?>

Herkes aynı hatayı yapıyor: Tarhananın daha lezzetli olması için bunu mutlaka yapın!

Tarhana çorbası, çok uzun yıllardır kültürümüzde bulunan ve oldukça lezzetli bir çorbadır. Lezzetli olmasının yanı sıra besin değeri de yüksek olan tarhana, birçok sofranın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Her yaştan insanın severek tükettiği tarhana çorbası, adete b

Yaşam - 3 yıl önce

Tarhana çorbası herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Yapımı oldukça pratik olan tarhana çorbasının içerisine giren malzemeler yörelere göre farklılık gösterebiliyor. Ancak içinde bulunan temel malzemeler tarhana çorbasının şifa kaynağı olmasını sağlıyor. Evde yaptığınız tarhana çorbasının tadında farklılık hissediyorsanız aşağıda bulunan yanlışları yapıyor olabilirsiniz.

MALZEMELERİN KALİTESİNDEN EMİN OLMAMAKTarhana yapımında büyük önem taşıyan yoğurt başta olmak üzere tüm malzemeleri en kaliteli olacak şekilde seçmeye özen göstermelisiniz. 'Nasıl olsa tarhanaya dönüşecek, güzelleri taze taze yiyelim, yumuşamaya başlamış, bozulmaya yüz tutmuş biberlerle, domateslerle tarhana yaparız' diye düşünmeyin sakın. Zira bu düşünce hem onca emek verip yapacağınız tarhananın lezzetinden götürecek hem de yaklaşık 1 yıl dayanmasını umduğunuz tarhanalarınızın çok daha kısa sürede küflenip bozulmasına sebep olacaktır, aklınızda bulunsun.

SEBZELERİ HAŞLAMAK İÇİN KULLANILAN SUYU SÜZMEMEKTarhana yapımının ilk aşamalarında en yaygın olarak yapılan hatalardan biri, uygulanan tarife göre kullanacak olan sebzeleri haşlarken yapılıyor. Sebzeleri rahat rahat haşlamak adına üzerine bolca su ilave edenler oluyor. Oysa sebzeler de pişerken bir miktar su alacağından az su ilavesi ile ve ocağın altı kısık olacak şekilde haşlamak çok daha yüksek aromalar elde etmenizi sağlar. Bitmedi, az suyla haşlanan ve neredeyse püremsi bir kıvam alan sebzeleri haşladıktan sonra süzmeyi ve fazla suyu uzaklaştırmayı da unutmamak gerekiyor. Aksi halde gereğinden fazla un kullanmak zorunda kalabilir, daha tatsız tarhanalar elde edebilirsiniz.

TARHANA HAMURUNU İYİCE BEKLETMEMEKTarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz. Ancak dikkat, süreyi fazla uzatırsanız çok ekşi tarhanalar elde edebilir, hatta hazırladığınız hamurun bozulmasına sebep olabilirsiniz.

BEKLETME SÜRESİNDE TARHANAYI YOĞURMAYI ATLAMAKTarhana hamurunu o ekşimsi enfes tadı yakalamak için bekletmeniz gerektiğini unutmayın dedik ama süreç, bu kadarla da sınırlı değil. Onu bekletirken kontrolü elden bırakmamalı, günde 2-3 kez hamurunuzu açıp kontrol etmeli, sulanmaların önüne geçmek için üzerine un serpmeli ve taşmasının da önüne geçmek için her seferinde bir miktar yoğurarak hamurunuzun tam istediğiniz kıvam ve lezzette olmasını sağlamalısınız.

KURUTURKEN DİREKT GÜNEŞ ALAN YERE KOYMAKTarhana, içeriğinde yoğurt başta olmak üzere birçok faydalı malzeme olan bir yiyecek. Dolayısıyla onu kurutmak için değerlendireceğiniz yöntemi de iyi seçmeniz gerekiyor. Zira doğrudan güneş ışınlarına maruz kalması halinde tarhananın içeriğindeki vitaminler başta olmak üzere birçok yararlı madde kaybolabiliyor, renginde de değişmeler meydana geliyor. Besin değerini ve o güzel rengini kaybetmemesi için tarhanayı direkt ve şiddetli güneş ışığının altında kurutmak yerine görece gölge/yarı gölge alanları seçmeniz büyük önem taşıyor.

KURURKEN ALT ÜST ETMEMEKMükemmel lezzette ve şifa dolu bir tarhana yapmak için sürecin hiçbir aşamasında boş vermişlik yapmamak büyük önem taşıyor. Tarhanayı kurutmaya başladığınızda onu kendi haline bırakmamalısınız mesela. Sık sık gidip kontrol etmeli, kuruyan ve kurumayan alanları iyi belirlemeli ve her yerinin tamamen kurumasını sağlamak için ara ara alt-üst etmeyi ihmal etmemelisiniz.

HAMURLARI MUTFAK ROBOTUNDAN GEÇTİKTEN SONRA KONTROL ETMEMEKMutfak robotları sayesinde artık işlerimiz eskiye oranla epey bir azaldı ama tarhana yaparken her ne kadar onlardan destek alsanız da kevgir ya da süzgeçlerle son kontrollerinizi yapmayı ihmal etmeyin. Mutfak robotlarında her ne kadar istediğiniz boyutlara kadar çektirebilseniz de aralarda gözden kaçan büyük parçalar kalabilir, bu da sonrasında size zorluk çıkarabilir.

TARHANALAR TAM OLARAK KURUMADAN SAKLAMAYA ÇALIŞMAKTarhanayı istediğiniz boyuta getirdikten sonra tekrar bir kurutma işleminden geçirmeniz önemli. Aksi halde uzun süre saklama imkanı bulamaz, tarhanalarınızın kısa sürede küflenmesine sebep olursunuz. Bu aşamada gerçekleştireceğiniz kurutma işleminde de tarhanaları sık sık karıştırarak her yerinin eşit şekilde kuruduğundan emin olmalısınız.

TARHANAYI PLASTİK POŞETLERDE SAKLAMAKÖzenle hazırladığınız mis gibi ev yapımı tarhanalarla ilgili en yaygın olarak yapılan hatalardan biri de onu plastik poşetlerin içine koyarak saklamak. Belki daha az yer kaplaması için yaptığınız bu hamle ne yazık ki hem sağlık açısından hem de tarhananın ömrü açısından pek doğru bir tercih değil. Tarhanayı uzun süre güvenle saklamak, bayatlamadan afiyetle değerlendirmek için onu ağzı hava almayacak şekilde kapanan cam kavanozlarda saklamalısınız.

Haftanın Öne Çıkanları

İSO 500 listesine Gaziantep’ten giren şirketler belli oldu!..

2022-05-31 13:49 - Ekonomi

Gaziantep'te işadamının şok intiharı...!

2022-06-02 12:10 - Asayiş

Yeni evli çiftin tüm hayalleri bir ‘tuşla’ yıkıldı

2022-06-05 12:44 - Özel Haber

Sezer Cihan’ın mutlu günü

2022-06-05 20:08 - Gündem

Gaziantep’te kaçırılan kız çocuğu her yerde aranıyor!

2022-05-31 21:58 - Asayiş

Hande Soral ve İsmail Demirci çiftinden bebekleriyle ilk paylaşım! "Hoş geldin oğlum"

2022-05-31 23:29 - Magazin

Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş için toz taşınımı uyarısı!

2022-06-01 23:55 - Gündem

Gaziantep Valisi CHP il Başkanını yalanladı

2022-06-06 22:46 - Gündem

Kur’an-ı Kerim'e tekme atan lise öğrencisi olay yarattı

2022-06-07 10:55 - Magazin

Nizip'in konut sıkıntısı fıstıkkent ile çözülecek

2022-06-07 11:00 - Gündem

İlgili Haberler

Gökçeada ve Bozcaada’ya bazı feribot seferleri iptal edildi

10:29 - Yaşam

Şahinler kış aylarında Türkiye’yi mesken tutuyor

10:22 - Yaşam

Erzincan’da kargalar dondu

10:18 - Yaşam

Van’da takozsuz av tüfeği kullanan şahsa 4 bin 40 bin 324 lira ceza

10:15 - Yaşam

Ayvalık’ta Koç Grubu’nun müzesine özel iskele talebi çevrecilerin tepkisini çekti

10:16 - Yaşam

Günün Manşetleri

Gaziantep’te 7 milyon lira değerinde sahte tavuk bulyon ele geçirildi: 5 gözaltı

09:52 - Asayiş

Dolar Euro ne kadar oldu?

09:46 - Ekonomi

Gaziantep'te bugün hava nasıl olacak?

09:42 - Yaşam

23 Aralık 2024 Tarihli Resmi Gazete'de alınan kararlar!

09:36 - Gündem

Milletvekili Ali Şahin’den: “00:00, Ruhumun Diriliş ve Hüzün Saati”

06:13 - Gündem