometrekarelik alan pilot bölge ilan edildi.

Yaşam - 3 gün önce

Son kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, deniz eko sisteminin korunması için Fethiye Göcek Mapa Şamandıra projesi 805 kilometrekarelik alan pilot bölge ilan edildi.

Denizlerin akciğerleri olan deniz çayırlarının korunmasına yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması ile önemli bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından son kabine toplantısı sonrasında bizzat duyurulan; Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalan Göcek Deniz Koruma Alanlarında gerçekleştirilecek mapa-şamandıra sistemi projesi, deniz çayırlarının korunması için hayati bir önem taşıyor. Deniz ekosisteminin vazgeçilmez bir parçası olan deniz çayırlarına yönelik bu projenin, türün neslinin devamına etkisi büyük olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada şu sözlere yer vermişti: “Bakanlığımız deniz altı biyoçeşitliliğini, koylarımızın temizliğini ve deniz suyu kalitesini korumak üzere harekete geçiyor. Göcek Mapa Şamandıra projesi 805 kilometrekarelik alan pilot bölge ilan edildi. İnşallah bununla denizlerin ormanları olan deniz çayırlarının korunmasını sağlayacağız”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önderliğinde gerçekleşecek çalışmayla aldığımız her nefesten birini karşılayan ve balıklar gibi birçok deniz canlısına yuva olan deniz çayırları korunacak ve deniz ekosistemi sağlıklı bir şekilde devam edebilecek.

Pilot bölge olarak seçilen ve önemli turizm noktaları arasında olması sebebiyle yoğun tekne ve yat baskısı altında olan Göcek’te deniz çayırları üzerine demirleme faaliyetleri, türün üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Mapa ve şamandıra sistemleriyle bu tahribatın önüne geçilmesi hedefleniyor. Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan deniz koruma alanlarında 2019 yılından beri koruma çalışmaları gerçekleştiren Akdeniz Koruma Derneği (AKD) projeyi oldukça önemli bir gelişme olarak karşıladı. Bölgede deniz çayırlarına yönelik izleme istasyonları bulunan AKD, çalışmalarından elde ettiği sonuçları karar vericilerle paylaşıyor. 2022 yılında Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ‘Ortak Geleceğimiz Denizlerimiz’ misyonuyla düzenlenen ‘Kıyı ve Deniz Ekosistemlerinin Korunması ve Yönetimi Mapa-Şamandıra Uygulama Modelleri Uluslararası Katılımlı Çalıştayı’nda, destekleyici kurumlardan biri olarak yer alan AKD, bu projenin özellikle deniz çayırlarının, dolayısıyla tüm deniz habitatlarının korunmasına büyük hizmet edeceğine inanıyor. Projeye yönelik açıklama yapan Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, “Geç kaldığımız ama Türkiye için ilk ve örnek olacak bir koruma yöntemi ve yönetimi olacak. Acil olarak aynı projeyi Gökova Körfezi ve Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgelerinde de geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

Deniz Koruma Alanları içerisinde yer alan Göcek’te gerçekleşecek bu proje ile koruma alanlarının etkisi artarken, uzun vadede hem türlerin, hem de denizden geçinen küçük ölçekli balıkçılık mesleğinin devamını sağlayacak. 805 kilometrekarelik bir alanı kapsayan bu mapa-şamandıra sistemi, deniz çayırlarının tahrip edilmesini önlemek ve deniz yaşamının devamını sağlamak adına hayati bir rol oynayacak.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Partili yöneticinin oğlu trafik kurbanı…

2024-06-08 17:30 - Asayiş

GASKI duyurdu, Gaziantep’te 35 mahallede su kesintisi yapılacak?...

2024-06-09 23:11 - Elektrik ve Su

Gaziantep’te o ismin sır ölümü!..

2024-06-08 19:47 - Asayiş

Gaziantep'e 107 hakim savcı ataması yapıldı. İşte atanan isimler

2024-06-14 09:04 - Gündem

Gaziantep'te sazlık alanda erkek cesedi bulundu

2024-06-08 16:13 - Asayiş

Dülük Tüneli için imzalar atıldı

2024-06-08 13:03 - Gündem

Gaziantep'in 19 mahallesinde sular kesilecek!

2024-06-08 11:06 - Gündem

Mustafa Teke Yazdı.. Gaziantep FK ve Memik Yılmaz

2024-06-09 20:09 - Spor

Malatya’da korkutan deprem

2024-06-10 23:47 - Asayiş

Gaziantep FK'nın borcu ne kadar?

2024-06-11 11:42 - Spor

İlgili Haberler

Bayram tatilini fırsat bilen vatandaşlar çarşıya akın etti

15:04 - Yaşam

Ankara boşaldı, kalanlar piknik alanlarına kaçtı

14:49 - Yaşam

Didim’de tatilciler plajları doldurdu

14:39 - Yaşam

Diyarbakır’da ilaçlama çalışmaları aralıksız devam ediyor

14:25 - Yaşam

Kayalıklarda mahsur kalan kurbanlık keçiyi AFAD ekipleri kurtardı

14:02 - Yaşam

Günün Manşetleri

Tahmazoğlu kurban kesim alanlarını ziyaret etti

15:33 - Gündem

Karın ağrısı şikayetiyle gitti: Vücudunda 10 kiloluk dev bir tümör olduğu ortaya çıktı

15:11 - Sağlık

Şehitkamil Belediyesi temizledi

14:42 - Gündem

Gaziantep'te kıyma ve kuşbaşı mesaisi başladı

14:26 - Gündem

Gaziantep Nöbetçi Eczaneler (18/06/2024)Salı

14:17 - Sağlık