Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de vatandaşın gücünü aşan konut fiyatlarındaki artışın bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini belirten Göçer, artan girdi maliyetlerinin fiyatının düşürülmesi başta olmak üzere dar gelirli vatandaşlar için uygun fiyatlarla konut yapılması, arsa fiyatlarındaki aşırı artışın önüne geçilmesi ve yeni alanların imara açılması gerektiğini ifade etti.
Artan arsa, konut ve kira fiyatlarının dar ve orta gelirli vatandaşların belini büktüğünü belirten Göçer, sorunun çözümü için acilen yeni imar yerlerinin açılarak konut sayısının artırılması gerektiğini söyledi.
“Vatandaş neredeyse evinin kirasını ödeyemeyecek duruma geldi”
Kentin belli bölgelerinde daire fiyatlarının bir milyon TL'nin de üzerinde olduğunu ifade eden Göçer, “Başarısız ekonomi yönetiminin bu ülkeye verdiği zarar her geçen gün katlanmaktadır. Vatandaşımız birçok alanda çok zor günlerden geçmektedir. Hayat pahalılığı artık dar gelirlinin kaldırabileceği sınırı çoktan aştı. Geçimini bile zor sağlayan vatandaş konut almayı bırakın artık evinin kirasını neredeyse ödeyemeyecek duruma geldi. İnşaat sektöründe yaşanan maliyet artışları ve döviz karşısında TL’nin yaşadığı değer kaybı başta konut olmak üzere gayrimenkul fiyatlarını adeta uçurdu. Bu durum hem vatandaşı hem de sektör temsilcilerinin sıkıntı yaşamasına neden olmaktadır. Kentimizde konut arzı talebi karşılamadığı için konut alımı ve kira sorunu içinden çıkılmaz hale geldi. Konut alımı, dar, orta ve sabit gelirliler için hayale dönüştü. Her geçen gün artan kiralar kentimizde ciddi bir barınma krizine neden olmuştur.” ifadelerini kullandı.
“İnşaat sektöründe büyük bir maliyet krizi yaşanıyor”
Artan konut fiyatları sonrası dar gelirliler ve asgari ücretle çalışanlar başta olmak üzere vatandaşların ev sahibi olmasının adeta hayal olduğuna dikkat çeken Göçer, “İnşaat sektöründe büyük bir maliyet krizi yaşanıyor. Özelikle de demir, çimento ve arsa fiyatlarında yaşanan yükseliş konut fiyatlarının çok ciddi anlamda yükselmesine neden oluyor. Gaziantep’te bir arsanın maliyeti 500 bin TL civarındadır. Yaklaşık 500 bin TL’de inşaat maliyetleri hesaplandığında bir dairenin fiyatı bir milyonu bulmaktadır. İnşaat girdi maliyetlerinin sürekli artmasından dolayı müteahhitler artık maliyet hesabı yapmakta çok zorlanıyor. Yükselen konut fiyatlarının önüne geçmek için yeni imar yerleri açılmalı, inşaat malzeme ve arsa fiyatları düşürülmelidir. Genel merkezimin haftalık gündem değerlendirmesinde belirtildiği gibi konutta arzın talebi karşılayabilmesi için TOKİ’nin ‘81 ile sosyal konut projesi’ derhal uygulamaya konulmalı, inşaat sektöründeki yüksek maliyetlerin düşürülmesine yönelik çözümler üretilmelidir. Çünkü piyasada denge sağlanması yeni konutların yapımına bağlıdır. TOKİ ve belediyeler mevcut var olan sıkıntıları ve talebi göz önünde bulundurarak hızlı bir şekilde yeni konut yapımına başlamalıdır. Böyle bir adım hem konut fiyatlarını dengeleyecek hem ilgili sektörlere hareketlilik kazandıracak hem de vatandaşın mağduriyetini giderecektir.” dedi.
“Belediyeler imara açtıkları bölgelerde uygun fiyatlı konut yaptırmalıdır”
Kentsel dönüşüm projelerinin hızlı bir şekilde tamamlanması gerektiğini belirten Göçer, “Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerindeki mahallelerde başta olmak üzere özellikle çarpık yapılaşmanın olduğu bölge ve mahallelerde acilen kentsel dönüşüm başlatılmalıdır. Kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatıldığı ancak bir türlü çalışmaların tamamlandığı veya yarım bırakıldığı mahallelerde de çalışmalar acilen hızlandırılmalıdır. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleri, kent genelinde hazine arazileri üzerine uygun fiyata konut yaparak halkın hizmetine sunmalıdırlar. Halkın hizmetine sunulacak konutlar yapılırken vatandaşlar kesinlikle bankalara ve faize bulaştırılmamalıdır. Hatta bu konuda belediyeler imara açtıkları bölgelerde uygun fiyatlı konut yaptırmalıdır. Belediyeler hazine arazilerini arsa haline getirip, imara açarsa daha uygun fiyata konut yapılır. Uygun fiyata mal edilen konutlar vatandaşa çok uygun fiyatlara verilmelidir.” şeklinde konuştu.
Ev sahibi olmak isteyen vatandaşların sabırsızlıkla yeni projeler beklediğini belirten Göçer, ancak 2019’da “100 bin Sosyal Konut” projesine 1 milyonun üzerinde müracaat olmasına rağmen hem yapılacak konut sayısının yükseltilmediğini hem de bu konutların halen teslim edilmediğini ifade eden Göçer, hak sahibi olan vatandaşlar, yaklaşık 3 yıldır evlerinin yapılıp teslim edilmesini beklediğine dikkat çekti.