?>

Guinness Rekortmeni Doç. Dr. Ali Zırh, 2 bininci ameliyatını gerçekleştirdi

Parkinson hastalarının hayatına dokunan doç. Dr. Ali zırh, hareket bozukluklarına yönelik iki bininci ameliyatını gerçekleştirdi.

Sağlık - 1 ay önce

Parkinson hastalarına umut olan Doç. Dr. Ali Zırh, hareket bozukluklarına yönelik iki bininci ameliyatını gerçekleştirdi. Beyin pili yöntemiyle titreme ve kasılmaların kontrol altına alınabildiğini belirten Doç. Dr. Zırh, hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Parkinson hastalığı, ilerleyici yapısıyla titreme ve hareket kısıtlılığına yol açarak hastaların günlük yaşamını zorlaştırıyor. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh, hareket bozukluklarına yönelik gerçekleştirdiği 2000’inci beyin ameliyatını başarıyla tamamladı. Parkinson hastalığı başta olmak üzere titreme ve kasılmalara sebep olan nörolojik rahatsızlıklarda uygulanan beyin pili ameliyatının, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırdığını belirten Doç. Dr. Zırh, özellikle tıbbi tedaviden yeterli yanıt alamayan hastalar için bu yöntemin büyük bir umut ışığı olduğunu vurguladı.

Bilgisayar aracılığıyla programlanıyor

Doç. Dr. Zırh, "Fonksiyonel beyin cerrahisi dediğimiz beyin cerrahisinin bu alt bölümünde Parkinson hastalığı başta olmak üzere tremor ve esansiyel tremor dediğimiz titremeler, distoni dediğimiz aşırı vücut kasılmaları ve diğer bazı rahatsızlıklarda eğer tıbbi tedavi istediğimiz sonucu vermiyorsa bizim yaptığımız cerrahi girişimlerle hastalara yardımcı oluyoruz. Bu girişimlerin adı halk arasında beyin pil ameliyatı olarak biliniyor. Beyin pilleri basitçe beynin içine yerleştirdiğimiz iki ince elektrot, birer uzatma kablosu ile onları pil cihazına bağlayan bir sistemden oluşuyor. Pil cihazının kendisini köprücü kemiğinin altında cilt altına yerleştiriyoruz. Dışarıdan bilgisayar aracılığıyla programladığımızda beyne verebildiğimiz elektrik akımının frekansını, dalga boyunu, şiddetini ve yönünü değiştirebiliyoruz. Dolayısıyla bizim için kontrol edilebilir, ayarlanabilir, geri dönüşümlü bir tedavi yöntem" dedi. İki bininci ameliyatını gerçekleştirdi

Bugün tek bir cerrahın gerçekleştirdiği hareket bozukluklarına yönelik iki bininci beyin ameliyatını gerçekleştirme şansını bulduğunu söyleyen Doç. Dr. Zırh, "Toplam sayısı bin 480’i geçen beyin pili ameliyatlarına, önceki yıllarda sıklıkla yapmış olduğumuz lezyon cerrahisi ameliyatlarını da bir arada değerlendirdiğimizde bugün toplam iki bininci vakaya geldik. Bugünkü hastamız 51 yaşında, 6 yıllık Parkinson hastalığı öyküsü olan ve titremenin ön planda olduğu bir hastaydı. Parkinson hastalığının önemli belirtilerinden bir tanesi titremedir ve özellikle istirahat halinde olan ve bizim daha çok para sayar tarzda diye tarif ettiğimiz bir titremedir. Pakistan hastalığında titreme dışında katılık, tutukluk, yavaşlık, ağırlık, hareket etme güçlüğü gibi ilave bulgular vardır. Bir ileri yaş hastalığı olan bu rahatsızlıkta genelde biz bulguları 60-65 yaş üzerinde toplumda her 200-300 kişiden birinde görürüz" dedi. Parkinsonla geçen 6 yıl

50 yaşın altında da Parkinson hastalığının görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Zırh, "Yüzde 5 ila 10 kadar hasta 50 yaşın altında karşımıza gelir. Biz bu grup hastalara genç yaşta görülen Parkinson hastaları diyoruz. Hastamız da 51 yaşında 6 yıllık öyküsü olduğu için 40’lı yaşların ortasında bu rahatsızlıkla karşılaşmış bir hasta. Eğer hastamızda olduğu gibi ailede başka Parkinson öyküsü varsa ve genelde 40’lı 50’li yaşlar ve öncesinde bu rahatsızlık karşımıza geliyorsa aklımıza genetik bazı iletişimler de gelir. Parkinson hastalığı klasik bildiğimiz genetik hastalıklar gibi bende var çocuğumda mı olacak ya da annemde var bende mi olacak tarzında düşünmemizi gerektiren bir rahatsızlık değildir ama bu hastalıkta genç yaşta görülüp aile öyküsü olduğunda bazı genler sorunlu tutulabilmektedir. Titremenin ön planda olduğu hastalar bir yandan şanslıdır. Katılık, tutukluk, ağırlık gibi diğer bulgular çok fazla ön planda değildir. Hastanın yaşamını onlar kadar ağır rahatsız etmez" diye konuştu.

Önce ameliyat sonra programlama süreci

Hastanın 6 yıllık öyküsü boyunca her türlü tıbbi tedaviyi denediğini dile getiren Doç. Dr. Zırh, "Maalesef ki yakınmalarını geçirecek tıbbi tedavi başarısına ulaşılamamış bir hastaydı. Bu nedenle titremesini durdurmaya yönelik beyin pili ameliyatını gerçekleştirdik. 2 buçuk saatlik bu ameliyatın sonunda başarıyla tamamladığımız girişim paralelinde şimdiden rahatsızlıkları önemli ölçüde azaldı ama pili hala kapalı. Önümüzdeki günlerde pilini açıp pil programlama sürecini gerçekleştireceğiz. Bu ortalama 2-3 haftalık bir süreç. Parkinson hastalarımız ve diğer beyin pil ameliyatı yaptığımız hastalar ameliyattan sonra yaklaşık 2-3 haftalık bir programlama sürecini yaşıyorlar. Bu sürenin sonunda da taburcu olup evlerine ya da ülkelerine gidiyorlar. Sonrasında da hastalarımızı eğer yerli hastaysalar 3-4 ayda bir, yabancı hastalarımızı da 6 ayda bir, yılda 2 kere görüp kontrol etmeyi arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Hakan Keleş: "Aslında devreye 3-0 ile girebilirdik"

2025-02-22 20:27 - Spor

AK Parti MKYK’da devir teslim

2025-02-23 20:38 - Siyaset

Şırnaklı milli boksör Pınar Benek, Uluslararası Strandja Turnuvası’nda Türkiye’yi temsil edecek

2025-02-22 16:58 - Spor

Köşk tarımı Ünal’a emanet

2025-02-22 20:13 - Gündem

Ordu’da heyelan anı kamerada

2025-02-22 17:43 - Yaşam

Oto tamir dükkanına park ettiği aracında ölü bulundu

2025-02-23 16:02 - Asayiş

Almanya’nın Düsseldorf ve Köln havaalanlarında grev nedeniyle uçuşlar aksadı

2025-02-23 21:26 - Gündem

Atatürk’ün Marmaris’e gelişinin 90’ıncı yıl dönümü törenle kutlandı

2025-02-23 19:56 - Gündem

Gaziantep’in Ünlü Et Firması Konkordato Talebinde Bulundu

2025-02-19 13:39 - Gündem

Anahtar Parti Genel Başkanı Ağıralioğlu’na Gaziantep’te Yoğun İlgi

2025-02-24 19:30 - Siyaset

İlgili Haberler

Kızının doğum gününde vefat etti

15:33 - Sağlık

Bayburt’ta omur gövdesi çıkarılarak yapılan ameliyat başarıyla gerçekleşti

15:11 - Sağlık

Gaziantep Nöbetçi Eczaneler (30 Mart 2025)Pazar

13:50 - Sağlık

Kahraman Eruslu Böbrek Nakil Hastanesi'nde bu yıl 52 böbrek nakli gerçekleştirildi

13:28 - Sağlık

Uçuk deyip geçmeyin, bakın neye sebep oluyor

12:40 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep Defin Listesi (30 Mart 2025)Pazar

21:54 - Defin Listesi

Tarihte Bugün – 30 Mart: Zamanın Dönüm Noktaları

21:26 - Yaşam

Abdulhamit Gül, Ramazan Bayramı’nda Öğrencilerle Bir Araya Geldi

21:04 - Siyaset

Gaziantep’te Ramazan Bayramı’nda Toplu Ulaşım Ücretsiz

20:53 - Gündem

Gaziantep’teki Tapu Sahiplerini İlgilendiren Yeni Dönem: 15 Günlük Süre Başladı!

20:48 - Gündem