Deprem felaketinin yaşandığı 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde toplam borsa yatırımcı sayısı o dönem yaklaşık 4 milyon kişi olduğunu kaydeden İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, Deprem bölgesindeki 11 ilimizde ise toplam borsa yatırımcı sayısı 400 bin kişi olduğunu belirterek, “Borsada işlem yapan vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 10'u borsaya ait verilere erişemezken, internet yokken, haberleşme araçları yokken, her şeyden önemlisi insanlar canının derdine düşmüşken borsa ilk iki gün kapatılmamıştır. Üçüncü gün ise öğlen seansı sonrası borsa kapatılıp, sabah seansı işlemleri iptal edilmiştir. Hisse senedi yatırımcılarının yaklaşık yüzde 10'unun deprem bölgesinde olduğunu düşünürsek tahmini mali kaybın yaklaşık 56 milyar lira olduğu anlaşılmaktadır. 11 Eylül saldırılarında, daha önce yaşanan 1999 Gölcük depreminde borsa kapatılmıştır. Geç gelen ve eksik alınan borsa kapatılma kararı binlerce depremzede vatandaşımızı hem psikolojik hem de maddi olarak çöküntüye uğratmıştır. Bu kararla Sermaye Piyasası Kurulu sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda çalışmasını, yatırımcıların hak ve yararlarının korunmasını sağlayamamıştır. “dedi.
O iki gün (6-7 Şubat) kimler satış yaptı? Neden borsa kapatılmadı?
Konunile alakalı ilgili Bakana hem soru önergesiyle hem de Plan ve Bütçe Komisyonunda bu iki günde kimlerin satış yaptığını, neden borsanın kapatılmadığını sorduğunu ifade eden Gürban, gelen cevabı şöyle açıkladı; “Kamu kurumunun görevini yapmaması nedeniyle zarar gören depremzede vatandaşlarımızın zararlarının neden tazmin edilmediğini sordum. Gelen cevap standart kopyala yapıştır şeklinde SPK mevzuatı oldu, sorduğum soruların hiçbirine cevap verilmedi. Sayın Bakanım, eğer böyle cevap verecekseniz soru önergesi vermenin ne anlamı var? Biz zaten mevzuatı biliyoruz. Biz bu soruların cevabını kimden alacağız, gidip ondan soralım.”
İyi Parti Gazşantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, TBMM’de Haziane ve Maliye Nakanlıpı bütçe görüşmelerinde partisinin grubu adına yaptığı konuşmada şunları dile getirdi;
- Depremzede borsacıların varlıkları yağmalandı.
“Deprem felaketinin yaşandığı ilk üç gün deprem bölgesinde telefonlar çalışmadığı, internet çekmediği için hiç işlem yapılamamıştır. Hatta sadece bölgedeki vatandaşlarımız değil, yardım için bölgeye gelen vatandaşlarımız da mağdur olmuştur. Tabiri caizse vatandaşlarımızın borsada işlem gören varlıkları bazı kişiler ve zümreler tarafından yağmalanmıştır.
- Deprem günümalım sayım yapan kim varsa açıklansın.
Bugünlerde alım satım yapan tüm kişiler ve kurumlar kamuoyu önünde açıklanmalıdır. Hem vicdanları yaralayan hem de "yüzyılın felaketi" dediğimiz bir durumda dahi vatandaşlarımız mağdur edilmiştir. Bunun ne ticari ne de insani bakımdan hiçbir makul açıklaması olamaz. Yaşanılan elim hadise için tüm girişimlerime rağmen hâlen somut adım atılmamıştır. Mağduriyetleri giderici, aynı zamanda bundan sonra yaşanması muhtemel olaylar için caydırıcı yaptırımlar olmalıdır. Borsa kapatılma kararının ilk iki gün alınmamasının sebebi açıklanmalıdır. Bu bir felaket, borsanın kapanması gerekiyordu. 3'üncü gün kapattınız. Madem borsayı kapatmak lazımdı, ilk iki gün niye kapatmadınız? Madem ilk iki gün kapatmadınız, 3'üncü gün niye kapattınız? Depremin 3'üncü günü geç ve eksik alınan kararın perde arkasında siyasi, ticari herhangi bir sebep var mı?
- Royal Halı mağdurları ne olacak?
Borsada işlem gören, siyasi iktidara yakın bazı şirketlerin sürekli bedelli sermaye artırımına izin verilmesini nasıl açıklıyorsunuz? İşlem sırası kapatılan şirketlerle ilgili nasıl bir planınız var? Örneğin, FETÖ'den dolayı el konulan KOZAL, yatırımcının mağdur edilmemesi için tahtası kapatılmamışken aynı şekilde el konulan Royal Halının da tahtası kapatılmıştır. Aynı iki örnekte iki farklı karar uygulanmıştır. Bunun sebebi nedir? Yani "Royal Halıda işlem yapan yatırımcı zarar görsün, batsın; KOZAL'daki yatırımcıyı koruyalım." mı diyorsunuz? Ben de diyorum ki: Bütün borsa yatırımcılarını koruyalım. Bu şirketleri borsaya açan, sen; inceleyen, sen; denetleyen, sen; tahtayı kapatan, sen; borsadan atan, sen; parası batan, ben; hiçbir ceza almayan, sen. Bu şirketleri halka açanların, inceleyenlerin, izin verenlerin hiçbir suçu yok; bütün suç, bu hisseleri alanların.
- Bireysel yatırım danışmanlığını ülkemizde serbest hâle gelsin.
Bir diğer konu da Twitter'da ve Telegram'da olanları görüyoruz. Bununla mücadele etmenin zorluğunu biliyoruz. Bu konuda sizlere önerim, bireysel yatırım danışmanlığını ülkemizde serbest hâle getirmek. "SPL" denilen bir kurum var, bu kurum sınavlar yapıyor, lisans dağıtıyor ancak lisansın hiçbir yerde geçerliliği yok; hiçbir işe yaramayan bu lisansları işe yarar hâle getirmek için bireysel yatırım danışmanlığının yasal hâle getirilmesi lazım. Düzey 3 ve Türev Araçlar Lisansı'na sahip kişilerin bireysel borsa ofisleri açarak yatırım danışmanlığı yapmasına izin verirseniz bugün sosyal medyada kendisine yön çizmeye çalışan yatırımcılar yetkisiz kişilerle değil, SPK tarafından yetkilendirilmiş bireysel yatırım danışmanlarıyla iletişim hâlinde olur. Burada oluşabilecek olumsuz sonuçlardan da artık SPK sorumlu tutulamaz.”
İşte Gürban'ın TBMM'deki konuşması;
https://youtube.com/shorts/u4lq_uMEkNw?si=tixtKayolWi1BlUX