?>

Güngör: "Turizmi esas alan kadim şehirlerimizi ihya etmeliyiz"

Kahramanmaraş büyükşehir belediyesi, tarihî kenter birliği meclis olağan 1. Toplantısı'na ev sahipliği yaptı.

Gündem - 2 yıl önce

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, "Eski şehirlerimizi, şehirlerimizin ruhunu, bugünkü ihtiyaçları gözeten yaşam üniteleri olarak yeniden organize edebildiğimizde yaşatabiliriz" dedi.

Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Tarihî Kenter Birliği Meclis Olağan 1. Toplantısı’nda konuşan Başkan Hayrettin Güngör, “Göreve geldiğimizde paydaşlarımızla istişareler yaparak şehrimizin eksiklerini tespit ettik ve bu doğrultuda bir plan hazırladık. Hazırladığımız plan doğrultusunda yatırımlarımızı bir bir gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki süreçte de özverili bir şekilde çalışarak kahraman şehrimizi geliştirmeye ve güzelleştirmeye gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş’ın şiir ve edebiyat alanında çok büyük potansiyele sahip olduğunun altını çizen Başkan Güngör, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi Kahramanmaraş’ımız birçok şeyin olduğu gibi şiir ve edebiyatın da başkenti. Şehrimizin bu değerlerini ulusal ve uluslararası arenada daha tanınır hale getirmek için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu noktada iki yıldır ‘Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri’ etkinliği düzenliyoruz. Gerçekten etkinliğimiz büyük ilgi gördü. İnşallah devamını da getireceğiz. Yine şehrimizin şiir ve edebiyat alanındaki potansiyelini uluslararası alanda tescil ettirmek için geçtiğimiz yıl UNESCO Edebiyat Şehirleri Ağına başvuru yaptık. Başvuru sürecinde çok ciddi çalışmalar da yaptık ancak yedek listeye alındık. İnşallah çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

Mimarinin, bina inşa kültüründe insan ihtiyaçlarını gözetirken, aynı zamanda estetiği de inşa eden bir disiplin olduğunu söyleyen Başkan Güngör, "Bir şehre dışardan geldiğinizde, evlerin içini göremezsiniz. Binaların dışı, size şehir hakkında bilgi verir. Kullanılan malzeme ve malzemeye verilen şekil, şehirde yaşayan insanların bilgi ve görgüleri hakkında, size ön bilgiler verir. Estetik, ekonomi ve ergonominin birlikte gözetilerek inşa edildiği binalar her daim ufkumuzu açmaktadır. Kadim şehirlerimizde mimari estetik uygulamalar atalarımızla bağımızı yeniden kurmamızı sağlar. Onlar bedenlerini teslim etmişlerdir. Ama bıraktıkları ruh bizlere emanet olarak hala eski şehirlerin içinde yaşamaktadır” dedi.

"Sadece binaların yapım malzemelerini yenileyerek, eski şehirlerimizi ihya etmiş olur muyuz?" diye soran Başkan Güngör, şunları kaydetti:

"Eski şehirlerimizde sadece binaları tek tek restore ederek bunu başaramayız. Eski şehirlerimizi, şehirlerimizin ruhunu, bugünkü ihtiyaçları gözeten yaşam üniteleri olarak yeniden organize edebildiğimizde yaşatabiliriz. Eski şehirlerimize hayat vermenin yollarının birisi turizm odaklı bir dönüşüme girmektir. Ancak salt turizm odaklı dönüşümler, şehirlerimizi yaşayan müzelere dönüştürmekte; müze şehirler ise zamanla ruhunu kaybetmektedirler. Bu nedenle turizmi esas alan, ama kadim şehirlerimizi esnaf, sanatkâr, aydın ve gençlerin yaşam alanı olarak düşünebileceğimiz renovasyon modelleri ile ihya etmeliyiz” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Sezer Cihan’ın mutlu günü

2022-06-05 20:08 - Gündem

Yeni evli çiftin tüm hayalleri bir ‘tuşla’ yıkıldı

2022-06-05 12:44 - Özel Haber

Türk sinemasının Keloğlan'ı, Rüştü Asyalı'nın son hali şaşırttı!

2022-06-11 11:35 - Magazin

Müzik dünyasına adım attı! Merve Boluğur'dan 'erotik' şarkı bombası

2022-06-10 09:28 - Magazin

Şehidin var Gaziantep-

2022-06-12 09:25 - Gündem

Gaziantep Valisi CHP il Başkanını yalanladı

2022-06-06 22:46 - Gündem

Gaziantep’te Cafede silahlı kavga!.. Yaralılar var.

2022-06-09 23:50 - Asayiş

Kur’an-ı Kerim'e tekme atan lise öğrencisi olay yarattı

2022-06-07 10:55 - Magazin

Nizip'in konut sıkıntısı fıstıkkent ile çözülecek

2022-06-07 11:00 - Gündem

Harun Topçu; “Doğaya ne ektiysek onu biçtik.”

2022-06-10 23:47 - Yaşam

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Teröristler ve bunları araç olarak kullananlar hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklar"

22:53 - Gündem

Nilüfer Atatürk posterleriyle donanıyor

22:22 - Gündem

Didim, Antalya Turizm Fuarı’nda tanıtıldı

20:48 - Gündem

Fethiye Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali törenle başladı

20:40 - Gündem

Büyükşehir’den Aydınfest açıklaması

20:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Tramvay Kazası: Motosikletli Sürücü Hastaneye Kaldırıldı

22:28 - Asayiş

Gaziantep’te Konukoğlu Geleneği Devam Ediyor: Aileden 12 İsim, 13 Şirket Vergi Rekortmeni Oldu

22:16 - Ekonomi

Spor federasyonları, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısını kınadı

19:57 - Spor

Türk askerinin Lübnan'daki görev süresi 1 yıl daha uzatıldı

19:27 - Gündem

Gaziantep Nöbetçi Eczaneler (23 Ekim 2024)Çarşamba

19:08 - Sağlık